O inspiracjach kulinarnych, pomysłach i współpracy tym razem naszym czytelnikom opowiedzą panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Trąbczynie.
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Trąbczynie zrzesza w swych szeregach Panie i Panów, którym satysfakcję przynosi możliwość wspólnego działania i pracy dla społeczności lokalnej a możliwość spotykania się i rozmowy sprawiają radość.
– Cieszy nas, że możemy na różnych uroczystościach w regionie promować nie tylko nasze koło ale także wieś, gminę czy powiat. Każdy taki wyjazd to dla nas okazja do czerpania inspiracji od innych do dalszego rozwoju. Przynależność do Stowarzyszenia daje możliwość zwiedzania ciekawych miejsc podczas wycieczek turystyczno-krajoznawczych, uczestniczenia w wydarzeniach kulturalnych. Dzięki członkostwu mamy okazję, by pochwalić się swymi różnorodnymi talentami i umiejętnościami – mówi Kamila Witkiewicz, jedna z członkiń Koła.
Trąbczyńskie KGW świętuje w tym roku skromny jubileusz 10-lecia reaktywacji. Dzisiaj, z perspektywy tych minionych 10 lat widać, że wznowienie działalności koła było bardzo dobrym pomysłem. Początkowy zapał i entuzjazm trwa do dnia dzisiejszego. Panie są bardzo aktywne i zaangażowane, mają mnóstwo pomysłów i zgłaszają coraz to nowe propozycje do planu pracy. Są otwarte na nowinki ale także starają się kultywować tradycyjne obrzędy i regionalną kuchnię.
– Motorem napędowym do działania są jednak w dużej mierze finanse .Dzięki rządowemu wsparciu oraz pomocy finansowej różnych instytucji i organizacji, KGW może realizować projekty zakrojone na szerszą skalę. Pracy Stowarzyszenia sprzyja doskonała współpraca z miejscową OSP.Dzięki strażakom mamy dostęp do sali i kuchni. Dlaczego wspólne gotowanie daje nam tyle satysfakcji? Mówi się, że sercem domu jest kuchnia. Członkinie również chętnie spotykają się aby podzielić się doświadczeniami, wymienić przepisami i coś wspólnie przyrządzić. Zawsze panuje wesoła atmosfera , no i oczywiście pracę w kuchni wieńczy wspaniała biesiada. Najważniejsza jest współpraca między nami – nadmienia pani Kamila.
Niedawno, okazją do wspólnego gotowania było kolejne spotkanie w ramach projektu „Niezłe ziółko”. Projekt został sfinansowany ze środków Programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Stowarzyszenie Unia Nadwarciańska.Podczas spotkania przyrządzane były w kuchni potrawy z wykorzystaniem ziół. Jednocześnie w tym samym czasie na sali OSP gościła delegacja sołtysów z całej Wielkopolski i to właśnie oni jako pierwsi testowali przygotowane przez Panie potrawy. Na stołach pojawiły się półmiski ze schabem pieczonym w ziołach, pasztety, wegańskie pasty kanapkowe serwowane na ciemnym chlebie, na krakersach, chipsach, mini ptysiach, w kruchych wytrawnych babeczkach, w większych ptysiach była pasta rybna. W korpusach do babeczek zaserwowano pieczarki w śmietanie.Nie zabrakło sałatki jarzynowej, włoskiej sałatki Caprese, był napój miętowo-cytrynowy, ciasta i wiele ,wiele innych potraw. Kolorowe przystawki, smaczne dania oczarowały gości.
Korpusy do wytrawnych babeczek
Składniki:
– 50 dkg mąki,
– 25 dkg margaryny lub masła,
– 2 żółtka,
– 1/2 szkl. gęstej śmietany 18%,
– szczypta soli
Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz..Po wyjęciu cieniutko rozwałkować i wykrawać kółka większe od średnicy foremek. Nie ma potrzeby smarowania foremek tłuszczem.Po upieczeniu na złoty kolor natychmiast wyjmować.
Pasta kanapkowa z soczewicy i suszonych pomidorów
Składniki:
– 1 puszka soczewicy,
– 3 suszone pomidory z oleju,
– 2 łyżki oliwy,
– sok z cytryny do smaku,
– sól,pieprz.
Wykonanie: Wszystkie składniki zblendować. Gotową pastą wypełnić korpusy babeczek. Udekorować wg uznania.
Sałatka Caprese
Składniki:
– pomidory,
– mozzarella,
– listki bazylii,
– oliwa z oliwek,
– sól, pieprz.
Wykonanie: Pokrojone w plastry pomidory i paprykę ułożyć na przemian.Całość skropić oliwą, posypać listkami bazylii. Dosmaczyć solą, pieprzem bezpośrednio przed podaniem.
Schab pieczony w pomidorach
Jest to autorsko zmodyfikowany przepis na schab pieczony w ziołach. Przepis na mięso z ziołami zamieszczony w Kurierze Słupeckim z dnia 20 marca 2020 roku.
Składniki:
– 600 g schabu bez kości,
– 100 g miękkiego masła,
– sól,pieprz,
– mielona papryka słodka i ostra,
– przyprawa w proszku Prymat- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
-ketchup.
Wykonanie: Mięso pokroić w plastry, nie przecinając do końca. Masło połączyć z przyprawami i natrzeć nim każdy kotlet. Całość ścisnąć, posypać z wierzchu solą, pieprzem i papryką. posmarować ketchupem.Zawinięte w folię aluminiową włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać szklanką wody i piec ok. 1 godz. w temp.180 st.