• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
niedziela, 28 maja 2023 05:58
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

„Najważniejsza jest współpraca między nami…”

przez Dorota Rosadowska
2021-10-14
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
„Najważniejsza jest współpraca między nami…”
814
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

 

O inspiracjach kulinarnych, pomysłach i współpracy tym razem naszym czytelnikom opowiedzą panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Trąbczynie.

 Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Trąbczynie zrzesza w swych szeregach Panie i Panów, którym satysfakcję przynosi możliwość wspólnego działania i pracy dla społeczności lokalnej a możliwość spotykania się i rozmowy sprawiają radość.

– Cieszy nas, że możemy na różnych uroczystościach w regionie promować nie tylko nasze koło ale także wieś, gminę czy powiat. Każdy taki wyjazd to dla nas okazja do czerpania inspiracji od innych do dalszego rozwoju. Przynależność do Stowarzyszenia daje możliwość zwiedzania ciekawych miejsc podczas wycieczek turystyczno-krajoznawczych, uczestniczenia w wydarzeniach kulturalnych. Dzięki członkostwu  mamy okazję, by pochwalić się swymi różnorodnymi talentami i umiejętnościami – mówi Kamila Witkiewicz, jedna z członkiń Koła.

Trąbczyńskie KGW świętuje w tym roku skromny jubileusz 10-lecia reaktywacji. Dzisiaj, z perspektywy tych minionych 10 lat widać, że wznowienie działalności koła było bardzo dobrym pomysłem. Początkowy zapał i entuzjazm trwa do dnia dzisiejszego. Panie są bardzo aktywne i zaangażowane, mają mnóstwo pomysłów i zgłaszają coraz to nowe propozycje do planu pracy. Są otwarte na nowinki ale także starają się kultywować tradycyjne obrzędy i regionalną kuchnię.

–  Motorem napędowym do działania są jednak w dużej mierze finanse .Dzięki rządowemu wsparciu oraz pomocy finansowej różnych instytucji i organizacji, KGW może realizować projekty zakrojone na szerszą skalę. Pracy Stowarzyszenia sprzyja doskonała współpraca z miejscową OSP.Dzięki strażakom mamy dostęp do sali i kuchni. Dlaczego wspólne gotowanie daje nam tyle satysfakcji? Mówi się, że sercem domu jest kuchnia. Członkinie również chętnie spotykają się aby podzielić się doświadczeniami, wymienić przepisami i coś wspólnie przyrządzić. Zawsze panuje wesoła atmosfera , no i oczywiście pracę w kuchni wieńczy wspaniała biesiada. Najważniejsza jest współpraca między nami  – nadmienia pani Kamila.

Niedawno, okazją do wspólnego gotowania było kolejne spotkanie w ramach projektu „Niezłe ziółko”. Projekt został sfinansowany ze środków Programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Stowarzyszenie Unia Nadwarciańska.Podczas spotkania przyrządzane były w kuchni potrawy z wykorzystaniem ziół. Jednocześnie w tym samym czasie na sali OSP gościła delegacja sołtysów z całej Wielkopolski i to właśnie oni jako pierwsi testowali przygotowane przez Panie potrawy. Na stołach pojawiły się półmiski ze schabem pieczonym w ziołach, pasztety, wegańskie pasty kanapkowe serwowane na ciemnym chlebie, na krakersach, chipsach, mini ptysiach, w kruchych wytrawnych babeczkach, w większych ptysiach była pasta rybna. W korpusach do babeczek zaserwowano pieczarki w śmietanie.Nie zabrakło sałatki jarzynowej, włoskiej sałatki Caprese, był napój miętowo-cytrynowy, ciasta i wiele ,wiele innych potraw. Kolorowe przystawki, smaczne dania oczarowały gości.

Korpusy do wytrawnych babeczek

Składniki:

– 50 dkg mąki,

– 25 dkg margaryny lub masła,

– 2 żółtka,

– 1/2 szkl. gęstej śmietany 18%,

– szczypta soli

Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz..Po wyjęciu cieniutko rozwałkować i wykrawać kółka większe od średnicy foremek. Nie ma potrzeby smarowania foremek tłuszczem.Po upieczeniu na złoty kolor natychmiast wyjmować.

Pasta kanapkowa z soczewicy i suszonych pomidorów

Składniki:

– 1 puszka soczewicy,

– 3 suszone pomidory z oleju,

– 2 łyżki oliwy,

– sok z cytryny do smaku,

– sól,pieprz.

Wykonanie: Wszystkie składniki zblendować. Gotową pastą wypełnić korpusy babeczek. Udekorować wg uznania.

Sałatka Caprese

Składniki:

– pomidory,

– mozzarella,

– listki bazylii,

– oliwa z oliwek,

– sól, pieprz.

Wykonanie: Pokrojone w plastry pomidory i paprykę ułożyć na przemian.Całość skropić oliwą, posypać listkami bazylii. Dosmaczyć solą, pieprzem bezpośrednio przed podaniem.

Schab pieczony w pomidorach

Jest to autorsko zmodyfikowany przepis na schab pieczony w ziołach. Przepis na mięso z ziołami zamieszczony w Kurierze Słupeckim z dnia 20 marca 2020 roku.

Składniki:

– 600 g schabu bez kości,

– 100 g miękkiego masła,

– sól,pieprz,

– mielona papryka słodka i ostra,

– przyprawa w proszku Prymat- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,

-ketchup.

Wykonanie:         Mięso pokroić w plastry, nie przecinając do końca. Masło połączyć z przyprawami i natrzeć nim każdy kotlet. Całość ścisnąć, posypać z wierzchu solą, pieprzem i papryką. posmarować ketchupem.Zawinięte w folię aluminiową włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać szklanką wody i piec ok. 1 godz. w temp.180 st.

Poprzedni

Święto Pieczonego Ziemniaka w Cieninie Kościelnym

Następny

Strzałkowo: Pasowani na pierwszoklasistów

Zobacz także

Eko kuchnia i kulinarne pomysły na wiosenne gotowanie
Kulinaria Słupeckie

Eko kuchnia i kulinarne pomysły na wiosenne gotowanie

2023-04-28
589
„W gotowaniu całe życie się uczysz…”
Kulinaria Słupeckie

„W gotowaniu całe życie się uczysz…”

2023-04-27
344
Gotowanie ma w genach
Kulinaria Słupeckie

Gotowanie ma w genach

2023-04-21
550
„Kuchnia zawsze powinna być kreatywna”
Kulinaria Słupeckie

„Kuchnia zawsze powinna być kreatywna”

2023-03-27
3.2k
Następny
Strzałkowo: Pasowani na pierwszoklasistów

Strzałkowo: Pasowani na pierwszoklasistów

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Kurier Słupecki

Komentarze

  • Az - We Włodzimirowie psy zagryzły renifery
  • Anastazja - We Włodzimirowie psy zagryzły renifery
  • normalny - Tu nie da się normalnie żyć
  • Tomasz - Tu nie da się normalnie żyć
  • Przewodnik M. - Niecodzienna akcja. W roli głównej orły bieliki
  • Fenomen - Tu nie da się normalnie żyć
  • wow - Został lektorem
  • myśliwy - We Włodzimirowie psy zagryzły renifery
  • Aaa - Tu nie da się normalnie żyć
  • A - Został lektorem

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?