Jak już informowaliśmy na naszym portalu, grupa uczniów Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie wraz z opiekunem Jolantą Swat i koordynatorem projektu Marcinem Górskim, odbyła praktyki we Włoszech. Uczniowie klasy III Technikum Żywienia zdobywali wiedzę i umiejętności w zawodzie cukiernika pod okiem włoskich cukierników. Praktykanci przygotowywali Pasticciotto, Corvette czy Cartellate al vincotto. Pyszne desery z Apulli znają tu wszyscy i nikt nie wyobraża sobie bez nich codziennego śniadania z kawą. – Za nami dwa tygodnie cudownego pobytu na południu Apulii, gdzie czas płynie wolniej… Uczniowie poznawali sekrety tworzenia deserów, ciast i wszelkiego rodzaju słodkości, bez których nie byłoby Włochów. Wszyscy zadowoleni wrócą do Polski ze sporym bagażem doświadczeń zawodowych. W programie były między innymi: wycieczka do Alberobello, zwiedzanie zakładu produkcji oliwy z oliwek, zwiedzanie Martina Franca, wizyta w portowym Monopoli oraz zoo safari Fasanolandia. Wszystko możliwe dzięki programowi Erasmus Plus, którego akredytację ma Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie do roku 2027! – relacjonuje strzałkowskie CKZiU. – Praktyki we Włoszech to nie tylko ciężka praca, ale również chwile relaksu. Uczniowie CKZiU ze Strzałkowa spędzali wolny czas przebywając nad Morzem Adriatyckim w słonecznym miasteczku Monopoli na południu Włoch oraz odwiedzili zwierzęta w ZOO safarii w Fasanolandii.
Zdj. CKZiU Strzałkowo