Katar, kaszel i kichanie w dobie koronawirusa większość z nas przyprawia o ogromny lęk. Przełom jesieni i zimy to czas, kiedy nasz organizm szczególnie jest narażony na walkę z wirusami i bakteriami. Naturalne wzmocnienie odporności pozwoli Ci skutecznie odpierać niechcianych wrogów. Wcale nie musisz od razu sięgać po suplementy z apteki. Poznaj sprawdzone naturalne sposoby, które staną się ogromnym wsparciem dla Twojego układu odpornościowego.
Shoty pełne witamin
Chcesz poprawić swoją odporność? Dostarcz do organizmu potężny zastrzyk witamin i minerałów. Cenna jest zwłaszcza witamina C. Jej bogatym źródłem będzie witaminowy shot.
Przygotuj:
• łyżeczkę miodu
• łyżkę jagód goji
• 5 łyżek ciepłej wody
• szczyptę cynamonu do smaku.
Jagody goji namocz w wodzie, aby zmiękły. Następnie wszystkie składniki zblenduj, przelej do kieliszka i gotowe. Jagody goji są bogate w witaminę C, a miód stanowi naturalny antybiotyk i probiotyk.
Olej CBD
Jednym z naturalnych składników prozdrowotnych jest CBD. Olej konopny: co musisz wiedzieć? Powstaje on z konopi siewnych, jest bogaty w kannabinoidy, kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Zawiera również terpentyny, fenole, flawonoidy oraz liczne fitoskładniki. Taki skład sprawia, że doskonale CBD poprawia kondycję organizmu, dodaje energii i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Możesz sięgnąć po klasyczny olejek, który przyjmuje się pod język lub kapsułki, w których cenny olej został zamknięty w poręcznej otoczce żelowej.
Naturalne kiszonki i jogurty
Kiszonki i jogurty to naturalne probiotyki. Doskonale wspierają układ trawienny i pomagają jelitom w prawidłowej pracy. Dzięki temu organizm może lepiej wchłaniać cenne składniki odżywcze z pożywienia – w tym witaminy i minerały potrzebne do zachowania dobrej odporności. Prawidłowo działająca flora bakteryjna w jelitach jest w stanie skutecznie zwalczyć złe baterie.
Dzięki temu organizm będzie mniej podatny na choroby, dlatego nie zapominaj o tradycyjnych polskich kiszonkach, które nie tylko świetnie smakują, ale i są bardzo zdrowe.
Mleko z kurkumą
Chcesz szybko rozgrzać organizm po długim spacerze? Wypij mleko z kurkumą. Taka mieszanka zadziała antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
Przygotuj:
• szklankę mleka
• 1 łyżeczkę kurkumy
• 1 łyżeczkę masła
• 1 łyżeczkę miodu
• szczyptę pieprzu
Pogrzej mleko, dodaj do niego inne składniki i dokładnie wymieszaj.
Syrop z czosnku
Czosnek działa bakteriobójczo i grzybobójczo, jest także bogaty w witaminę C. Jego regularne spożywanie doskonale wzmacnia odporność. Może on pomóc również przy rozwiniętym już przeziębieniu – dzięki zawartym w nim substancjom organizm szybciej się zregeneruje. Pamiętaj jednak, aby sięgać po surowy czosnek (w wysokiej temperaturze traci bowiem swoje cenne właściwości). Możesz zjeść nawet 2-3 ząbki czosnku dziennie.
Na przeziębienie dobrze sprawdzi się czosnkowy syrop. Będziesz potrzebować:
• 2 główki obranego czosnku
• 3 cytryny
• 6 łyżek miodu
• szklankę przegotowanej wody
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich sok wyciśnięty z cytryn, miód i wodę. Całość dokładnie wymieszaj, przelej do słoika i zakręć go. Teraz pozostaw miksturę na 24 godziny. Pij po łyżce syropu dziennie.
Uzupełnij dietę o żelazo
Żelazo odpowiada za transport tlenu w organizmie. Jego niedobór powoduje senność, apatię i spadek odporności, dlatego zadbaj, aby nie dopuścić do takich braków. Naturalne żelazo znajdziesz w wątróbce, szpinaku, fasoli i krewetkach.
Na bazie szpinaku możesz przygotować pyszny koktajl witaminowo-mineralny z dużą zawartością żelaza. Zblenduj po garści szpinaku, botwinki i natki pietruszki z bananem, sokiem z cytryny, połową jabłka i łyżeczką miodu.