W kuchni Eli Borowskiej cz. 2
Wiosna… grill, mięso pieczone nieco inaczej. I smakowite sałatki, jako idealny dodatek. Właśnie o tym opowiada nasza kolejna kurierowa część, w której gości Ela Borowska z Zagórowa – mama Wojtka i Bartka, strażak ochotnik tutejszej OSP, z wykształcenia nauczycielka wychowania przedszkolnego i wczesnoszkolnego, surdopedagog i oligofrenopedagog.
Wielu z nas z utęsknieniem czeka na wiosnę, lato. Może i za sprawą przyjemnej pogody, ale też delektowania się smakołykami na popularnym grillu. – Każdy z nas po zimowym czasie bez słońca pragnie słońca, spędzania czasu na świeżym powietrzu. Po za aktywnością ruchową w promieniach słońca maj jest idealnym czasem do integracji w gronie najbliższej rodziny, a grille i ogniska świetnie się z tym komponują – zaczyna tę część Elka.
Zapytana przez nas, co lubi serwować najbliższym, kiedy już ten wspomniany okres grillowy się rozpoczyna, szybko odpowiada, że przede wszystkim mięsko, które uwielbia! – Wszyscy żartują ze mnie, że ja to zdecydowanie człowiek mięsożerny! A co za tym idzie, uwielbiam karkówkę i skrzydełka ale i ziemniaki wrzucone w rozpalony węgiel czy ognisko owinięte z folię. Przepadam też za kaszanką z kapustką kiszoną i cebulą. I tak naprawdę, to chyba nie ma rzeczy, których unikałabym z grilla – dodaje z uśmiechem.
Dodatkami do grillowanego mięsa są przede wszystkim sałatki i różnego rodzaju surówki! – Tak. Sałatka to podstawa podczas grillowania. Dla mnie najodpowiedniejszą do grilla jest sałatka grecka. Idealnie pasuje do mięska z grilla. Ale fajną i ciekawą alternatywą mogą być dla przykładu grillowane szaszłyki warzywne. Grillujemy również ser pleśniowy, który rozpływa się na talerzu po usmażeniu i super smakuje z ziemniakami, oczywiście moi dwaj panowie muszą grillować. Pieczywo z masłem czosnkowym to u nich podstawa, a sama z miłą chęcią pałaszuję, gdy mnie poczęstują. I powiem szczerze, że uwielbiam czas spędzany z bliskimi i rodziną na dworze. Nie jestem typem domatorki i uwielbiam kontakty międzyludzkie. W mojej rodzinie wystarczy w maju hasło – grill i już się działa. Jeden przynosi sałatkę, drugi inne dodatki – ogórka małosolnego – to oczywiście mój przysmaczek. Uwielbiam ogórki małosolne z pomidorkiem i cebulką doprawione tylko pieprzem. To również idealna propozycja na grilla – powiedziała kończąc.
Pikantne skrzydełka z miodem
Składniki:
– 1 kg skrzydełek,
– 2 łyżeczki soli,
– 1 łyżeczka słodkiej papryki,
– ⅓ łyżeczki chilli,
– 1 łyżeczka pikantnej papryki,
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
– 1 łyżeczka suszonego tymianku,
– 1 niepełna łyżeczka suszonego imbiru,
– 1 łyżeczka suszonego oregano,
– 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
– 3 łyżki miodu,
– 1/3 szklanki łyżki oleju,
– sok z ½ cytryny.
Kaszanka na kapuście: W folię aluminiową zawijamy: Garść kapusty kiszonej Na nią układamy cebulę pokrojoną w piórka, kaszankę, sól i pieprz, następnie zawijamy szczelnie i kładziemy na grilla.
Smacznego i przyjemnego grillowania!