Kulinarnie powracają do tradycji

Kulinaria z KGW w Łomowie

Nieco o tradycji, ale też o nowszym obliczu kuchni…. W tym tygodniu o społecznej pracy, integracji i smakowitym gotowaniu opowiedzą członkinie Stowarzyszenia Koła Aktywnych Pań Łomowianki z Łomowa (gm. Zagórów).
Koła Gospodyń Wiejskich, podobnie jak Ochotnicze Straże Pożarne już niegdyś były wpisane w stały element wsi. Kilka lat temu zaczęły przechodzić prawdziwy renesans. Do prawdziwego odrodzenia w tej materii nowe członkinie namawiało to…nieco starsze pokolenie.

Nasze kolejne bohaterki – panie z KGW  w Łomowie  prężnie działają od wielu lat. Po wyborze nowego zarządu, są nowe pomysły, nowe inicjatywy i przedsięwzięcia. Ale o tym później…. W Łomowie od kilkunastu lat z inicjatywy obecnej przewodniczącej  – Małgorzaty Burdzińskiej organizowane są dożynki. Jak mówi przewodnicząca, corocznie mieszkańcom chcą pokazać umiejętności tutejszej młodzieży i dzieci, a także powrócić do tradycji smakowo.

– Chcieliśmy, by każdy, nawet najmłodszy mieszkaniec naszego sołectwa posmakował tradycyjnego ciasta drożdżowego, kiszonego ogórka, czy swojskiego pieczywa ze smalcem. To i dla nas – pań domu okazja, by kultywować tradycję – dodaje.

– Takie spotkania, jak dożynki to też czas na spotkanie się, chwila wytchnienia i oderwanie od życia codziennego. Te imprezy co roku  cieszą się coraz większym powodzeniem i wiemy, że mają szansę powodzenia. Ważne jest też to, że młodzież i dzieci chętnie uczestniczą w występach, angażują się, a przy tym poznają naszą lokalną tradycję  – mówi Sylwia Matuszak.

To dzięki takim spotkaniom panie wzbogacają się również kulinarnie.  – Wówczas od innych naszych członkiń inspirujemy się nowymi pomysłami kulinarnymi. Niejednokrotnie te przepisy w naszej kuchni zajmują stałe miejsce – tłumaczy Małgorzata Burdzińska.

Pomysłami kulinarnymi panie wymieniają się nie tylko podczas corocznych dożynek, ale również podczas organizowanych Dni Kobiet, wieczorków andrzejkowych czy karnawałowych.

Kolejną imprezą, jaką planują panie jest święto pieczonego ziemniaka, na którym serwować będą tradycyjny gzik, masło i pieczony przez babcie jednej z członkiń staropolski chleb.

 Myślę, że na tych imprezach nie spoczniemy. Zawsze można wyznaczyć sobie nowy cel – śmieje się Dorota Kinast – wice- przewodnicząca.

Panie mówią też o tym, by w nowym budynku strażnicy miały do dyspozycji pomieszczenie kulinarne z prawdziwego zdarzenia.  To jest ich nowe, wielkie  marzenie. Mamy nadzieję, że uda się je spełnić!

Naszych czytelników zapraszamy do przygotowania potraw polecanych przez członkinie KGW. Potrawy godne wypróbowania!

Szpinak w łososiu

 

Składniki:

– 1 opakowanie szpinaku mrożonego,

– 1 łyżeczka masła,

– 4 jajka,

– 2 opakowania puszystego twarożku śmietankowego ub chrzanowego,

– 20 daj szpinaku w plastrach,

– sól, pieprz do smaku,

– 2-3 ząbki czosnku.

Wykonanie:

Szpinak doprawiamy na maśle, doprawiamy do smaku i studzimy. Oddzielamy żółtka od białka. Białka ubijamy na sztywno. Masę szpinakową miksujemy z żółtkami i delikatnie dodajemy pianę, mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Gry wystygnie płat rolady smarujemy serkiem i kładziemy plastry łososia. Zawijamy.

Czekolada

Składniki:

– 1 margaryna Kasia,

– 1,5 szklanki cukru,

– 3 łyżki kakao,

– 1 mleko w proszku (500g),

– 0,5 szklanki wody,

– 2 gorzkie czekolady,

– rodzynki, orzechy.

Wykonanie: Margarynę, cukier, wodę, kakao rozpuścić w garnku do zagotowania, włożyć czekolady, aby się rozpuściły. Zestawić z ognia i dodać mleko, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Wyłożyć na blachę. (Na blachę położyć papier do pieczenia).

 

Truflowiec

Składniki na ciemny biszkopt:

– 8 jaj,

– 3/4 szklanki mąki pszennej,

–  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,

– 1,5 szklanki cukru,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżki wody.

Masa:

– 40 dag trufli,

– 1/2 szklanki cukru,

– 1/4 szklanki mleka,

– 1 margaryna,

– 1 galaretka,

– śmietana 30% – 300 ml.

Wykonanie: Trufle, cukier i mleko rozpuścić, gdy wystygnie utrzeć z margaryną, do utartej masy dodajemy wódkę. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć masą. Na masę kładziemy drążone wiśnie. Na wiśniach kładziemy ubitą 30% śmietankę wymieszaną z galaretką rozpuszczoną w połowie szklanki wody.

Polewa:

– 0,5 kostki margaryny,

– 5 łyżek cukru,

– 3 łyżki kakao,

– 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do produktów, wszystko rozpuścić, ale nie gotować. Gdy masa wystygnie, dołożyć 5 łyżek kwaśnej śmietany.

Smacznego!

DR.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.