Kurkumina to cenny składnik rośliny uprawianej na przyprawę i naturalne barwniki – kurkumy. Substancja ta ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Działa korzystnie na wiele układów ludzkiego organizmu, jednak charakteryzuje ją przy tym niska wchłanialność, dlatego osoby pragnące rozpocząć suplementację kurkuminy powinny sięgać po preparaty z najwyższą możliwą zawartością kurkuminoidów oraz z dodatkiem ekstraktu z owoców czarnego pieprzu. Obecna w nim piperyna zwiększa bowiem przyswajalność samej kurkuminy.
Czym jest kurkumina?
Kurkumina to związek polifenolowy, pochodzący z kłącza ostryżu indyjskiego (ostryżu długiego). Roślina ta należy do rodziny imbirowatych i jest uprawiana w Chinach, Indiach oraz w Azji południowo-wschodniej. Kurkumina działa:
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwgrzybicznie,
- przeciwzapalnie,
- antyoksydacyjnie,
- przeciwnowotworowo.
Wpływa też na wiele związków obecnych w organizmie, w tym między innymi na białka, enzymy oraz czynniki wzrostu.
Kurkumina – na co pomaga?
Dawniej kurkumina stosowana była przy chorobach pasożytniczych, chorobach układu oddechowego, wrzodach, stanach zapalnych, niedrożności wątroby oraz do łagodzenia skurczów menstruacyjnych. Obecnie stale odkrywane są jej kolejne prozdrowotne właściwości. Kurkumina wspomaga pracę serca oraz funkcjonowanie całego układu krążenia. Przyczynia się również do poprawnego funkcjonowania układu nerwowego, pobudzając namnażanie komórek nerwowych w mózgu po chorobie czy urazie. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym wspomaga prawidłowe reakcje organizmu na obecność stanów zapalnych, a tym samym przyspiesza ich redukcję. Kurkumina oczyszcza ciało z toksyn, czym optymalizuje pracę wątroby i dba o utrzymanie jej w dobrej kondycji. Wspiera również procesy trawienne i naturalną odporność organizmu. Oddziałuje korzystnie na kości, stawy i cały układ oddechowy. Pomaga także utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi. Jej właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym spowalnia procesy starzenia się, zapobiega rozwojowi stanów chorobowych i dba o utrzymanie zdrowej, młodo wyglądającej cery.
Suplementacja kurkuminy
Chociaż kurkumina zawarta jest w popularnej przyprawie kuchennej to stanowi zaledwie około 2 – 5% kurkumy. Jeśli ktokolwiek pragnie zatem wypróbować na sobie jej właściwości lecznicze, powinien sięgnąć po wyciągi z kłącza kurkumy, dostępne pod postacią standaryzowanych suplementów diety. Kurkumina ma niską biodostępność ze względu na hydrofobowy charakter jej cząsteczek. Słabo wchłania się w jelitach i szybko rozkłada w wątrobie, dlatego do osocza trafia w bardzo małej ilości. Z tego względu najlepiej przyjmować ją z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę. Według badań składnik ten zwiększa przyswajalność kurkuminy nawet o 2000%. Korzystnym połączeniem jest także zestawienie kurkuminy z wyciągiem z imbiru, który również wykazuje właściwości przeciwzapalne i uzupełnia jej działanie.
Kurkumina wyróżnia się szerokim spektrum działania, zarówno na poziomie komórkowym, jak i w kontekście całego organizmu. Jest najcenniejszym kurkuminoidem obecnym w popularnej pomarańczowożółtej przyprawie kuchennej – kurkumie. Aby wykorzystać jej cenne właściwości nie wystarczy jednak dodawać kurkumę do potraw. Konieczne jest stosowanie wysokoprocentowych ekstraktów kurkuminy wraz z ekstraktem z kurkumy oraz z dodatkiem substancji wspierających jej przyswajalność, czyli piperyną.