REKLAMA
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
czwartek, 13 listopada 2025 07:32
slupca.pl
dodaj ogłoszenie drobne
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Home Kulinaria Słupeckie

Jak unowocześnić tradycyjną kuchnię?

przez Dorota Rosadowska
2019-02-19
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
Jak unowocześnić tradycyjną kuchnię?
19
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Danuty Potockiej

O zdrowej, nowoczesnej, pożywnej kuchni i połączeniu jej ze staropolską tym razem opowiada mieszkanka Zagórowa – Danuta Potocka.

Nie przypadkowo na spotkanie kulinarne wybraliśmy właśnie panią Danutę. Za sprawą swojego niecodziennego hobby jest jedną z rekordzistek odwiedzin na naszym portalu internetowym. Jest osobą nieprzeciętną, indywidualistką, hobbystką. Zalet ma niesłychanie wiele, a przy tym wiele umiejętności artystycznych. Zbiera i chomikuje rzeczy, które inni bez zastanowienia wyrzucają. Robi z nich stroiki, kwietniki, a w zeszłym roku… słomianą parę młodą, która była prezentem ślubnym dla córki Beaty. Do swoich prac wykorzystuje absolutnie wszystko. Jak mówi, z każdego, nawet najmniejszego przedmiotu można coś wykonać. Materiały zwykle zbiera wiosną i jesienią, by móc w zimę oddać się tworzeniu.

– Od kiedy zaczęłam zajmować się rękodzielnictwem kuchnia odeszła na drugi plan, co nie znaczy, że przestałam gotować. Tradycyjną, staropolska kuchnię przez ostatnie lata unowocześniłam m.in. o zdrowe produkty, które na stałe zagościły u nas – mówi pani Danuta.

Swoje kulinarne szlify zaczęła zdobywać w wieku 20 lat, kiedy zamieszkała samodzielnie w Szczecinie. To właśnie tam poznała swojego przyszłego męża Bogusława. Po ślubie wrócili w rodzinne strony pani Danuty.- Chcąc nie chcąc po ślubie musiałam przejąć obowiązki kulinarne. Mimo moich starań, gotowanie w dawnych czasach było utrudnione. Gotowanie w kuchniach węglowych to było to, czego nie wspominam najmilej. Nigdy nie było można danej potrawy przygotować na czas. Czasem ugotowane potrawy były wyśmienite, innym razem trochę mniej. Zawsze jednak w gotowanie wkładałam dużo pracy. Po dziś dzień rosół jest odświętną, przodującą potrawą w naszym rodzinnym domu – mówi zagórowianka.

Co lubią jeść najbliżsi naszej rozmówczyni? Okazuje się, że torty w jej wykonaniu robią prawdziwą furorę. Jak dodaje, te nowoczesne można przygotować bardzo szybko. Czasem brakuje jej smaku tych staropolskich.

– Do pewnego czasu, jak wiele pań, bałam się pieczenia serników. Nie piekłam ich do momentu, kiedy otrzymałam przepis na sernik, który zawsze wychodzi. Od tego czasu przygotowuję go na każdą większą uroczystość domową. Wszystkim domownikom smakuje, co bardzo mnie cieszy. I co ważne, żadna początkująca kucharka nie powinna się bać przygotowywania sernika według tego przepisu – mówi.

Z uśmiechem przyznała się do swojej gafy kulinarnej. Otóż podczas pierwszych prób pieczenia ciast  upiekła ciasto z galaretką. – Wstawiłam do lodówki. Po pewnym czasie, gdy spojrzałam do lodówki, widok przyprawił mnie niemal o zawał serca. Znikła cała galaretka. Gdybym zostawiła w innym miejscu, pomyślałabym że ktoś mi ją wyjadł. Brak praktyki i wiedzy dał o sobie znać. Okazało się, że galaretka była za rzadka. Podziwiam osoby, które na poczekaniu mogą upiec pyszne ciasto. Ja tego nie potrafię. Muszę popraktykować, by było pyszne. Moim marzeniem kulinarnym jest piec ciasta na zawołanie, jak niejedna pani domu – śmieje się pani Danuta.

Placki dyniowe

Dynię oczyścić i pokroić. Zetrzeć ją lub zmiksować. Odlać nadmiar soku dyniowego. Dodać dwa jajka, sól, pieprz, i dość dużo mąki. formować nieduże placki, piec z dwóch stron na gorącym tłuszczu.

Sos grzybowy

W niewielkiej ilości wody ugotować grzyby. Gotować je do miękkości z cebulą. Dodać bulion warzywny oraz sporo pieprzu. Po ugotowaniu wszystko zmiksować. Zagęścić maka ziemniaczaną ze śmietaną lub zrobić zasmażkę. Takim sosem polewamy placki dyniowe.

