W kuchni Kamili Kazimierskiej cz.2
O tym, jak przygotować pożywną, ale zdrową zupę z łososia, a na deser skonsumować pyszny owocowy suflet w tym tygodniu opowie Kamila Kazimierska z Imielnego.
Suflet – potrawa z utartych żółtek i ubitej piany z białek jaj z dodatkiem owoców
albo warzyw był główną potrawą naszego kolejnego spotkania. To deser, którego często nie przygotowują panie domu. A szkoda, bo każdego konsumenta zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Trochę może dziwić ciągłe straszenie sufletami. Jedno jest jednak na 100% pewne w tym daniu: zawsze trzeba trzymać się przepisu i robić dokładnie to, co jest napisane. A dajemy gwarancję, że suflet wyjdzie i będzie po prostu pyszny i piękny! –Tak, na pewno trzeba mieć odwagę przygotowując go. Sama nie jest widziałam co mi z tego wyjdzie, ale byłam dumna z siebie bo był to mój pierwszy suflet w życiu i od razu zakończony powodzeniem. Jak dla mnie był trochę za mocno kwaśny ale cytryną zapewniła to, iż banan nie zczerniał bo był to suflet bananowo-cytrynowy. Myślę, że w suflecie najważniejszy jest czas pieczenia. Tak naprawdę od tego zależy czy suflet będzie idealny. Tutaj prowadziła mnie intuicja. I nie zawiodła – mówi Kamila.
Wspomniany suflet- to tylko jeden z licznych propozycji, które Kamila serwuje swoim domownikom. Nie ulega wątpliwości, że lubi eksperymentować, próbując nowych rzeczy. Podobnie było z zupą z soczewicy, która jest jedną z ulubionych naszej rozmówczyni.
– Przyznam, że nigdy wcześniej nie jadłam soczewicy, a dużo pozytywnych rzeczy o niej słyszałam i bardzo mnie ciekawiła, więc kupiłam, a jak już kupiłam, to trzeba było coś z nią zrobić. Szczerze mówiąc pomysłu nie miałam żadnego i trzymając w rękach opakowanie zauważyłam, że jest tam przepis na zupę. Zmodyfikowałam go, przystosowałam pod siebie i tak powstała moja zupa z soczewicy. Kolejną z moich ulubionych jest zupa łososiowa. Myślę, że tak jest to mój ulubiony rodzaj ryby. A co do łączenia go z innymi składnikami to wciąż szukam nowych inspiracji i za każdym razem przygotowuje go w inny sposób. Ale staram się też gotować zdrowo – czyli ograniczając używanie tłuszczów. Unikam potraw smażonych, pieczonych i unikam słodkości. Doskonały pomysłem na zdrową potrawę są też ryby na parze – dodaje z uśmiechem.
Kulinarną pasję swojej mamy z pewnością przejmuje syn Franek, którego często na facebookowych zdjęciach widzimy pomagającego mamie. A Franuś do pomocy jest zawsze pierwszy. Najchętniej bierze w ręce mikser i wałek. – Muszę się pochwalić, że ciasto mam zawsze rozwałkowane perfekcyjnie. Jest też moim ulubionym degustatorem, szczególnie sernika i ciasta drożdżowego. A jeśli chodzi o konkrety, to uwielbia rosół, kaszę z sosem i jak to on mówi ” mięsko z kością” – śmieje się Kamila.
Kamila zapewne jeszcze nie raz zagości w naszym kąciku kulinarnym, bo takie osoby pełne pasji, nowych pomysłów i kulinarnej wiedzy warto eksponować.
– Marzy mi się i kiedyś to zrobię polędwicę wellington, gdyż często pojawia się w programach kulinarnych i jest wyznacznikiem gotowania z wyższej półki. Chciałabym także upiec tort kilkupiętrowy, żeby móc się z kolei wykazać kreatywnością w dekoracji. Kto wie, może torty staną się moim kolejnym hobby? – powiedziała kończąc.
Zupa łososiowa
Składniki:
– 50 dag łososia,
-2 marchewki,
– 2 ziemniaki,
– 2 pomidory,
– 1 cebula,
– 1 papryczka chili,
– 1 łyżka posiekanego koperku,
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
– 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
– 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
– 3 ziarna ziela angielskiego,
– sól.
