Ze smakiem gotuje dla najbliższych

W kuchni Moniki Kałmuckiej

O rodzinnej kuchni, gotowaniu z pasją i ze smakiem tym razem naszym czytelnikom opowie żona sołtysa z Mariantowa – Monika Kałmucka.

W tym domu zawsze pachnie smakowitym ciastem, bo jak mówią najbliżsi naszej rozmówczyni, z sercem  prowadzi swoją  kuchnię.

– Gotowanie dla czterech mężczyzn czasem bywa trudne. Ale największą satysfakcję daje mi ich zadowolenie z tego, że dana potrawa im smakowała – mówi nam na początku spotkania pani Monika.

Jej mąż, a także trzech synów: Hubert, Wojtek i najmłodszy Antoś mają swoje ulubione potrawy. Jednak jak dodaje pani Monika, mają  też podobne gusta kulinarne, co bardzo ją cieszy.

Żona sołtysa przygotowuje potrawy i tradycyjne, i te lekko unowocześnione. Nowych inspiracji kulinarnych szuka w gazetach. Niezbędny bywa też czasem internet.

– Te przepisy, które są smakowite i które chcę wykorzystywać w mojej kuchni wpisuję do mojego kulinarnego zeszytu. Część z nich oczywiście modyfikuję, jak na przykład masę budyniową do ciasta. Mam swoją sprawdzoną, która zawsze się udaje i jest bardzo smakowita. Kiedy znajduję ciasto z tym rodzajem masy, wykorzystuję tę właśnie moją. Dodam, że szczególnie smakuje ona w królewcu. Ciasta często pojawiają się w mojej kuchni. Nie jest tajemnicą, że w domu mam małych łasuchów. Ale przyznam, bardzo lubię dla nich piec i gotować – mówi.

Pani Monika gotuje już sporo czasu. Swoich sił zaczęła próbować będąc jeszcze uczennicą szkoły podstawowej. Jej pierwszą potrawą, a raczej wypiekiem był sernik z rosą. Niezwykle trudny jak na początkującą osobę wypiek. Udał się jej jednak znakomicie.

 Jednym z moich ulubionych wypieków jest Biały Lion – ciasto biszkoptowe z masą kajmakową wymieszaną z ryżem preparowanym. Ciasto to wbrew pozorom jest naprawdę bardzo lekkie. Ulubionym ciastem moich domowników jest natomiast Milky Way – ciasto biszkoptowe z masą na bazie mleka w proszku. Jest smakowite, godne polecenia i zapewniam, że z pewnością szybko zniknie ze stołu – śmieje się nasza rozmówczyni.

Przyznaje też, że w kuchni oprócz tych ciekawych i smakowitych wypieków, zdarzały się czasem i kulinarne gafy.

 Ostatnio jest modny zielony mech, ciasto z dodatkiem szpinaku. Wygląda bardzo ciekawie i efektownie. Więc i ja postanowiłam upiec go swoim najbliższym. Okazało się jednak, że za mało odcisnęłam rozmrożony szpinak z wody. Niestety skutkowało to tym, że pojawił się mały zakalec. Więc pierwsza próba upieczenia ciasta okazała się być tą nieudaną. Kolejne na szczęście były już lepsze – dodaje pani Monika.

Pani Monice dziękujemy za miłe spotkanie, a naszych czytelników zapraszamy do wypróbowania przepisów. Są wyśmienite.

Sałatka z czerwoną fasolą i jajkami

 

Składniki:

– 2 puszki czerwonej fasoli,

– puszka kukurydzy,

– słoik czerwonej papryki marynowanej,

– 6 jajek,

– duża cebula,

– natka pietruszki lub szczypiorek,

– majonez,

– ketchup pikantny,

– sól, pieprz.

Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Fasolę, kukurydzę i paprykę osączamy. Paprykę kroimy w paski, cebulę obieramy i siekamy. Warzywa układamy warstwowo, każdą warstwę posypujemy niewielką ilością cebuli oraz solą i pieprzem. Na spód wykładamy fasolę i smarujemy ją ketchupem. Następnie układamy jajka i obficie smarujemy majonezem. Wsypujemy kukurydzę i również pokrywamy grubą warstwą majonezu. Na wierzchu kładziemy marynowaną paprykę. Natkę pietruszki myjemy i starannie osuszamy. Siekamy i posypujemy sałatkę.

Schab po włościańsku

 

Składniki:

– 1 kg schabu,

– 1 kg ziemniaków,

– 1 kg marchwi,

– 500g cebuli,

– garść zieleniny (najlepiej natka pietruszki),

– pieprz, sól, olej do smażenia,

– 1 litr rosołu, może być z kostki.

Wykonanie: Mięso myjemy i porcjujemy. Kotlety lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy, obsmażamy na tłuszczu z obu stron. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce. Cebulę obieramy i również trzemy na tarce z dużymi oczkami.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, podsmażone kotlety, marchewkę i cebulkę. Całość zalewamy rosołem. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut i pieczemy w temp. około 220 stopni (20 minut pod przykryciem i 25 minut bez przykrycia). Przed podaniem dekorujemy gałązką pietruszki lub posypujemy posiekaną natką.

 

Ciasto Milky Way

 

Składniki:

– 6 jajek,

– 1 szklanka cukru,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 1 szklana mąki pszennej,

– 2-3 łyżki kakao.

Masa mleczna:

– 1/2 szklanki mleka,

– 3/4 szklanki cukru,

– 2 opakowania cukru waniliowego,

– 25 dag margaryny,

– 2 szklanki mleka w proszku “pełnego”,

Polewa:

– 15 dag czekolady mlecznej,

– około 6 łyżek mleka.

Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 cm x36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić i podzielić na 2 części. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną i przykryć drugą częścią biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

 

Jeden komentarz

  1. Aktorka i tylko aktorka niech się zastanowi czy sama jest bez wad i niech spojrzy czy wszystko w SWOIMI ZYCIU ZROBILA JAK PRZYSTOI NA KOBIETĘ SIĘ SZANUJĄCA I NICH NADAL RZUCA KAMIENIAMI W POLSKĘ WSTYDŹ SIE SKORUPKO PRAWDZIWA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.