W kuchni Agnieszki Filipczak
O zdrowych sałatkach, seromakowcu – cieście modnym przez cały rok i szybkiej babce wielkanocnej tym razem opowie Agnieszka Filipczak z Zagórowa.
Agnieszka jest młodą mamą, która doskonale gotuje, o czym wiedzą nie tylko domownicy. Nawet najtrudniejsze w wykonaniu ciasto piecze w mgnieniu oka, a przygotowywane przez nią potrawy mięsne zawsze przyprawiane są doskonale. Jak nadmienia, wszystko czego nauczyła się w kuchni, zawdzięcza sobie. Metodą prób i błędów doszła do perfekcji.
– Lubię wszystko, co mama nam przygotowuje. Trudno jest mi wybrać tę jedną ulubioną…. – mówi na początku naszego spotkania starszy syn Wiktor.
Z kolei o kilka lat młodszy brat Szymon dodaje, że mama jest mistrzynią w pieczeniu… tradycyjnego jabłecznika, ale nie tylko.
– Najbardziej lubię przygotowywać z mamą szagówki z cynamonem i zeberkę – dodaje.
Ta zeberka bardzo nas zainteresowała. Jak mówi Agnieszka, to jest ciasto, które piecze nie tylko na Wielkanoc, ale również dość często w ciągu roku. Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.
– Prosta i uwielbiana przez najmłodszych, pasiasta babka zebra. To jedno z pierwszych ciast jakie piekłam z młodszym synkiem. Kiedy zabieram się za jej pieczenia, po kilku chwilach Szymon jest już przy mnie i pieczemy ją razem. Zeberka przyciąga z pewnością uwagę dwukolorowym ciastem, jednym z dodatkiem kakao, a drugim bez jego dodatku. Kakao można zastąpić też makiem, wówczas będziemy mieć równie pyszną babkę makową – dodaje nam Agnieszka.
Jak tłumaczy, często na jej stole pojawia się także seromakowiec. Wielu to ciasto kojarzy ze Świętami Bożego Narodzenia.
– A szkoda, bo myślę, że swobodnie można je piec również w ciągu roku. Oczywiście jest bardziej czasochłonne niż wspomniana przeze mnie babka, ale z pewnością jest godny polecenia. Mamy w nim i sernik i makowiec. Moim zdaniem to doskonałe połączenie – mówi.
Nie od dziś wiadomo, że Agnieszka swoich najbliższych zaskakuje też rozmaitymi tortami, ale tymi tradycyjnymi ze staropolską masą masłową.
– Po przepisy na ciasta sięgam czasem do internetu, niektóre z nich modyfikuję pod tzw. swój smak, ale torty przygotowuję według jednego, sprawdzonego przepisu. Nowym ciastem, które piekę w ostatnim czasie to 3 bit. W oryginalnym przepisie przygotowywanym na herbatnikach. Jednak uważam, że lepszy jest, kiedy na spodzie znajduje się ciemny biszkopt. Po pierwsze, ciasto jest stabilniejsze, a po drugie nieco wyższe i bardziej kolorowe, co z pewnością poprawia jego wygląd – dodaje.
Jeśli chodzi natomiast o bardziej pikantne oblicze kuchni, to nowością w potrawach przygotowywanych przez naszą rozmówczynię są drobiowe medaliony z… zielonym groszkiem i marchewką. Innymi dodatkami jest marchewka i pieczarki.
– Ten groszek, to takie moje kulinarne urozmaicenie. Myślę, że trafione, bo chłopcy je uwielbiają – tłumaczy.
Jednym z dań, które często przygotowywane jest w domu Agnieszki jest tradycyjne spaghetti, które z kolei gotuje starszy syn Wiktor.
– To jedno z moich ulubionych dań – mówi krótko.
Doskonałym dodatkiem do mięs wszelkiego rodzaju są sałatki i surówki, które mieszkanka Zagórowa codziennie podaje do obiadu.
– Szczególnie w okresie zimowym musimy szukać witamin. A takie sałatki są doskonałym ich źródłem. Jedną z takich propozycji może być sałatka z sałaty lodowej i sera typu feta. Szybka, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam wszystkim – powiedziała kończąc.
Agnieszce dziękujemy za miłe spotkanie, a Czytelników zachęcamy do wypróbowania przepisów. Są wyśmienite!
Babka zeberka
Składniki:
– 5 jaj,
– 1,5 szklanki cukru,
– 3/4 szklanki oleju,
– 1 szklanka oranżady,
– 2,5 szklanki mąki,
– 2 łyżeczki proszku,
– 2 łyżki kakao,
– olejek zapachowy.
Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka. Potem mąkę z proszkiem, wodę gazowaną i olej – stopniowo na przemian. Potem podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao. Lać na przemian białe-ciemne-białe-ciemne. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Seromakowiec
Spód:
– 1,5 szklanki mąki,
– 0,5 szklanki cukru pudru,
– 0,5 kostki margaryny,
– 2 żółtka,
– 1 łyżeczka wódki,
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zagnieść wszystkie składniki ciasta. Umieścić ciasto w lodówce na około godzinę. Następnie wyłożyć ciasto na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i bułka tartą. Ciasto podziurkować widelcem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i ostudzić.
Masa makowa:
– 0,5 kg maku,
– 0,5 l mleka,
– 4 białka,
– szczypta soli,
– 2 szklanki cukru,
– 4 łyżki manny,
– olejek migdałowy.
Zmielić mak dwa razy z cukrem. Przełożyć do garnka i zalać gorącym mlekiem. Gotować kilka minut, wsypać cukier i gotować dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdjąć garnek z makiem z ognia. Dodać kaszę, bakalie, aromat, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek.
Masa serowa:
– 1 kg sera z wiaderka,
– 1 szklanka cukru pudru,
– 5 jajek,
– 1 budyń waniliowy,
– 100g masła,
– cukier waniliowy,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Do masy dodać ser z wiaderka i zmiksować razem. Dosypać – cały czas ucierając budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Na koniec wymieszać roztopione i ostudzone masło. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na warstwę makową. Całość piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Potem nakryć wierzch ciasta i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze przez 30 minut.
Sałatka z serem typu feta
Składniki:
– ser typu feta,
– sałata lodowa,
– pomidor,
– ogórek,
– jajko,
– sos koperkowo-ziołowy.
Wykonanie: Sałatę porwać, ser feta i ugotowane jajko pokroić w kostkę, a pomidora i ogórka w większe kawałki. Dodać sos koperkowo-ziołowy. Wymieszać wszystkie składniki.
Smacznego!