W kuchni Marty Grądeckiej cz. 1
Już nieco świątecznie. O tym co gotuje na co dzień, a co od święta, o pasji do gotowania tym razem opowie Marta Grądecka – mieszkanka Dolan.
Nie jest tajemnicą, że nasza kolejna bohaterka pasję do kuchni i gotowanie odziedziczyła w genach. Mama Marty – Małgosia, od lat cieszy się opinią jednej z najlepszych kucharek w okolicy. Zarówno ona, jak i jej siostra Agnieszka te umiejętności przejęły.
– Zawsze lubiłam pomagać w kuchni mojej mamie. Ona zawsze wszystko gotowała wręcz idealnie… Tęsknię za smakiem jej barszczu czy zupy kalafiorowej. Gdzieś to w pamięci zawsze zostaje – zaczyna nasze spotkanie Marta.
Dla niej również nie ma rzeczy niemożliwych w kuchni. Gotuje to, co lubi, i to co lubią jej najbliżsi. Jak mówią jej dzieci – Olek i Michasia, w kuchni mamy Marty lubią najbardziej spaghetti i… ciasta, które zawsze razem przygotowują. – Często jest tak, że powiem, że robimy naleśniki, wówczas Olek i Michasia sami przygotowują produkty. Kiedy z kolei pieczemy ciasto, wiedzą co podać, że są to jajka, mąka, margaryna. Lubimy ten czas razem spędzać w kuchni. To daje nam niesłychaną radość, a im frajdę. Staramy się, żeby codziennie coś nowego ugotować, tak dla rozmaitości – mówi Marta.
Zapytana o to, jaką kuchnię prowadzi, odpowiada, że jest to głównie kuchnia tradycyjna. Jest również otwarta na nowości, ale raczej tych nowości próbuje w pieczeniu ciast. – Jeśli chodzi o Święta Wielkanocne, u mnie również króluje tradycja – jak sernik, babka, babeczki, sałatka warzywna, równego rodzaju wędliny – kiełbaski i szynka. Jeśli chodzi o wspomniane babeczki to fajna forma tzw. małego wypieku, właśnie jeśli chodzi o dzieci. Można je również robić przy każdej okazji – dodaje.
Fajnym pomysłem na ciasto jest również malinowa chmurka. Kruchy spód, duża ilość malin w malinowej galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńcząca ciasto chrupiąca beza z migdałami. – To ciasto lubią bez wątpienia wszyscy. Mój mąż przepada również za tradycyjnymi pączkami, choć przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, warto je zrobić, bo zadowolenie moich najbliższych jest dla mnie najważniejsze – mówi.
Babeczki jogurtowe z owocami
Składniki:
– 220g mąki,
– 50g cukru,
– 1 łyżka cukru waniliowego,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 jajka,
– 180g jogurtu naturalnego,
– 80 ml oleju,
– 150g malin lub jagód.
Wykonanie: Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre składniki w drugiej. Suche składniki dodać do mokrych. Dodać owoce i wymieszać. Nałożyć do foremek. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut.
Malinowa chmurka
Składniki na ciasto kruche:
– 4 żółtka,
– 3 łyżki cukru pudru,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1 opakowanie cukru waniliowego,
– 170 g mąki pszennej,
– 130 g masła.
Wykonanie:
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. ciasto wyłozyć na blaszkę, ponownie schłodzić przez 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić.
Galaretka z malinami:
– 800 g malin (świeżych lub mrożonych),
– 4 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody),
– 1 litr wody.
Wykonanie: 4 malinowe galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej). Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowy:
– 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej,
– 250 g serka mascarpone, schłodzonego,
– 3 łyżki cukru pudru.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i gdy zacznie gęstnieć dodać po łyżce mascarpone i miksować do połączenia składników.
Krem wyłożyć na galaretkę. Następnie położyć bezę z migdałami.
Beza z migdałami:
– 4 białka,
– szczypta soli,
– 200 g drobnego cukru do wypieków,
– 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej,
– 40 – 50 g płatków migdałów.
Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać skrobię ziemniaczaną. Wyłożyć na blaszkę, posypać migdałami. Piec w temp. 140 stopni przez 60 minut. Bezę pozostawić do wysuszenia w piekarniku – najlepiej pozostawić na noc.
Smacznego!