W kuchni Agnieszki Filipczak cz. 1
O potrawach nie tylko karnawałowych, o inspiracjach i nowych kulinarnych pomysłach naszym czytelnikom tym razem opowie Agnieszka Filipczak z Zagórowa.
Choć na łachach Kuriera ze swoją pasją kulinarną występowała wielokrotnie, zawsze zaskakuje nowym „duchem” w kuchni. To właśnie to miejsce w domu jest tym, jakby można rzec centralnym, gdzie tworzy się smakowite rozmaitości. – Kuchnia to jest to, co kocham, to w czym mogę się spełniać i gdzie mogę tworzyć – mówi nam na początku spotkania.
W świątecznym czasie króluje tradycja. Rozpoczynający się karnawał natomiast to królestwo nowości i prawdziwych inspiracji. – U nas w karnawale pojawiają różności. Od ciast po dania mięsne, zapiekanki, przekąski. Uwielbiam ten czas. Z nowości, jakie przygotowuję mogę wymienić kilka. A są nimi m.in. sałatki, zapiekanki z brokułem, pierniczki w wykonaniu syna Szymona i rurki z kremem mascarpone. Wszystko takie pyszne – dodaje.
Zapytana o codzienną dietę podczas zimy odpowiada, że są to zdecydowanie warzywa, bo jak dodaje, właśnie wtedy organizm potrzebuje niezbędnych witamin szczególnie. – Jesienią zbieram warzywa za swojego ogródka i kładę w woreczki i zimą mam zdrowe dania. Oczywiście nie wystarcza to na całą zimę. Przyznaję, zimą można kombinować w kuchni. A czego unikamy? Zdecydowanie nadmiaru słodyczy typu czekolady, chipsy, itd. Ciasto oczywiście na niedzielę musi być, jednak to jest „słodycz” przygotowana samodzielnie. W nadmiarze jemy warzywa, unikamy też frytek, smażonych dań. Wszystko gotuję lub przygotowuję w piekarniku. Jest moim zdaniem o wiele zdrowsze – tłumaczy nam Agnieszka.
A więc jak wygląda karnawałowa słodsza kuchnia naszej bohaterki? – Jak już wspomniałam są to ciasta, ciasteczka, rurki, rogaliki. Frajdę przy ich przygotowaniu ma mój młodszy syn Szymon. Wystarczy, że pokażę mu jak robić i działa sam. Dekoruje, miksuje kremy i potem z przyjemnością to jemy. Potrawy spod takich rąk smakują o wiele lepiej. Jeśli chodzi o marzenia kulinarne, to nie mam chyba takich. Moim marzeniem jest zrobić jakiś kurs kulinarny w tym kierunku, żeby poznać choć kilka kulinarnych trików. Uwielbiam oglądać programy kulinarne. Potem robię te dania, które mi wpadną w ucho. Uwielbiam też jak dekorują torty i ogólnie wszystko związane z kuchnią – powiedziała kończąc tę część Agnieszka.
Rurki z kremem mascarpone
Składniki:
– 3 szklanki mąki,
– 250 ml masła,
– 1 szklanka śmietany 18% kwaśnej,
– 2 żółtka,
– szczypta soli.
Ciasto wyrobić, schłodzić pół godziny w lodówce.
Krem
Składniki:
– 400 ml śmietany kremówki,
– 3 płaskie łyżki cukru pudru,
– 1 serek mascarpone.
Wykonanie: Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy po trochu serka. Ciasto wałkujemy na 0,2 cm grube. Kroimy na długie, około 15 cm paski. Nawijamy na foremki, tzw lejki od cienkiej strony tak, aby nachodziło na siebie. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia. Po wystudzeniu zdejmujemy z ciasta lejki. Nakładamy w środek masę.
Karnawałowa przekąska z placków tortille
Składniki:
– gotowe placki z tortilli,
– szynka z kurczaka,
– ogórek zielony,
– żółty ser,
– sałata lodowa,
– serek Almette chrzanowy.
Wykonanie: Placki posmarować serkiem chrzanowym. Na połowie ułożyć sałatę lodową, plasterki żółtego sera (ok. 2 plasterki), szynkę (ok. 2 plasterki) , kilka plasterków ogórka zielonego i zawinąć w rulon ciasno. Pokroić na małe, 2 cm plasterki. Ułożyć ciasto w pojemnik plastikowy i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Zapiekanka ryżowa z brokułem
Składniki:
– 1 szklanka ryżu,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 mały brokuł,
– 1 pierś z kurczaka,
– 100 ml śmietany 18%,
– 3 jajka,
– 50 gram startego żółtego sera,
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie: Ryż zalewamy 300 ml wody i gotujemy do miękkości. Brokuł podzielić na mniejsze kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie około 2 minuty, odsączyć i przelać zimną wodą. Pierś z kurczaka gotujemy z kostką rosołową. Gdy ostygnie kroimy w kostkę. Śmietanę, jaja i ser starty na grubych oczkach mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Ryż mieszamy z brokułami, kurczakiem, połową sosu. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.
Smacznego.