 

Makowiec

Składniki:

– 4,5 szkl. mąki,

– 1,5 margaryny,

– 3 łyżki cukru+1 łyżka do drożdży,

– 15 dag drożdży,

– 3 jajka (żółtka),

– 1 łyżka ciepłego mleka.

Wykonanie:

Drożdże z jedna łyżką cukru i jedną łyżką ciepłego mleka rozcieramy na talerzu, zostawiamy na chwilkę, po czym łączymy z produktami i wyrabiamy jak kruche ciasto.

Nakładamy masę makową, może być z puszki. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni.

Nasza rozmówczyni radzi zwiększyć produkty o połowę, wówczas z ciasta można upiec ok. 6 makowców. Upieczone można zamrozić.

 

Kotleciki ze soją

Składniki:

– 100 g granulatu sojowego,

– 4 duże pieczarki lub 6 mniejszych,

– 100 g żółtego sera,

– 1 jajko,

– 1 duża cebula,

– bułka tarta lub ziemniaczana,

– kostka bulionowa,

– chilli w proszku.

Wykonanie.

Ser zetrzeć na grubej tartce. Pieczarki zetrzeć na takiej samej tartce. Soję ugotować w niewielkiej ilości wody z bulionem i chilli (ok. 40 minut). Po ugotowaniu odcedzić, dodać do startego sera i pieczarek. Cebule podsmażyć na złoty kolor, dodając niewielka ilość soli i pieprzu. Wsypać 2 łyżki bułki lub mąki i uformować kotleciki, smażąc je na złoty kolor.

 

 

Sernik, który zawsze wychodzi

Składniki:

– 1 kg sera,

– 1 szkl. cukru,

– 1 cukier waniliowy,

– 6 jaj,

– 2 budynie śmietankowe,

– 2 kremówki,

– 2 paczki herbatników,

– bakalie.

Wykonanie:

Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć, dodając następnie budynie. Ciasto dalej ucierać, dodając zmielony ser. Znowu ucierać. Na koniec dodać ubite białka i ubitą śmietanę. wszystko wymieszać, dodać bakalie. Na blaszce ułożyć herbatniki. Na to wylać ciasto. Piec 60 minut w temp 180 stopni.

 

REKLAMA
REKLAMA
Poprzedni

Super zabawa w Lądku. Zobacz zdjęcia z balu!

Następny

Był skazany na 5,5 roku. Wcześniej wyszedł na wolność

Zobacz także

„By smakowało wszystkim to, co ugotuję”
Kulinaria Słupeckie

„By smakowało wszystkim to, co ugotuję”

2025-10-28
319
Tradycyjnie, ale też trochę po argentyńsku
Kulinaria Słupeckie

Tradycyjnie, ale też trochę po argentyńsku

2025-10-28
288
Kuchnia to jej królestwo
Kulinaria Słupeckie

Kuchnia to jej królestwo

2025-10-23
401
Warzywa zawsze kochała i nadal kocha
Kulinaria Słupeckie

Warzywa zawsze kochała i nadal kocha

2025-08-31
405

Spotkanie z policją w Koszutach

przez Joanna Przybylska
2025-11-12
0
45
Spotkanie z policją w Koszutach

Z inicjatywy Koła Gospodyń Wiejskich z Koszut słupeccy policjanci spotkali się z osobami starszymi z terenu sołectwa. Głównym celem przedsięwzięcia było podniesienie świadomości osób w wieku emerytalnym w zakresie różnych zagrożeń, jakie mogą napotkać w życiu codziennym oraz kształtowanie bezpiecznych postaw i zachowań. Z uczestnikami wydarzenia spotkała się sierż. Katarzyna Dombrowska oraz dzielnicowy Jacek Śniegowski. Policjanci radzili, jak unikać zagrożeń w przestrzeni publicznej, szeroko omówili metody oszustw popełnianych na szkodę seniorów. Szczególny nacisk położyli na omówienie oszustw dokonywanych metodami „na policjanta”, „pracownika banku”, a także działania cyberoszustów. Poruszyli również problematykę bezpieczeństwa w ruchu drogowym, zachęcali do noszenie elementów odblaskowych. Na zakończenie uczestnicy spotkania otrzymali materiały informacyjne...

Więcej...Details

Dzień Seniora w Ciążeniu

przez Joanna Przybylska
2025-11-12
0
85
Dzień Seniora w Ciążeniu

Dzień Seniora 2025 pełen radości i wzruszeń został zorganizowany w sali remizy w Ciążeniu. Było to wyjątkowe spotkanie pełne uśmiechu, wspomnień i dobrej zabawy. Organizatorzy zadbali o wiele atrakcji, było m.in. pyszne jedzenie, serdeczne podziękowania i upominki, a przede wszystkim mnóstwo ciepła i życzliwości. Nie zabrakło też muzyki na żywo. Jak zawsze niezastąpiony Pan Stefan grał na akordeonie, przy którym wszyscy śpiewali wspólnie znane i lubiane melodie. Były tańce, śmiech i piękna atmosfera, którą tworzyli wspaniali seniorzy. Świetlica dziękuje wszystkim za obecność, energię i dobry humor — to dzięki Wam ten dzień był tak wyjątkowy.

