• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
niedziela, 26 marca 2023 16:02
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

Bo tradycja zawsze jest w modzie

przez Dorota Rosadowska
2023-01-30
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
Bo tradycja zawsze jest w modzie
403
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Barbary Jakubowskiej cz. 1

 

O tradycji w kuchni, ulubionych smakach i unowocześnieniu jej w okresie karnawału tym razem opowie sołtys Nowej Wsi – Basia Jakubowska.

 – Myślę, że tradycja w moim domu odgrywa bardzo ważną rolę. Wyniosłam to z domu rodzinnego, zwłaszcza kultywuję to w okresie świątecznym, bo uważam, że cały rok mamy na to, by gotować inaczej, a święta to tradycja, to smaki, zapachy, które czuć tak pięknie tylko w tym okresie – tymi słowami naszą rozmowę zaczyna sołtys wsi w gminie Zagórów – pani Basia.

Działa tutaj jako sołtys, ale też jako członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Trąbczynie, stowarzyszenia działającego pełną energią. – Myślę, że tutaj po prostu mamy fajne pomysły, również te kulinarne. I nimi dzielimy się wokół siebie zawsze – dodaje.

Jak tłumaczy KGW to nie tylko „koło na papierze”. Tutaj liczą się inicjatywy, wspólne spędzanie czasu, ale również wymiana wspólnych doświadczeń, także tych kuchennych. – Dlaczego bardziej lubię tradycję w gotowaniu niż nowoczesność? Bo lubią ją wszyscy, a nowości to sztuka na raz, choć nie ukrywam, że czasem sięgam po nowości, zwłaszcza w okresie poświątecznym. Ich zaletą jest z pewnością łatwość i szybkość  w przygotowaniu. Nawet ze zwykłego ciasta francuskiego można wyczarować coś naprawdę smakowitego. Jest ogólnie dostępny, a czy przygotujemy go na słodko czy na słono, to zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji smakowych – dodaje pani sołtys.

Zapytana o potrawę karnawałową, nawiązującą do lubianej przez nią tradycji, bez zastanowienia odpowiada, że są to słynne „zimne nóżki”. Przekąska, którą zna z nas praktycznie każdy.  – Myślę, że nie ma człowieka, który by jej przynajmniej raz w życiu nie spróbował, a dodatki z jakimi ją  możemy zjeść… to marchewka, natka pietruszki, jajko czy nawet kukurydza. Zalana wywarem mięsno – warzywnym z dodatkiem żelatyny myślę, że na dłużej zachowuje świeżość – tłumaczy nasza rozmówczyni, która kuchnię traktuje jako przyjemny obowiązek, bo ugotować trzeba, a jeszcze jak przy tym robi się to z pasją to  jest podwójny sukces.

Galareta wieprzowa

Golonkę i nóżki wieprzowe zalać wodą, gotować na wolnym ogniu, dodać warzywa (włoszczyznę), doprawić solą , pieprzem, gotować do miękkości, odcedzić wywar, mięso oddzielić od kości, pokroić na drobno, ułożyć w pojemniczkach i zalać wywarem z rozpuszczoną żelatyną, pozostawić do stężenia.

 

Zupa tajska

Pierś z kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką, curry i przyprawą gyros. Usmażyć z dodatkiem cebuli, przygotować bulion (może być z kostki rosołowej), dodać pokrojoną paprykę, usmażonego kurczaka, chwilę gotować, zaprawic śmietanką z dodatkiem mąki i kurkumy. Podawać z bagietką, można dodać orzechy nerkowca

 

Udka z sosem tatarskim

Mięso z uda kurczaka doprawić przyprawą do kurczaka, maczać w jajku i bułce, usmażyć, następnie posmarować sosem tatarskim wymieszanym ze startym żółtym serem i zapiec w piekarniku.

DR.
Poprzedni

Słupeccy rzemieślnicy – Andrzej Król cz. 2

Następny

Szymon z Nagrodą Burmistrza

Zobacz także

„Obojętnie jak, zawsze lubię gotować” 
Kulinaria Słupeckie

„Obojętnie jak, zawsze lubię gotować” 

2023-03-22
698
O kuchni fusion i śledźburgerach…
Kulinaria Słupeckie

O kuchni fusion i śledźburgerach…

2023-02-14
563
Nowoczesność TAK, ale nie zawsze
Kulinaria Słupeckie

Nowoczesność TAK, ale nie zawsze

2023-01-30
787
Najmłodsi przygotowują święta
Kulinaria Słupeckie

Najmłodsi przygotowują święta

2022-12-29
139
Następny
Szymon z Nagrodą Burmistrza

Szymon z Nagrodą Burmistrza

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Kurier Słupecki

Komentarze

  • osiem kropek - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Fanky - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Robert Milewicz - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Stefania - Słupczanin objął ważną funkcję
  • tropiciel - Urszula Radosiewicz pozostaje w fotelu dyrektora LO
  • tbs - Urszula Radosiewicz pozostaje w fotelu dyrektora LO
  • Anonim - Agnieszka Chylińska wystąpi niedaleko Słupcy
  • Stefan - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Anonim - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Motocyklista - Słupczanin objął ważną funkcję

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?