• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
niedziela, 4 czerwca 2023 18:52
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

Gotowanie ma w genach

przez Dorota Rosadowska
2023-04-21
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
Gotowanie ma w genach
565
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Marty Grądeckiej cz. 1

 

Już nieco świątecznie. O tym co gotuje na co dzień, a co od święta, o pasji do gotowania tym razem opowie Marta Grądecka – mieszkanka Dolan.

Nie jest tajemnicą, że nasza kolejna bohaterka pasję do kuchni i gotowanie odziedziczyła w genach. Mama Marty  – Małgosia, od lat cieszy się opinią jednej z najlepszych kucharek w okolicy. Zarówno ona, jak i jej siostra Agnieszka te umiejętności przejęły.

– Zawsze lubiłam pomagać w kuchni mojej mamie. Ona zawsze  wszystko gotowała wręcz idealnie…  Tęsknię za smakiem jej barszczu czy zupy kalafiorowej. Gdzieś to w pamięci zawsze zostaje – zaczyna nasze spotkanie Marta.

Dla niej również nie ma rzeczy niemożliwych w kuchni. Gotuje to, co lubi, i to co lubią jej najbliżsi. Jak mówią jej dzieci – Olek i Michasia, w kuchni mamy Marty lubią najbardziej spaghetti i… ciasta, które zawsze razem przygotowują. – Często jest tak, że powiem, że robimy naleśniki, wówczas Olek i Michasia sami przygotowują produkty. Kiedy z kolei pieczemy ciasto, wiedzą co podać, że są to jajka, mąka, margaryna. Lubimy ten czas razem spędzać w kuchni. To daje nam niesłychaną radość, a im frajdę. Staramy się, żeby codziennie coś nowego ugotować, tak dla rozmaitości – mówi Marta.

Zapytana o to, jaką kuchnię prowadzi, odpowiada, że jest to  głównie kuchnia tradycyjna. Jest również otwarta na nowości, ale raczej tych nowości próbuje w pieczeniu ciast. – Jeśli chodzi o Święta Wielkanocne, u mnie również króluje tradycja – jak sernik, babka, babeczki,  sałatka warzywna, równego rodzaju wędliny  – kiełbaski i szynka. Jeśli chodzi o wspomniane babeczki to fajna forma tzw. małego wypieku, właśnie jeśli chodzi o dzieci. Można je również robić przy każdej okazji – dodaje.

Fajnym pomysłem na ciasto jest również malinowa chmurka. Kruchy spód, duża ilość malin w malinowej galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńcząca ciasto chrupiąca beza z migdałami.  – To ciasto lubią bez wątpienia wszyscy. Mój mąż przepada również za tradycyjnymi pączkami, choć przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, warto je zrobić, bo zadowolenie moich najbliższych jest dla mnie najważniejsze – mówi. 

Babeczki jogurtowe z owocami

Składniki:

– 220g mąki,

– 50g cukru,

– 1 łyżka cukru waniliowego,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 jajka,

– 180g jogurtu naturalnego,

– 80 ml oleju,

– 150g malin lub jagód.

Wykonanie: Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre składniki w drugiej. Suche składniki dodać do mokrych. Dodać owoce i wymieszać. Nałożyć do foremek. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut.

Malinowa chmurka

Składniki na ciasto kruche:

– 4 żółtka,

– 3 łyżki cukru pudru,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

-1 opakowanie cukru waniliowego,

– 170 g mąki pszennej,

– 130 g masła.

Wykonanie:

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. ciasto wyłozyć na blaszkę, ponownie schłodzić przez 30 minut.  Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić.

Galaretka z malinami:

– 800 g malin (świeżych lub mrożonych),

– 4 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody),

– 1 litr wody.

Wykonanie: 4 malinowe galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej). Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy:

– 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej,

– 250 g serka mascarpone, schłodzonego,

– 3 łyżki cukru pudru.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem i gdy zacznie gęstnieć dodać po łyżce mascarpone i miksować do połączenia składników.

Krem wyłożyć na galaretkę. Następnie położyć bezę z migdałami.

Beza z migdałami:

– 4 białka,

– szczypta soli,

– 200 g drobnego cukru do wypieków,

– 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej,

– 40 – 50 g płatków migdałów.

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać skrobię ziemniaczaną. Wyłożyć na blaszkę, posypać migdałami. Piec w temp. 140 stopni przez 60 minut. Bezę pozostawić do wysuszenia w piekarniku – najlepiej pozostawić na noc.

Smacznego!

Poprzedni

Mateusz wystąpi w Szansie na Sukces. Zobacz zapowiedź

Następny

Szukasz pracy w urzędzie? W tej gminie właśnie trwa nabór

Zobacz także

Maj to przede wszystkim grill – pod wszelką postacią!
Kulinaria Słupeckie

Maj to przede wszystkim grill – pod wszelką postacią!

2023-05-29
246
Z warzyw najbardziej lubią te… zielone!
Kulinaria Słupeckie

Z warzyw najbardziej lubią te… zielone

2023-05-28
358
Eko kuchnia i kulinarne pomysły na wiosenne gotowanie
Kulinaria Słupeckie

Eko kuchnia i kulinarne pomysły na wiosenne gotowanie

2023-04-28
632
„W gotowaniu całe życie się uczysz…”
Kulinaria Słupeckie

„W gotowaniu całe życie się uczysz…”

2023-04-27
374
Następny
Szukasz pracy w urzędzie? W tej gminie właśnie trwa nabór

Szukasz pracy w urzędzie? W tej gminie właśnie trwa nabór

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Kurier Słupecki

Komentarze

  • Enka - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • Enka - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • myślący - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • Jachu - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • renataAnkaSłupczanka - Nie chcą wycinki drzew na słupeckim rynku
  • Primabalerina - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • Anonim - Nie chcą wycinki drzew na słupeckim rynku
  • Etam - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • Alan - Operacja „Rynek” rozpoczęta
  • wujek - Operacja „Rynek” rozpoczęta

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?