• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
niedziela, 26 marca 2023 17:04
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

O kuchni fusion i śledźburgerach…

przez Dorota Rosadowska
2023-02-14
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
2
O kuchni fusion i śledźburgerach…
563
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Kasi Dalke

 

O tym co lubi gotować, o potrawach z głowy i gotowaniu fusion tym razem opowie Kasie Dalke – sołtys Kowalewa Opactwa.

Kasia już kiedyś była naszą bohaterką. Zapytana o to, jak przez ostatnie miesiące zmieniła się jej kuchnia, odpowiada krótko: Przez ostatni rok trochę się pozmieniało, było kilka zawirowań, a ciągle rosnące ceny sprawiły, że dokładniej przyglądam się liście zakupów i przygotowywanym potrawom – tłumaczy.

W ramach oszczędności portfela, a dodatkowo dla zdrowia robiła w tym roku sporo przetworów, głównie kiszonek, między innymi z buraków, kalafiora, kapusty a także bardzo zdrowe i smaczne kim chi, które równie dobrze sprawdza się na surowo i po obróbce termicznej np. jako podstawa zupy.

–  Prowadzę kuchnię jakby to ująć, żeby na słowo fusion. Szwagier nie żądał menu degustacyjnego, od sasa do lasa… Lubię łączyć stare z nowym i eksperymentować z przepisami i smakami. To pomaga, by nie marnować niczego co zostaje w lodówce, nawet, kiedy na pierwszy rzut oka składniki do siebie nie pasują np. suschi, w którym zamiast ryżu jest kalafior… W zamrażarce zawsze mam mieszankę owoców morza. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć „robale” na oliwie z oliwek dodać garść natki pietruszki i doskonały obiad gotowy. Tak samo efektownie prezentuje się pstrąg pieczony z masłem i koprem w piekarniku, szybko, łatwo i smacznie – tak lubię najbardziej – tłumaczy nam Kasia.

W kuchni zdecydowanie unika cukru, w domu jest z reguły odrobina dla gości i ciast – piecze może raz w roku, czasem rzadziej. Jeśli chodzi na nadużywanie, to stanowczo przoduje tu śledź.

– W Polsce wydaje się trochę przaśnym, kojarzy nam się z domówkami z czasów PRLu, ewentualnie świętami, moim zdaniem jest mocno niedoceniany. Jemy go w przeróżnych postaciach, surowej, solonej, marynowanej, smażonej czy pieczonej. Śledź smakuje doskonale w ziołach, winie, grzańcu, na słodko, słono i pikantnie. Można z nim improwizować bez końca. A obecna, kuchnia karnawałowa nie odbiega niczym od tej codziennej, nie obchodzimy w żaden szczególny sposób tego okresu – mówi.

Przez lata wielką kulinarną inspiracją był dla Kasi  Anthony Boudain i jego programy „Bez rezerwacji” i „W miejsca nieznane”.  – Uwielbiam gawędziarstwo kulinarne połączone z „przewodnikiem” po miejscach, które można odwiedzić będąc w podróży, miejsca nieoczywiste, ale z wyśmienitą kuchnią. Dzięki jednemu z jego programów odnalazłam w Sztokholmie „budę” z moimi ulubionymi śledź burgerami. Polecam, ja nie mogę się oprzeć i przy każdej okazji pobytu za morzem muszę skosztować. Z Polskich mistrzów kuchni telewizyjnej bardzo lubię słuchać Roberta Makłowicza, co wydaje się być oczywiste. Jednak nie do końca podzielam jego zamiłowanie do ciężkich potraw, ale to już kwestia gustu, a o gustach, jak wiadomo, się nie dyskutuje  – powiedziała kończąc.

 

Zdrowe i pożywne  kim chi

– 5 łyżek soli morskiej

– 2 – 3 litry wody

1 kg kapusty pekińskiej

Składniki na pastę kim chi:

– ¾ szklanki wody

– 2 łyżki mąki ryżowej

– 1 łyżka cukru

– ¼ cebuli

– 1 ząbek czosnku

– 3 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki papryki Gochugaru w płatkach

– 1 łyżeczka startego imbiru, opcjonalnie

– ¼ łyżeczki chili, opcjonalnie

– ¼ łyżeczki soli

Oraz:

– ¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki

– ½ marchewki, pocięta w cienkie paseczki

Przygotowanie:

Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Tak przygotowaną kapustę przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą, docisnąć talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawić na 60 minut.

W międzyczasie zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotować przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać lub rozetrzeć na pastę w blenderze. Następnie do przestudzonego kleiku dodać posiekaną cebulę, czosnek, sos sojowy, paprykę oraz sól i bardzo dokładnie wymieszać.

Kiedy pasta będzie wymieszana dodać posiekany szczypior oraz marchew i jeszcze raz krótko wymieszać.

Namoczoną kapustę odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski. Dodać pastę kimchi i przy pomocy dłoni w rękawiczkach dokładnie natrzeć kapustę pastą. Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do pojemnika, pojemnik zamknąć i zostawić na blacie na 2 – 5 dni, czyli do momentu, aż zrobi się lekko kwaśne. Potem przełożyć do lodówki i wykorzystywać wtedy, kiedy najdzie was ochota.

 

Smakowite owoce morza

Owoce morza (może być gotowa mieszanka) smażymy z ząbkiem lub dwoma sprasowanego czosnku na oliwie z oliwek, ja używam mrożonych i smażę do momentu aż odparuje z nich nadmiar wody. Po zredukowaniu płynu podlewam odrobiną whiskey i podpalam (flambirowanie), na koniec dodaję łyżeczkę masła. Na to wszystko wrzucam makaron, najlepiej tagliatelle, do tego naprawdę słuszną ilość natki pietruszki i mieszam. Pyszności.

DR.
Poprzedni

„Lubię po prostu tworzyć piękno…”

Następny

Stracił prawo jazdy w sąsiednim powiecie

Zobacz także

„Obojętnie jak, zawsze lubię gotować” 
Kulinaria Słupeckie

„Obojętnie jak, zawsze lubię gotować” 

2023-03-22
698
Nowoczesność TAK, ale nie zawsze
Kulinaria Słupeckie

Nowoczesność TAK, ale nie zawsze

2023-01-30
787
Bo tradycja zawsze jest w modzie
Kulinaria Słupeckie

Bo tradycja zawsze jest w modzie

2023-01-30
403
Najmłodsi przygotowują święta
Kulinaria Słupeckie

Najmłodsi przygotowują święta

2022-12-29
139
Następny
Stracił prawo jazdy w sąsiednim powiecie

Stracił prawo jazdy w sąsiednim powiecie

Comments 2

  1. wow says:
    2 tygodnie temu

    Jedzenie zapewne smaczne, ale pies na stole…

    1
    0
    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Kurier Słupecki

Komentarze

  • osiem kropek - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Fanky - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Robert Milewicz - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Stefania - Słupczanin objął ważną funkcję
  • tropiciel - Urszula Radosiewicz pozostaje w fotelu dyrektora LO
  • tbs - Urszula Radosiewicz pozostaje w fotelu dyrektora LO
  • Anonim - Agnieszka Chylińska wystąpi niedaleko Słupcy
  • Stefan - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Anonim - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Motocyklista - Słupczanin objął ważną funkcję

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?