W kuchni Anety Borowskiej
Wyzwań kulinarnych nigdy się nie boi. Cały czas sięga po nowe inspiracje i przenosi je do własnej kuchni. O nich w kolejnym naszym spotkaniu opowie mieszkanka Michalinowa Oleśnickiego (gm. Zagórów) – Aneta Borowska. – To właśnie moje dzieci są w dużym stopniu skarbnicą moich kulinarnych pomysłów. Często razem tworzymy, modyfikujemy nasze kulinarne dzieła. Zdarza się, że w nowym cieście są trzy przepisy. Kuchnię traktujemy jako fajne spędzanie czasu razem. Kiedy córka przychodzi do mnie z pytaniem „Mamo co dziś robimy?”, wówczas zawsze szukamy pomysłu i zawsze nam się to udaje. Cieszy mnie też to, że Roksana już kombinuje ze smakami. A jedną z jej ulubionych przekąsek jest pieczywo z pasztetem, ogórkiem i majonezem. Prawdziwy „misz masz kulinarny” – śmieje się Aneta. Wspomniany sernik w ciapki stał się strzałem w dziesiątkę, bo zdaniem dzieci naszej rozmówczyni, jest pyszny, delikatny i rozpływa się w ustach. – Często korzystam z internetu. Jest on dużą pomocą dla tych, którzy poszukują czegoś innego, nowego. Tak było również z gruszkami w pomarańczach. Bardzo lubię przygotowywać jesienno zimowe zaprawy. Robię tego naprawdę sporo. Od kogoś usłyszałam, że fajnym pomysłem są „zaprawiane” gruszki w pomarańczach. Niestety nie mogłam znaleźć oryginalnego przepisu. Postanowiłam więc przygotować gruszki w syropie i wkroić po jednym plasterku pomarańczy ze skórką. Gruszki w takiej postaci są jedną z naszych ulubionych „słoikowych zapraw”. Mamy i pyszne owoce, które wykorzystać można do rozmaitych deserów, a także domowy sok do picia – tłumaczy Aneta. Kiedy jednak przychodzi czas na obiad, Aneta często otwiera jak mówi swój czarodziejski zeszyt i przygotowuję potrawy mięsne. Jedną z jej ulubionych jest karkówka z warzywami, potrawę, którą uwielbiają jej domownicy. – Staram się cały czas wykorzystywać dostępne warzywa sezonowe. Kiedy jest czas na paprykę to właśnie ona króluje w moich daniach, kiedy jest czas na inne warzywo, wówczas ono króluje. Karkówka moim zdaniem bardzo dobrze komponuje się nie tylko z przyprawami (zamieszczone w przepisie), ale również z piwem. To wszystko skutkuje niebanalną potrawą o świetnym smaku i aromacie. Dodatkowo bardzo dobrze wygląda. I choć nie jest to przepis na szybki obiad, to przygotowanie w ten sposób karkówki jest mało skomplikowane. Dlatego”moja” karkówka z warzywami nadaje się zarówno na codzienny ciepły posiłek i poczęstunek dla gości. Można podawać ją tradycyjnie z ziemniakami. Ja jednak uważam, że można tę potrawę jeszcze bardziej urozmaicić, podając ją z kopytkami lub szpinakowymi kluskami śląskimi. Wówczas smakuje i wygląda jeszcze bardziej kolorowo – powiedziała nam kończąc.
Sernik z ciapki Składniki na ciasto: – 160g mąki, – 1 jajko, – 3 łyżki cukru, – 1 łyżka kakao, – 1/4 kostki masła, – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: – 1/2 kostki masła, – 1/2 kg białego sera, – 2 jajka, – 3/4 szklanki cukru, – łyżeczka esencji waniliowej, – 1 szklanka mleka, – 3 łyżki mąki, – 3 łyżki mąki, – 1,5 łyżki kakao. Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy spód i brzegi tortownicy. Masa: masło roztapiamy, mleko podgrzewamy. Ser, jajka i cukier miksujemy. Nie przerywając, dodajemy masło, mleko i esencję waniliową. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Większość masy wylewamy na ciasto. Do reszty dodajemy kakao, miksujemy i wylewamy na masę serową, robiąc esy floresy. Pieczemy około godziny w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), aż wierzch będzie rumiany.
Duszona karkówka Składniki: – karkówka pokrojona w plastry (przyprawiona solą, pieprzem, vegetą, czosnkiem, słodką i ostrą papryką), – pieczarki, papryka żółta i czerwona, cebula, – kawałek pora, – szklanka piwa, – 2 ząbki czosnku, – ziele angielskie, – liść laurowy, – kolendra. Wykonanie: Przyprawioną karkówkę podpiekamy na oleju. Wyjmujemy ją z patelni. Na tym samym tłuszczy podpiekamy pokrojone w kostkę warzywa, następnie dodajemy do nich wcześniej podpieczoną rumianą karkówkę oraz liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę i piwo. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Gruszki w pomarańczach Składniki: – 2 kg gruszek, – 0,75 litra wody, – 0,5 kg cukru, – 2 łyżki cukru waniliowego, 1 pomarańcza lub 1 cytryna. Wykonanie: cukry zagotowujemy w wodzie. Gruszki obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne. Wkładamy do słoiczka. Do każdego słoiczka wkładamy również po jednym plastrze pomarańczy ze skórką (na 1 słoik 1 plaster). Zakręcamy i słoiki gotujemy w wodzie jak na kompot.
Sałatka z ogórków Składniki na zalewę: – 3 szklanki wody, – 1/2 szklanki octu, – 5 łyżek cukru, – 1 łyżka soli. Do każdego słoika wkładamy: – gałązkę kopru, – ząbek czosnku, – kilka ziaren gorczycy, – kilka ziaren pieprzu czarnego, – kilka ziaren ziela angielskiego, – liść laurowy, – kilka talarków marchwi, – 2 pokrojone cebule, – 1 kg ogórków, – 2 czerwone papryki, – łyżkę cukru. Ogórki z warzywami w słoikach zalewamy zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut. Smacznego! DR. |