Jedno ciasto z trzech przepisów

W kuchni Anety Borowskiej

Wyzwań kulinarnych nigdy się nie boi. Cały czas sięga po nowe inspiracje i przenosi je do własnej kuchni. O nich w kolejnym naszym spotkaniu opowie mieszkanka Michalinowa Oleśnickiego (gm. Zagórów) – Aneta Borowska.
Pierwszą potrawą naszego spotkania, a raczej deserem był sernik w ciapki, ciasto do którego przegotowania Anetę namówiły jej dzieci – Roksanka i Daniel.

– To właśnie moje dzieci są w dużym stopniu skarbnicą moich kulinarnych pomysłów. Często razem tworzymy, modyfikujemy nasze kulinarne dzieła. Zdarza się, że w nowym cieście są trzy przepisy. Kuchnię traktujemy jako fajne spędzanie czasu razem. Kiedy córka przychodzi do mnie z pytaniem “Mamo co dziś robimy?”, wówczas zawsze szukamy pomysłu i zawsze nam się to udaje. Cieszy mnie też to, że Roksana już kombinuje ze smakami. A jedną z jej ulubionych przekąsek jest pieczywo z pasztetem, ogórkiem i majonezem. Prawdziwy “misz masz kulinarny”  – śmieje się Aneta.

Wspomniany sernik w ciapki stał się strzałem w dziesiątkę, bo zdaniem dzieci  naszej rozmówczyni, jest pyszny, delikatny i rozpływa się w ustach.

– Często korzystam z internetu. Jest on dużą pomocą dla tych, którzy poszukują czegoś innego, nowego. Tak było również z gruszkami w pomarańczach. Bardzo lubię przygotowywać jesienno zimowe zaprawy. Robię tego naprawdę sporo. Od kogoś usłyszałam, że fajnym pomysłem są “zaprawiane” gruszki w pomarańczach. Niestety nie mogłam znaleźć oryginalnego przepisu. Postanowiłam więc przygotować gruszki w syropie i wkroić po jednym plasterku pomarańczy ze skórką. Gruszki w takiej postaci są jedną z naszych ulubionych “słoikowych zapraw”. Mamy i pyszne owoce, które wykorzystać można do rozmaitych deserów, a także domowy sok do picia – tłumaczy Aneta.

Kiedy jednak przychodzi czas na obiad, Aneta często otwiera jak mówi swój czarodziejski zeszyt i przygotowuję potrawy mięsne. Jedną z jej ulubionych jest karkówka z warzywami, potrawę, którą uwielbiają jej domownicy.

– Staram się cały czas wykorzystywać dostępne warzywa sezonowe. Kiedy jest czas na paprykę to właśnie ona króluje w moich daniach, kiedy jest czas na inne warzywo, wówczas ono króluje. Karkówka moim zdaniem bardzo dobrze komponuje się nie tylko z przyprawami (zamieszczone w przepisie), ale również z piwem. To wszystko skutkuje niebanalną potrawą o świetnym smaku i aromacie. Dodatkowo bardzo dobrze wygląda. I choć nie jest to przepis na szybki obiad, to przygotowanie w ten sposób karkówki jest mało skomplikowane. Dlatego”moja” karkówka z warzywami nadaje się zarówno na codzienny ciepły posiłek i poczęstunek dla gości. Można podawać ją tradycyjnie z ziemniakami. Ja jednak uważam, że można tę potrawę jeszcze bardziej urozmaicić, podając ją z kopytkami lub szpinakowymi kluskami śląskimi. Wówczas smakuje i wygląda jeszcze bardziej kolorowo – powiedziała nam kończąc.

Sernik z ciapki

Składniki na ciasto:

– 160g mąki,

– 1 jajko,

– 3 łyżki cukru,

– 1 łyżka kakao,

– 1/4 kostki masła,

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

– 1/2 kostki masła,

– 1/2 kg białego sera,

– 2 jajka,

– 3/4 szklanki cukru,

– łyżeczka esencji waniliowej,

– 1 szklanka mleka,

– 3 łyżki mąki,

– 3 łyżki mąki,

– 1,5 łyżki kakao.

Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy spód i brzegi tortownicy. Masa: masło roztapiamy, mleko podgrzewamy. Ser, jajka i cukier miksujemy. Nie przerywając, dodajemy masło, mleko i esencję waniliową. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Większość masy wylewamy na ciasto. Do reszty dodajemy kakao, miksujemy i wylewamy na masę serową, robiąc esy floresy. Pieczemy około godziny w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), aż wierzch będzie rumiany.

Duszona karkówka

Składniki:

– karkówka pokrojona w plastry (przyprawiona solą, pieprzem, vegetą, czosnkiem, słodką i ostrą papryką),

– pieczarki, papryka żółta i czerwona, cebula,

– kawałek pora,

– szklanka piwa,

– 2 ząbki czosnku,

– ziele angielskie,

– liść laurowy,

– kolendra.

Wykonanie: Przyprawioną karkówkę podpiekamy na oleju. Wyjmujemy ją z patelni. Na tym samym tłuszczy podpiekamy pokrojone w kostkę warzywa, następnie dodajemy do nich wcześniej podpieczoną rumianą karkówkę oraz liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę i piwo. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.

Gruszki w pomarańczach

Składniki:

– 2 kg gruszek,

– 0,75 litra wody,

– 0,5 kg cukru,

– 2 łyżki cukru waniliowego, 1 pomarańcza lub 1 cytryna.

Wykonanie: cukry zagotowujemy w wodzie. Gruszki obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne. Wkładamy do słoiczka. Do każdego słoiczka wkładamy również po jednym plastrze pomarańczy ze skórką (na 1 słoik 1 plaster). Zakręcamy i słoiki gotujemy w wodzie jak na kompot.

 

Sałatka z ogórków

Składniki na zalewę:

– 3 szklanki wody,

– 1/2 szklanki octu,

– 5 łyżek cukru,

– 1 łyżka soli.

Do każdego słoika wkładamy:

– gałązkę kopru,

– ząbek czosnku,

– kilka ziaren gorczycy,

– kilka ziaren pieprzu czarnego,

– kilka ziaren ziela angielskiego,

– liść laurowy,

– kilka talarków marchwi,

– 2 pokrojone cebule,

– 1 kg ogórków,

– 2 czerwone papryki,

– łyżkę cukru.

Ogórki z warzywami w słoikach zalewamy zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.

Smacznego!

DR.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.