W kuchni Joanny Kierzek
O tym, co smakowitego gotuje jesienią, o inspiracjach kulinarnych i wspólnym rodzinnym gotowaniu tym razem opowie Joanna Kierzek z Anielewa (gm. Zagórów).
Nasza kolejna bohaterka jest osobą, która kulinarnych wyzwań się nie boi. Jej kuchnia jest raczej tradycyjna, jednak często ją unowocześnia. – Gotowanie naprawdę może okazać się wspaniałą i ciekawą pasją – tłumaczy.
Zapytana o to, co najbardziej lubi gotować jesienią odpowiada, że są to głównie potrawy z owoców, warzy i… grzybów. Anielewo i pobliskie miejscowości położone są nad malowniczymi lasami, więc grzyby Asia jakby miała „prawie za oknem”.
– Królują u nas w różnych formach, jako suszone, pieczone z cebulką, czy dodane do pysznej zupy grzybowej. Lubimy też przetwarzać i jeść warzywa z naszego ekologicznego warzywnika. A jedną z tych potraw są… gołąbki po turecku. Trochę urozmaicone, jak te nasze, tradycyjne, polskie, ale równie dobre! Dodatkiem, który wyróżnia je spośród innych jest kasza bulgur. Smak nieco inny, ale godny wypróbowania – mówi Asia.
Nasza rozmówczyni kulinarne inspiracje czerpie z internetu, bo jak mówi, tam obecnie znajduje się prawdziwa burza wspaniałych przepisów, które często ze swoją pomocnicą w kuchni – córką Patrycją i Klaudią z chęcią wybierają. – Oczywiście, niektóre z nich trzeba nieco modyfikować pod swój smak i upodobania kulinarne najbliższych. – Jednak gotowanie zawsze jest dla nas oderwaniem od codzienności i takim fajnym spełnieniem swoich zamiłowań kulinarnych – powiedziała kończąc.
Gołąbki po turecku
Składniki:
– 1 kg mięsa mielonego wołowego,
– 2 opakowania ugotowanego ryżu,
– 2 opakowania kaszy bulgur,
– 1 dużą cebulę pokroić w drobną kostkę,
– 3 ząbki czosnku sprasować,
– 50g masła rozpuścić,
– garść natki pietruszki,
– 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
– 0,5 łyżeczki papryki słodkie, sól, pieprz,
– średnia główka kapusty (liście sparzyć),
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Wykonanie: Do mięsa mielonego wrzucamy ostudzone kasze oraz ryż, roztopione masło, cebulę, nać pietruszki, koncentrat, pieprz, sól i papryki. Wszystko dokładnie wymieszać i nadziewać liście kapusty zawinąć szczelnie. Podsmażać na niewielkiej ilości oleju i układać w garnku raz przy razie i zalać sosem pomidorowym, który przygotowuje się w następujący sposób. 2 butelki passaty zwykłej wymieszać z 1 przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 1 cebulkę drobno posiekać, przesmażyć, dodać passatę z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę cukru, ziele i liście laurowe. sos musi być słodko – kwaśny. gorącym sosem zalać gołąbki i dusić do miękkości kapusty przez około godzinę. Smacznego!