Pierwsze kroki w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych są najtrudniejsze – często towarzyszy nam niepokój, który dodatkowo podsycany jest brakiem podstawowej wiedzy dietetycznej. Jakie produkty wybierać, a jakich unikać? Poniżej przedstawiamy zdrowe zamienniki popularnych produktów spożywczych.
Zdrowe odżywianie – co warto wiedzieć?
Z całą pewnością zdrowe odżywianie nie należy do najłatwiejszych – wymaga ono nie tylko podstawowej wiedzy dietetycznej, ale również samodyscypliny. W popularnych „spożywczakach” czeka na nas sporo pokus, w postaci słodyczy, słonych przekąsek i napojów gazowanych. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że wyeliminowanie ze swojej diety tego typu produktów nie jest równoznaczne ze zdrowym odżywianiem. Pod tym dość enigmatycznym pojęciem kryje się dieta, która jest właściwie zbilansowana, a przy tym ma odpowiednią wartość energetyczną. Dodatkowo powinna ona bazować na produktach nieprzetworzonych, bogatych w składniki odżywcze. Jeśli chcemy mieć pewność, że to, co kupujemy, jest zdrowe, to warto robić zakupy w sklepie z ekologiczną żywnością.
Z jakich produktów komponować swoje codzienne menu?
Pierwszym krokiem w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych może być zamiana popularnych składników odżywczych na te nieco zdrowsze.
-
Płatki śniadaniowe
Wiele osób zaczyna dzień od porcji płatków śniadaniowych, z których cechą charakterystyczną jest słodki smak. Jeśli jesteśmy jedną z tych osób, to powinniśmy wiedzieć, że w ten sposób dostarczamy naszemu organizmu węglowodanów prostych, a praktycznie zero składników odżywczych. Znacznie zdrowszą alternatywą dla płatków śniadaniowych jest owsianka, którą możemy przygotować z mlekiem, jogurtem, wodą ze swoimi ulubionymi dodatkami (owocami, masłem orzechowym, gorzką czekoladą, etc.). Opcjonalnie możemy sięgnąć również po musli np. z suszonymi owocami.
-
Mąka pszenna
Mąka pszenna sama w sobie nie jest szkodliwa, jednak spożywana w nadmiarze w formie, np. pieczywa, może być jednym z winowajców naszego przybierania na wadze. Dlatego warto zastąpić ją nieco zdrowszymi odpowiednikami o podobnych właściwościach. Świetnymi alternatywami dla mąki pszennej może być np. mąka owsiana, jaglana, gryczana, kukurydziana, migdałowa czy też ziemniaczana.
-
Wędliny
Jest to bardzo zróżnicowana grupa produktów, w ramach której wyróżnia się zarówno zdrowe i nisko przetworzone wędliny, jak i te pełne ulepszaczy i zbędnych dodatków. Tego typu produkty świetnie sprawdzają się w roli dodatku do kanapki. Zamiast wędlin możemy wykorzystać np. pasty z nasion roślin strączkowych, pieczone mięso, pasty rybne czy też ryby wędzone.
-
Cukier
Nie da się ukryć, że jest to najmniej pożądany produkt w naszej diecie. Jest on wysokokaloryczny, a przy tym również mało odżywczy. Dostarcza nam wielu pustych kalorii i często jest winowajcą nadwagi i otyłości. Świetnym zamiennikiem cukru jest ksylitol – cukier brzozowy, który jest znacznie mniej kaloryczny.
-
Soki owocowe
Soki owocowe są stosunkowo zdrowe – zawierają sporo witamin i substancji odżywczych, jednak nie powinniśmy ich traktować jako pierwszy wybór przy nawadnianiu organizmu. Zawierają one sporo cukru (z owoców), który w nadmiarze może negatywnie wpływać na nasze zdrowie i przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym m.in. do otyłości i cukrzycy typu 2. Zamiast soków lepiej wybierać wodę niegazowaną lub ewentualnie soki warzywne, które również mają sporo witamin i substancji mineralnych, ale zawierają znacznie mniej cukru.
-
Sól
Sól spożywana w nadmiarze szkodzi zdrowiu – negatywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie, a przy tym podnosi poziom złego cholesterolu. Dlatego też warto szukać, w miarę możliwości, innych produktów, które nadadzą smak naszym potrawom. Za przykład mogą posłużyć tu zioła – zarówno świeże, jak i suszone.