Wykonanie:Marchewki i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Pomidory obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać. Łososia umyć oczyścić z ości. Do garnka wlać 1,5 l gorącej wody, wrzucić ziele angielskie, marchewkę, ziemniaki, pomidory, cebulę, papryczkę i gotować aż warzywa zmiękną. Delikatnie włożyć rybę podzieloną na kawałki. Odprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować na małym ogniu ok 15 min. Zupę posypać koperkiem i szczypiorkiem.
Ciasto kajmakowo – makowe z jabłkiem
Składniki na blaszkę (24×42 cm)
– 200g masła,
– szklanka cukru,
– 6 jajek,
– 2 łyżki śmietany 18%,
– szklanka mąki tortowej,
– szklanka suchego maku,
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dodać do masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i wszystko razem delikatnie wymieszać. ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze około 180 stopni. Upieczone i całkowicie wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Ciasto kokosowe
Składniki:
– 4 białka,
– 3/4 szklanki cukru,
– szklanka białych wiórek kokosowych,
– pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i wszystko wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę o tych samych wymiarach jak piekliśmy ciasto makowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 15-20 minut. wystudzić.
Masa jabłkowa:
– 80 dag winnych jabłek (masa po obraniu),
– łyżka masła,
– 3 łyżki cukru,
– 3/4 szklanki wody,
– 2 galaretki agrestowe.
Wykonanie: Obrane jabłka pokroić w plastry i przełożyć do rondelka. dodać masło oraz cukier, wymieszać i prażyć na wolnym ogniu, aż zaczną być miękkie. Następnie wlać wodę i gotować 2 minuty. Jabłka zestawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Masę odstawić w chłodne miejsce, by nieco stężała.
Masa budyniowa:
– budyń waniliowy na 750 ml mleka,
– łyżka mąki tortowej,
– 2,5 szklanki mleka,
– 3/4 szklanki cukru,
– kostka masła.
Dodatkowo:
– puszka masy kajmakowej,
– 80g wiórek kokosowych.
Wykonanie: Odlać szklankę zimnego mleka i dokładnie rozrobić w nim budyń z mąką. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się wlać rozrobione składniki i mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na pierwszym blacie ciasta makowego rozsmarować masę budyniową i przykryć drugi plackiem makowym. Następnie wyłożyć tężejące jabłka z galaretką i przykryć ciastem kokosowym. Na wierzchu ciasta rozsmarować puszkę masy kajmakowej i posypać wiórkami kokosowymi.
Suflet bananowy
Składniki:
– 1 banan,
– 3 białka,
– 80 g drobnego cukru,
– ½ łyżeczki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej,
– sok z połowy cytryny,
– masło do wysmarowania foremek,
– cukier puder do posypania i wyłożenia foremek .
Przygotowanie sufletu: Miękkim masłem wysmarować ramekiny, umieścić cukier puder w każdym i obtoczyć, dopóki nie zostanie równomiernie pokryte cukrem wnętrze foremki. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy sufletowej. Banana zmiksować z sokiem z cytryny, co spowoduje nie ściemnieje. Dodać mąkę i wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając drobny cukier (1 łyżka na minutę) tak, aby piana była gładka i lśniąca. Zmiksowany banan z cytryną i mąką włożyć do dużej miski. dodać do niego 1/4 masy z białek. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać pianę, delikatnie zbierając ją z boków misy. Powstałą masę wyłożyć do przygotowanych, schłodzonych foremek. Masa ma być na równi z brzegiem formy. Kciukiem przejechać wokół krawędzi lekko oddzielając pianę od formy po to, aby suflet mógł się wspinać równo po brzegach formy. Włożyć je do lodówki (mogą w niej być kilka godzin) . Włączyć piekarnik na około 180 stopni z funkcją góra -dół. Kiedy piekarnik się rozgrzeje umieścić w nim suflety i piec około 10-15 minut (w zależności od wielkości naczynia). Smacznego!
Ta Pani jest z IMIELNA, nie z IMIELNEGO.
Zgadza się. Mało tego, ona mieszka w Imielnie a nie jak potocznie mawiają tubylcy „na Imielnym” .