Ketchup to niekwestionowany lider w rankingu sosów zimnych używanych w polskich kuchniach. Bez jego dodatku nie potrafimy wyobrazić sobie większości szybkich przekąsek, doskonale sprawdzają się jako sosy do zapiekanek, dipy do przekąsek, sosy do kanapek, a nawet pizzy. Właśnie z tego powodu ketchupy stały się obowiązkową pozycją w menu lokali typu fast-food, barów kanapkowych i restauracji rodzinnych. Przygotowanie dressingu na bazie własnej receptury nierzadko okazuje się ogromnym wyzwaniem dla szefów kuchni, którzy sprostać muszą wielu zróżnicowanym gustom swoich klientów. Aby usprawnić proces realizacji zamówień, restauratorzy coraz częściej sięgają po gotowe produkty. Czy warto? Odpowiadamy!
Gotowe ketchupy dla restauracji – wady i zalety
Podstawową zaletą wykorzystania gotowych ketchupów w lokalach gastronomicznych jest oczywiście łatwość ich przechowywania. Produkty te najczęściej sprzedawane są w wygodnych butelkach, które – w przeciwieństwie do misek, sosjerek i innych pojemników – nie zajmują dużo miejsca w kuchennej lodówce. Co więcej, przed otwarciem mogą być przechowywane w pomieszczeniu bez dodatkowego chłodzenia. Argument ten ma szczególne znaczenie dla food trucków, niskopowierzchniowych lokali typu fast food i barów z niewielką strefą kuchenną. Wygodne butelki z dozownikiem ułatwiają też serwowanie ketchupu i pozwalają uniknąć dodatkowego bałaganu.
Na korzyść gotowych rozwiązań przemawia ponadto dostępność i uniwersalny smak ketchupów dostępnych w hurtowej sprzedaży. Dzięki stosowaniu sosów o niezmiennym składzie możliwe jest oferowanie potraw o identycznym smaku także w restauracjach sieciowych, oddalonych od siebie o setki kilometrów. Receptury produktów tego typu są ponadto opracowane tak, aby trafiać w popularne gusta.
Gotowe ketchupy dostępne są w wielu wersjach, z których najpopularniejsze to tradycyjny ketchup łagodny i jego pikantny odpowiednik. W sprzedaży znaleźć można ponadto wiele bardziej specyficznych smaków, np. sosy dedykowane specjalnie do grilla lub wzbogacone dodatkiem charakterystycznych przypraw. Dzięki tak szerokiej ofercie możemy mieć pewność, że wybrany przez nas produkt doskonale odpowiada palecie smakowej serwowanych dań. Najlepsze ketchupy wyróżniają się niezmienną od lat, znaną i lubianą recepturą. Dla restauracji realizujących zamówienia na wynos ogromnym ułatwieniem jest także dostępność ketchupów w saszetkach, które można dokładać do zamówień bez wykorzystania dodatkowych pojemników.
Część restauratorów widzi jednak wadę tego rozwiązania: gotowe ketchupy nie są charakterystyczne wyłącznie dla danej restauracji, lokal nie może więc pochwalić się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem swoich dodatków. Kreatywni szefowie kuchni rozwiązują ten problem przygotowując własne sosy zimne na bazie ketchupu.
Sosy do kanapek i zapiekanek na bazie ketchupów
Gotowe ketchupy to wspaniała podstawa do przygotowania autorskich sosów zimnych, które wzbogacą podawane dania i zapadną w pamięć klientom restauracji. Na ich bazie przygotować można przede wszystkim popularne sosy do zapiekanek, dipy do słonych przekąsek, sosy do kanapek i hot dogów. Doskonałym przykładem takiego rozwiązania są oryginalne przepisy na sos tysiąca wysp, barbecue lub samurai. Wykorzystując gotowe ketchupy jako podstawę możemy stworzyć ponadto przepyszny dip koktajlowy lub unikalny sos do pizzy.
Najlepsze ketchupy i gotowe sosy zimne – jak wybrać?
Decydując się na wykorzystanie gotowych sosów w restauracji, warto rozważyć kilka czynników. Najważniejszym z nich jest oczywiście smak, który musi odpowiadać gustom klientów i ofercie lokalu. Aby ograniczyć czas spędzony na poszukiwaniu najlepszych ketchupów, warto skierować się ku popularnym, powszechnie używanych w gastronomii markom. Istotna jest także dostępność – przed podjęciem decyzji o zaopatrzeniu należy upewnić się, że możliwe będą regularne dostawy wybranych przez nas sosów.