Nigdy nie nudzi się przy gotowaniu

W kuchni Wiolety Kłębowskiej

W tym domu zawsze gotuje się smakowicie. A kiedy robi się to z pasją, smakuje podwójnie. O zwykłej i zarazem niezwykłej kuchni w kolejnym naszym spotkaniu opowie Wioleta Kłębowska z Zagórowa.

Nasza rozmowa w dużym stopniu zdominowana była przez pewną potrawę mięsną i dyskutowanie o tym, czy to raczej polska, czy nie polska potrawa. Wszyscy oczywiście optują za naszą rodzimą. Jednak?

Kiedy pewnego razu będąc we Francji podczas gościnnej wizyty u mojej córki, rodzina jej męża przygotowała dla nas typowo jak dla tamtego regionu francuskie danie. Nie były to ślimaki, a…  kiszona kapusta zapiekana z żeberkami. Tak nam zasmakowała ta potrawa, że po powrocie do kraju często przygotowywałam ją moim najbliższym. O dziwo w Polsce również jest bardzo modnym daniem – mówi na początku rozmowy pani Wioleta.

Jak się okazuje połączenie mięsa i kapusty kiszonej to duet idealny. A w okresie jesiennych chłodów sprawdza się jeszcze bardziej. Danie cudownie rozgrzewające i wzmacniające. Dopełnieniem żeberek i kapusty jest przyrumieniony boczek, który jest kropką “nad i” wspomnianej potrawy.

Wróćmy jednak do pani Wiolety. Nauczyła się gotować sama i być w kuchni samowystarczalna.

Bo kiedy zawyje syrena strażacka, oprócz mnie w domu nie odliczy się żaden domownik – śmieje się nasza rozmówczyni.

Rodzina Kłębowskich to strażacka rodzina. W szeregach tutejszej Ochotniczej Straży Pożarnej służy jej mąż, syn, a nawet córka. Dodatkowo smykałkę do strażackiej braci załapał też starszy wnuk Bartek.

Kiedy jest tylko taka możliwość gotuję z córką, przygotowując na przykład potrawy wigilijne czy uroczystości rodzinne. Często w kuchni pomaga mi również wnuk. Cieszę się, że wszystko co ugotuje im smakuje, choć przyznam, że lubię gotować szybko, łatwo i smacznie. Nie sięgam po kilkugodzinne potrawy. Kuchnia w takim wymiarze stała się dla mnie ułatwieniem – dodaje.

W kuchni pani Wiolety nie ma też monotonii. Zawsze jest otwarta na nowości. Jedną z takich propozycji jest sałatka z roszponki i fileta z kurczaka autorstwa naszej rozmówczyni. Sałatka modna przez cały rok, idealna na każdą okazję, każde święta czy rodzinne spotkania.

Przez nieco orzechowy smak roszponka bardzo mi zasmakowała, a dodatkowo ma sporo witamin. Te przydadzą się nam w okresie zimowym. Myślę, że fajnie komponuje się smakowo i wizualnie z podpieczonym filetem z kurczaka. Czego w kuchni nie przygotowuję? Długo nie umiałam upiec idealnego ciasta drożdżowego, a do tej pory średnio ujają się pączki. Na szczęście domownicy nie domagają się ich tak często –  tłumaczy.

Jednym z szybkich deserów naszej rozmówczyni jest sernik, przynajmniej, który smakuje jak sernik.

A sera nie ma w nim go ani grama. Masę tworzy za to mleko i kwaśna śmietana. Ot, takie małe oszustwo kulinarne. Nadmienię, że sernik przygotowuje się góra 5 minut. A jedyne, co przedłuża jego przygotowanie jest tężenie galaretki. Polecam wszystkim, którzy w krótkim czasie chcą przygotować coś smakowitego! – powiedziała nam kończąc.

Pani Wiolecie dziękujemy za miłe spotkanie, a naszych czytelników zapraszamy do wypróbowania przepisów. Są wyśmienite!

 

Sałatka z roszponką i kurczakiem

Składniki:

– filet z piersi kurczaka,

– opakowanie sałaty roszponki lub mix sałat,

– opakowanie pomidorków koktajlowych,

– ogórek,

– pęczek rzodkiewek,

– czerwona cebula,

– papryka,

– sos koperkowo-ziołowy z Knorra,

– ziarna słonecznika.

Wykonanie: Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy według własnego uznania, a następnie pieczemy na patelni z małą zawartością oleju do czasy, by był miękki w środku. Pozostawiamy go do wystudzenia. Roszponkę myjemy, osuszamy, kładziemy na płaski duży talerz, posypujemy pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na drobniejsze kawałki, rzodkiewką, ogórkiem pokrojonym w pół koła, czerwoną cebulką oraz papryką pokrojoną w paseczki. Następnie kładziemy pokrojonego w plastry upieczonego fileta z kurczaka. Polewamy sosem (wykonanym według przepisu podanego na opakowaniu) i posypujemy ziarnami słonecznika.

Polsko-francuskie żeberka na kapuście

 

Składniki:

– 1 kg żeberek wieprzowych,

– 1 kg kiszonej kapusty,

– kilka plastrów wędzonego boczku,

– przyprawy do przyprawienia żeberek (według uznania).

Wykonanie: Kilka godzin przez przygotowaniem potrawy przyprawiamy żeberka. A tuż przed moczymy lekko kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, jeśli nie można zrezygnować z tej czynności). W naczyniu żaroodpornym kładziemy kapustę, na nią przyprawione żeberka, a na nich plastry wędzonego boczku. Lekko podlewamy wodą. Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika piekąc je około 1,5 godziny w 175 stopniach.

Sernik na każdą okazję

 

Składniki:

– 3 jajka,

– 1 szklanka cukru,

– 1 cukier waniliowy,

– 1 margaryna.

Wszystkie te składniki utrzeć na puszystą jednolitą masę. Następnie w 1 szklance mleka rozrobić 4 łyżki żelatyny. Jeśli wystygnie, dodać do masy. Na koniec dodać 2 szklanki kwaśnej śmietany. Jeśli domownicy lubią bakalie, można dodać je do masy. Masę wylać na okrągłą blaszkę. Poczekać aż stężeje, a potem zalać masę tężejącą galaretką z owocami.

Smacznego.

 

Jeden komentarz

  1. sernik bez sera?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.