W kuchni Marty i Roberta Święcickich
Tym razem do swojej kuchni zaprosili nas małżonkowie – Marta i Robert Święciccy, pasjonaci dobrej, smacznej i zdrowej kuchni.
Mówią żartobliwie, że kuchnia w pewnym stopniu ich połączyła. Pomimo młodego wieku, zawsze gotowali z pasją.
– Choć teraz z uwagi na małe dziecko często pracą w kuchni się dzielimy. Nie stanowi to jednak problemu, bowiem wspólnie z Robertem lubimy te same smaki – mówi nam na początku spotkania Marta.
Jest ona wielbicielką ryb, a także zdrowego, pełnowartościowego pożywienia. Ich wspólnym pierwszym kuchennym zakupem była sokowirówka. Na stałe więc zagościły soki ze świeżych owoców, a także mąka kokosowa i olej kokosowy, który w ich kuchni wyparł zwykły olej. W małych ilościach używają również mąki pszennej.
– Warto dodać, że mąka kokosowa jest o wiele zdrowsza od tej używanej przez nas na co dzień. Do potraw czy produktów dodaje się jej mniej. Myślę, że wśród Polaków jest coraz większy światopogląd, jeśli chodzi o zdrowe żywienie i ograniczenie do minimum pewnych, mniej zdrowych produktów – dodaje Marta.
Ich ulubioną rybą jest łosoś, którego jadają pod różnymi postaciami. Jak mówią najlepszą alternatywą do tego rodzaju ryby jest pesto i ciasto francuskie.
– Łosoś jest tym rodzajem ryby, z którego można zrobić praktycznie wszystko, począwszy od tradycyjnego pieczenia na patelni, skończywszy na zapiekaniu go w cieście. W każdej postaci znajdzie swoich smakoszy – mówi z uśmiechem Marta.
Młodzi małżonkowie są otwarci też na nowe smaki. Jednym z nich są owoce morza, a w szczególności krewetki, z dodatkami których można wykonać prawdziwe kulinarne arcydzieła.
– Wystarczy dodać do nich zaledwie kilka podstawowych składników, by smakowicie uraczyć gości, czy dla najbliższych przygotować smakowitą ucztę, w postaci na przykład sałatki – mówi Robert.
Wspólnie jednak z przyznają, że mają małą słabość do ciast. Ich ulubionym jest karpatka i shrek. Choć? Często na ich stole pojawia się również tarta.
– Odkąd od mojej kuzynki otrzymałam przepis na ten rodzaj ciasta, piekę ją bardzo często. Jest stosunkowo szybka w przygotowaniu, a z dodatkiem wspomnianej mąki kokosowej znacznie moim zdaniem zdrowsza. Masą może być bita śmietana z dodatkiem owoców, albo inna równie smakowita alternatywa. Jest fajną, nowszą formą wypieku – dodaje Marta.
Czasem również wracają do tradycji. Takim okresem są z pewnością Święta Bożego Narodzenia.
– Nasza rodzinna wigilia nie może obyć się bez czerwonego barszczu z uszkami, czy makaronu z makiem mojej babci, o który „zabijają się wręcz” wszyscy domownicy – śmieje się Marta.
Jej pomysłem na potrawę wigilijną okazały się być małe paszteciki z kapustą i grzybami, którymi w ubiegłym roku obdarowała najbliższych.
– Wyszły bardzo smakowite. Wiem, że z pewnością przygotuję je również i w tym roku. A jak traktuję kuchnię? Uważam, że po prostu trzeba ją lubić, lubić spędzać tam czas i spełniać się w swojej „małej pasji” – powiedzieli nam kończąc.
Marcie i Robertowi dziękujemy za spotkanie, a naszych czytelników zachęcamy do wypróbowania potraw. Są wyśmienite!
Ciasto Tarta z kremem mascarpone i owocami
Składniki:
Kruche ciasto:
– 125 g mąki kokosowej ,
– 150 g masła,
– 50 g cukru pudru,
– 1 jajko
Krem :
– 250 g śmietany kremówki,
– 250 g serka mascarpone,
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiewamy dodajemy pokrojone masło i jajko. Zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą następnie wałkujemy i układamy w foremkę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu ciasta nakładamy ubitą śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym, następnie układamy owoce np. maliny, borówki, brzoskwinie, wiśnie, śliwki.
Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów
Składniki:
– 600 g filetów łososia,
– czosnek,
– sok z cytryny,
Pesto:
– 9 kawałków suszonych pomidorów,
– 3 łyżki migdałów pokrojonych w słupki,
– 10 listków bazylii,
– 1 ząbek czosnku,
– pieprz, majeranek, tymianek
Ciasto francuskie:
– 70 g mąki kokosowej,
– 125 g masła,
– 60 ml zimnej wody,
– roztrzepane jajko do posmarowania
Wykonanie: Odciąć skórkę z łososia i podzielić go na paski, nasmarować czosnkiem i cytryną. Następnie do pojemnika rozdrabniacza włożyć składniki do pesto i rozdrobnić, doprawić pieprzem majerankiem i tymiankiem. Przygotowując ciasto przesiać mąkę, dodać masło ugniatać, stopniowo dodawać wodę łącząc składniki w kulę, ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyłożyć ciasto i rozwałkować je na prostokąt. Filety z łososia obłożyć z jednej strony połową pesto, położyć na cieście posmarowaną częścią do dołu, wierzch obłożyć resztą pesto. Zawinąć ciasto na filety i roladkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Roladki z indyka z jarmużem i pomidorami
Składniki:
– 500 g fileta z piersi indyka,
– 3 liście jarmużu,
– suszone pomidory,
– ½ kulki mozzarelli,
– 30 g sera cheddar,
– gałązka pomidorów koktajlowych,
– pieprz, rozmaryn ,oregano , kurkuma.
Wykonanie: Mięso lekko rozbić, jarmuż zblanszować. Filet oprószyć mieszanką przypraw. Wzdłuż dłuższego brzegu filetu ułożyć jarmuż, suszone pomidory i kawałki sera cheddar. Filet zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Pokroić na mniejsze roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na filetach ułożyć przekrojone pomidorki koktajlowe i pokrojoną mozzarellę. Zapiekać 45 minut w temperaturze 180 stopni.