Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku w ramach projektu „Mobilna kuchnia warsztatowa” finansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego zorganizowało warsztaty z niemarnowania żywności. W odsłonie czwartej uczestnicy warsztatów gotowali bulion mięsny jako bazę do innych potraw. Jak wiemy dobry bulion powstaje z długiego gotowania warzyw i mięsa. Co zrobić z cennymi składnikami, które pozostają po gotowaniu? Oczywiście tradycyjną polską sałatkę jarzynową! Wystarczy do warzyw z rosołu dołożyć jajka gotowane, ogórki kiszone, groszek, jabłuszka, odrobinę majonezu i musztardy, sól i pieprz do smaku i pyszna sałatka gotowa. A mięso? Oczywiście robimy galart! KGW dziękuje wszystkim uczestnikom za kreatywność podczas przygotowywania potraw i doskonałe smaki. I najważniejsze nic się nie zmarnowało!
Przepisy:
Zimne nóżki
Składniki:
· 1 niewielka golonka,
· 1 kg nóżek wieprzowych,
· 2 marchewki,
· spora pietruszka,
· pół korzenia selera,
· cebula,
· 2 liście laurowe,
· 2 ziarna ziela angielskiego,
· 2 ziarna pieprzu,
· sól do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Co jakiś czas zbieramy z powierzchni szumowiny.
Marchewki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a obraną cebulę opalamy nad palnikiem. Wrzucamy do mięsa i gotujemy jeszcze przez 40 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy je z wywaru razem z mięsem. Mięso dzielimy widelcem, a warzywa kroimy w kostkę. Wywar przecedzamy na gęstym sicie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do małych miseczek nakładamy porcję mięsa i warzyw, a potem zalewamy wywarem. Zostawiamy do wystudzenia, a potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężały. Galaretę podajemy z dodatkiem octu jako zakąskę.
Sałatka jarzynowa
Składniki:
-
3 średnie ziemniaki – 350 g
-
4 duże lub więcej mniejszych marchewek – 450 g
-
2 cieńsze pietruszki – 200 g
-
korzeń selera – kawałek wielkości jajka
-
4 duże ogórki kiszone – 200 g
-
malutka cebulka lub kawałek pora – 50 g
-
1 małe jabłko
-
puszka groszku konserwowego – 400 g
-
4 średnie jajka
-
4 łyżki dobrego majonezu
-
4 łyżki jogurtu naturalnego
-
przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Warzywa i jajka ugotować. Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę. Doprawić i delikatnie wymieszać.
REKLAMA