Pieczone pączki, zdrowszą wersją Tłustego Czwartku?

W kuchni Mileny Borowskiej cz.1

 

O tym, co smakowitego przygotować zimą, jak przygotować się do Tłustego Czwartku oraz co smakowitego przygotować dla najbliższych opowie Milena Borowska z Dąbrowy.

Milena jest osobą, która kulinarnych wyzwań się nie boi. Zawsze inspiruje się nowymi przepisami, które chętnie wciela w życie. – Moja karnawałowa kuchnia w obliczu pandemii dużo się nie zmieniła. Wprowadzam do niej jedynie więcej warzyw i owoców. Jednym daniem, które jest moją propozycją to właśnie naleśniki zapiekane z warzywami. To stosunkowo szybkie danie w przygotowaniu i bardzo smakowite, co niezmiernie mnie cieszy. Lubię gotować  dla najbliższych – męża i synka i jestem zadowolona, kiedy im smakuje, kiedy mówią, że jakieś danie w moim wykonaniu zjedliby jeszcze raz – mówi z uśmiechem Milena.  Stara się unikać ciężkich i tłustych dań. Chce, by było zdrowiej.  W weekendy stara się jednak, by było “coś słodkiego na ząb”. Często w tej materii inspiracji szuka w internecie za pomocą różnych blogów kulinarnych. Dają one nie tylko niezbędną wiedzę, ale także “podsuwają” ciekawe pomysły. Blogi kulinarne uwielbia przeglądać wieczorami, a ciekawe pomysły od razu wpisuje do kulinarnego zeszytu.

– Ze słodkości ostatnio zrobiłam ciasto śniegowiec, które nawiązuje do naszej pory roku, czyli zimy. A pączki z piekarnika to zdrowsza wersja tłustego czwartku, który przecież jest naszą polską tradycją – mówi.

 

Pączki pieczone w piekarniku

Składniki:

– 25g drożdży,

– 1 szklanka ciepłego mleka,

– ok. 2,5 szklanki mąki pszennej,

– 1/4 szklanki cukru,

– 1 jajko,

dodatkowo:

– dżem lub marmolada,

– cukier puder.

Wykonanie: Drożdże rozcieramy z 1 łyżka cukru, dodajemy mleko i 1 szklankę mąki oraz mieszamy.  Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut.  Do zaczynu wsypujemy resztę mąki, cukier i jajko.  Całość dokładnie  zagniatamy. Ciasto nie powinno zbyt mocno kleić się  ręki.  Powinno być miękkie, jeśli jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki.  Wyrobiona ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Po wyrośnięciu przekładamy na stolnice oprószoną  mąką. Delikatnie wałkujemy na grubość ok. 2 cm.  Szklanką wycinamy kółka. Układamy w sporych odstępach  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia.  Pozostałe skrawki ciasta delikatnie zagniatamy, rozwałkowujemy też na grubość około 2 cm. Wycinamy kółka, które układamy na drugiej blaszce, przykrywamy ściereczką i również pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik  nagrzewamy do 190 stopni  i pieczemy pączki do ładnego zarumienienia się. Pamiętajmy, by najpierw piec pączki z pierwszej blaszki, a następnie z drugiej . Gotowe pączki nadziewamy dżemem lub marmoladą za pomocą szprycy i oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto śmietanowo – budyniowe “Śniegowiec”

Masa budyniowa:

-500ml mleka

-3 łyżki cukru

-1 cukier waniliowy

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-1 budyń śmietankowy

-200g masła

Masa śmietankowa:

-300ml śmietanki 30%

-250g sera mascarpone

-3 łyżki cukru pudru

ponadto:

-1/2 szklanki przegotowanej wody wymieszaną z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny

-kakao do posypania

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno,wsypujemy partiami cukier i dodajemy po żółtku. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min w 180 stopniach. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

W międzyczasie 1 szklankę mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i budyniem. Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko i  mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy budyń. Pierwszy blat ciasta nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny  oraz  wykładamy masą budyniową. Ciasto przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone. Śmietankę dodajemy na górę ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem górę posypujemy kakao.

 

Naleśniki nadziewane warzywami

Składniki:

– 150g szynki,

– 200g pieczarek,

– 300g mieszanki z warzyw mrożonych,

–  sól, pieprz, ząbek czosnku,

– 150g sera mozzarella tartego,

– 500 ml sosu pomidorowego.

Naleśniki:

– 200ml mleka,

– 120ml wody,

– 30 ml oleju,

– 2 jaja,

– 160g  mąki pszennej,

– 2 łyżeczki cukru,

– szczypta soli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.