
W kuchni Marty Grądeckiej cz. 2
O kuchni wielkanocnej, ale nie tylko w kolejnej części kurierowego spotkania opowiada Marta Grądecka z Dolan – mama Olka i Michasi.
Kuchnia to jej królestwo, w którym pomagają jej dzieci. To i frajda, i nauka, ale też zalążek pasji, którą naszej bohaterce też przekazała mama. Marta nie boi się eksperymentować z niecodziennymi przepisami i smakami. Inspiracje czerpie z dostępnych przepisów, ale dodaje do nich zawsze szczyptę własnej inwencji i kreatywności. To sekret całego sukcesu gotowania. Swoje sprawdzone przepisy starannie wpisuje do prowadzonego przez siebie kulinarnego zeszytu. – Często wracam do rzeczy, które nam zasmakowały i co ważne, nie zniechęcam się, kiedy mi coś w kuchni nie wyjdzie. Gotowanie to taka profesja, że uczysz się i zbierasz doświadczenie przez całe życie. I lubię to bardzo. Nie jest dla mnie problemem, kiedy mam coś ugotować czy upiec, choć myślę, że w pieczeniu, tym słodszym obliczu kuchni sprawdzam się bardziej – mówi Marta.
Kilka cennych trików kulinarnych przekazała jej mama Małgosia – kucharka, a inne wyczytała z ulubionych blogów kulinarnych.
– Nie wszyscy wiedzą, że jeśli chcemy upiec dobry sernik, składniki mieszamy tylko do połączenia składników, a by upiec idealną bezę, najlepiej piec ją dzień wcześniej i pozostawić w piekarniku, by odbył się do końca cały „proces suszenia”. W przeciwnym razie beza będzie miękka. Te kulinarne ciekawostki to niby błahostka, a jednak pomagają dopełnić nasz wypiek – dodaje.
Zapytana o sernik, odpowiada, że to obowiązkowa pozycja świąteczna. Ale to wypiek, który pasuje przy każdej okazji i o każdej porze roku. – To ciasto lubią bez wątpienia wszyscy. Ja ostatnio pokusiłam się również o upieczenie chleba… Lubię tworzyć coś z ciasta drożdżowego, czy to właśnie chleb, czy inne drożdżowe specjały. Ważne jest tutaj samo wyrobienie ciasta – tłumaczy.
Wiosną i latem już wie, że jej najbliżsi będą zajadać warzywa z warzywnika. Już od kilku tygodni wysiane w odpowiednich pojemniczkach czekają na przesadzenie. – Lubię zapach świeżych ziół, smak swoich warzyw. Potrawy wtedy są o wiele wiele smaczniejsze. A więc teraz… byle do lata – powiedziała kończąc.
Sernik z brzoskwiniami
Ciasto kruche:
– 3 szklanki mąki pszennej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 250 g masła,
– 3 łyżki cukru pudru,
– 5 żółtek.
Masa serowa:
– 1 kg twarogu,
– 100g masła,
– 1 szklanka cukru,
– 1 cukier wanilinowy,
– 2 jajka,
– 1 budyń waniliowy,
– 1 puszka brzoskwiń.
Pianka bezowa:
– 5 białek,
– 200g cukru,
– szczypta soli.
Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, jajka i cukier puder. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. 1/3 ciasta schować do zamrażalnika. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, następnie dodać budyń. Dodawać po łyżce twarogu miksując do połączenia składników. Masę serową wylać na podpieczony spod. Brzoskwinie pokroić w kostkę i poukładać na wierzchu. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, miksować do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Wyłożyć na masę serową z brzoskwiniami. Na koniec zetrzeć 1/3 ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić ciasto na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, po wystudzeniu schłodzić w lodówce.
Chleb pszenny
Składniki:
– 25g drożdży,
– 2 szklanki wody,
– 750g mąki pszennej,
– 1 łyżeczka cukru,
– 2 łyżeczki soli,
– 3 łyżki oleju.
Wykonanie: Drożdże pokruszyć, wymieszać z letnią wodą, odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać rozpuszczone drożdże i olej. Ciasto ugniatać przez chwilę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 35 minut. Potem ponownie ugniatać ciasto przez chwilę i uformować owalny bochenek, ponownie przykryć i zostawić na 30 minut. W tym czasie w piekarniku nagrzać naczynie żaroodporne z pokrywką. Po wyrośnięciu przenieść ciasto do rozgrzanego naczynia, ponacinać, przykryć pokrywką, piec w 200 stopniach przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 minut do zarumienienia. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika , przykryć wilgotna ściereczką na 15 minut.
Zebra
Składniki:
– 5 jajek,
– 1 szklanka cukru,
– 1 szklanka oleju,
– 1 szklanka wody przegotowanej,
– 3 szklanki mąki,
– 2 łyżki kakao,
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1,5 łyżeczki sody,
– szczypta soli.
Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, miksować do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Dodać żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać na przemian mąkę , wodę i olej, wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao. Delikatnie wymieszać. Na środek tortownicy wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta, następnie 2 łyżki ciemnego ciasta. I tak powtarzać, aż ciasto się skończy. Piec w temp. 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 40 minut. wyłączyć piekarnik, pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku przez około 30 minut, wyjąć i wystudzić. Na koniec posypać cukrem pudrem.