Pizza może być nie tylko pożywna, ale i bardzo zdrowa. Zwłaszcza ta w neapolitańskim wydaniu jest niezwykle lekka, ale w Internecie pojawiło się mnóstwo przepisów, jak zrobić pizzę w stylu fit. Nic nie zastąpi porządnie wypieczonego placka prosto z włoskiej trattorii, jednak warto czasem przyjrzeć się, jak zmniejszyć ładunek kaloryczny swojego ulubionego przysmaku.
Największy ładunek kaloryczny: ciasto
Zacznijmy od tego, że uczciwie przyrządzona pizza z dobrym ciastem, smacznym, przygotowanym od podstaw sosem i wysokiej jakości serem mozzarella wcale nie jest bombą kaloryczną. To dobrze wyważony, zbilansowany posiłek, który najlepiej nadaje się na danie główne. Jeśli nie zjadamy jej codziennie w dużych ilościach, nie powinna znacząco wpłynąć na naszą figurę. Problem zaczyna się, kiedy decydujemy się na bardzo grube, tłuste ciasto albo moczymy każdy kęs dodatkowo w gęstym sosie – Polacy szczególnie ukochali sobie czosnkowy. Prawdziwe włoskie ciasto jest cieniutkie i lekkie, a mimo to, odgrywa najważniejszą rolę w całym daniu. Jak to możliwe? To nośnik całego smaku, towarzyszy nam najdłużej.
Alternatywa dla ciasta z mąki pszennej
Kucharze, zwłaszcza ci skupiający się na technologii zdrowego żywienia, wprowadzili wiele alternatyw dla ciasta pszennego. To również duże ułatwienie dla tych, którzy mają uczulenie na gluten albo po prostu z innych powodów go unikają. Jeszcze niedawno na stronach z fit przepisami triumfy święciła pizza na spodzie z kalafiora czy słodkich ziemniaków, a dla zwolenników diety ketogenicznej – z parmezanu. To oczywiście ciekawe rozwiązania, jednak nie zastąpią smaku prawdziwego, neapolitańskiego placka, który jest cienki i tylko brzegi ma delikatnie puszyste. Sekret dobrze zbilansowanego posiłku tkwi również w czym innym.
Zbilansowane dodatki
Naszą uwagę powinny też zwrócić dodatki. Wiadomo, że jeśli wybierzemy pizzę z podwójnym serem, będzie ona może smaczniejsza, ale na pewno mniej zdrowa. Inaczej sprawa ma się z warzywami. Zarówno świeże, jak i pieczone zawsze są dobrą opcją. Polecamy sprawdzić pizzę w Poznaniu (https://www.pizzadominium.pl/lokale/poznan-c-h-avenida), bogatą w wiele pożywnych składników na górze. Pizza i Poznań to jedno z lepszych połączeń. Chociaż każdy czasem lubi skosztować pyr z gzikiem czy legendarnej zupy ślepe ryby, to jednak okrągły placek wypiekany w piecu jest najchętniej wybieraną opcją na lunch. Dobrze zbilansowana pizza może być doskonałą opcją nawet na diecie. Najważniejszą zasadą w odżywianiu jest bowiem umiar.