Więcej...Details

Dzięki temu ruch przy cmentarzach byłby mniejszy? Radny apeluje

przez slupca.pl
2025-11-12
3
414
Dzięki temu ruch przy cmentarzach byłby mniejszy? Radny apeluje

Marcin Pietrzykowski apeluje, by w kolejnych latach bus bezpłatnej komunikacji miejskiej kursował w okresie od 31 października do 2 listopada. Słupecki radny złożył w tej sprawie interpelację. - Zwracam się o ujęcie w przyszłym roku 2026 oraz kolejnych latach, aby bus bezpłatnej komunikacji miejskiej kursował w okresie od 31 października do 2 listopada, uwzględniając dni, gdy okres ten przypada w święto, weekend. Ponadto prosiłbym o uwzględnienie większej częstotliwości przejazdów, wzorem innych miast – pisze Marcin Pietrzykowski. Jego zdaniem takie zmiany zachęcą właścicieli samochodów do pozostawieniu pojazdów w miejscu zamieszkania, aby uniknąć korków i problemów z parkowaniem. - Z roku na rok zmniejsza się liczba miejsc parkingowych,...

Więcej...Details

Święto Niepodległości w Lądku

przez Joanna Przybylska
2025-11-12
0
32
Święto Niepodległości w Lądku

Narodowe Święto Niepodległości to dzień, w którym z dumą i wdzięcznością wspominamy bohaterów, dzięki którym Polska po 123 latach niewoli odzyskała wolność. W tym roku obchody miały wyjątkowy charakter – mieszkańcy gminy świętowali również 100-lecie istnienia gminy Lądek. To piękny jubileusz, który przypomina, jak długa i bogata jest historia małej ojczyzny. Organizatorzy serdeczne podziękowania kierują do wszystkich, którzy wzięli udział w uroczystościach: ks. kanonikowi za odprawienie mszy św. w intencji Ojczyzny, uczniom i nauczycielom ze Szkoły Podstawowej im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Ciążeniu za niezwykle poruszającą inscenizację patriotyczną, orkiestrze dętej OSP Lądek za wspaniałą oprawę muzyczną, która nadała uroczystości wyjątkowego, podniosłego charakteru, Zespołowi Szkolno-Przedszkolnemu z Ratynia...

Więcej...Details

Parafia pomaga Mai. Będzie kiermasz charytatywny

przez slupca.pl
2025-11-12
0
337
Parafia pomaga Mai. Będzie kiermasz charytatywny

Parafia w Giewartowie włączyła się w pomoc dla Mai Przybył z Sienna.  O dziewczynce niedawno pisaliśmy na naszych łamach. Artykuł znajdą Państwo TUTAJ. W pomoc dziewczynce włącza się parafia w Giewartowie. 7 grudnia, po każdej Mszy Św. odbędzie się kiermasz charytatywny, z którego dochód wesprze leczenie Mai. Planowany jest również bal charytatywny. O szczegółach obu przedsięwzięć mówi Natalia Jędrzejczak, mama Mai. Posłuchajcie.  

Więcej...Details

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ogłoszenia promowane > dodaj <

Brak danych
REKLAMA

Kurier Słupecki

Dodatek medyczny
Dodatek budowlany
kurier słupecki
REKLAMA

Komentarze

  • Lolo - Dzięki temu ruch przy cmentarzach byłby mniejszy? Radny apeluje
  • Kierowca - Dzięki temu ruch przy cmentarzach byłby mniejszy? Radny apeluje
  • Brak rozwoju - Dzięki temu ruch przy cmentarzach byłby mniejszy? Radny apeluje
  • Jarek - Jest decyzja w sprawie strzelnicy. Nie na taką wiadomość liczyła Słupca
  • mieszkaniec Powidza - Przyszłość Domu Kultury. Mieszkańcy zabiorą głos
  • Anonim - Przyszłość Domu Kultury. Mieszkańcy zabiorą głos
  • Anonim - W Strzałkowie powstanie tężnia? Radna składa wniosek
  • Ali - Jest decyzja w sprawie strzelnicy. Nie na taką wiadomość liczyła Słupca
  • POK - Chcą zadbać o pomnik. Potrzeba ponad 200 tysięcy
  • POK - W Strzałkowie powstanie tężnia? Radna składa wniosek
REKLAMA

Następny
Był skazany na 5,5 roku. Wcześniej wyszedł na wolność

Był skazany na 5,5 roku. Wcześniej wyszedł na wolność

  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki