W kuchni Mileny Borowskiej cz.1
O tym, co smakowitego przygotować zimą, jak przygotować się do Tłustego Czwartku oraz co smakowitego przygotować dla najbliższych opowie Milena Borowska z Dąbrowy.
Milena jest osobą, która kulinarnych wyzwań się nie boi. Zawsze inspiruje się nowymi przepisami, które chętnie wciela w życie. – Moja karnawałowa kuchnia w obliczu pandemii dużo się nie zmieniła. Wprowadzam do niej jedynie więcej warzyw i owoców. Jednym daniem, które jest moją propozycją to właśnie naleśniki zapiekane z warzywami. To stosunkowo szybkie danie w przygotowaniu i bardzo smakowite, co niezmiernie mnie cieszy. Lubię gotować dla najbliższych – męża i synka i jestem zadowolona, kiedy im smakuje, kiedy mówią, że jakieś danie w moim wykonaniu zjedliby jeszcze raz – mówi z uśmiechem Milena. Stara się unikać ciężkich i tłustych dań. Chce, by było zdrowiej. W weekendy stara się jednak, by było „coś słodkiego na ząb”. Często w tej materii inspiracji szuka w internecie za pomocą różnych blogów kulinarnych. Dają one nie tylko niezbędną wiedzę, ale także „podsuwają” ciekawe pomysły. Blogi kulinarne uwielbia przeglądać wieczorami, a ciekawe pomysły od razu wpisuje do kulinarnego zeszytu.
– Ze słodkości ostatnio zrobiłam ciasto śniegowiec, które nawiązuje do naszej pory roku, czyli zimy. A pączki z piekarnika to zdrowsza wersja tłustego czwartku, który przecież jest naszą polską tradycją – mówi.
Pączki pieczone w piekarniku
Składniki:
– 25g drożdży,
– 1 szklanka ciepłego mleka,
– ok. 2,5 szklanki mąki pszennej,
– 1/4 szklanki cukru,
– 1 jajko,
dodatkowo:
– dżem lub marmolada,
– cukier puder.
Wykonanie: Drożdże rozcieramy z 1 łyżka cukru, dodajemy mleko i 1 szklankę mąki oraz mieszamy. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut. Do zaczynu wsypujemy resztę mąki, cukier i jajko. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto nie powinno zbyt mocno kleić się ręki. Powinno być miękkie, jeśli jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki. Wyrobiona ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Po wyrośnięciu przekładamy na stolnice oprószoną mąką. Delikatnie wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Szklanką wycinamy kółka. Układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe skrawki ciasta delikatnie zagniatamy, rozwałkowujemy też na grubość około 2 cm. Wycinamy kółka, które układamy na drugiej blaszce, przykrywamy ściereczką i również pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy pączki do ładnego zarumienienia się. Pamiętajmy, by najpierw piec pączki z pierwszej blaszki, a następnie z drugiej . Gotowe pączki nadziewamy dżemem lub marmoladą za pomocą szprycy i oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto śmietanowo – budyniowe „Śniegowiec”
Masa budyniowa:
-500ml mleka
-3 łyżki cukru
-1 cukier waniliowy
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 budyń śmietankowy
-200g masła
Masa śmietankowa:
-300ml śmietanki 30%
-250g sera mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
ponadto:
-1/2 szklanki przegotowanej wody wymieszaną z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny
-kakao do posypania
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno,wsypujemy partiami cukier i dodajemy po żółtku. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min w 180 stopniach. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
W międzyczasie 1 szklankę mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i budyniem. Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy budyń. Pierwszy blat ciasta nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny oraz wykładamy masą budyniową. Ciasto przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone. Śmietankę dodajemy na górę ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem górę posypujemy kakao.
Naleśniki nadziewane warzywami
Składniki:
– 150g szynki,
– 200g pieczarek,
– 300g mieszanki z warzyw mrożonych,
– sól, pieprz, ząbek czosnku,
– 150g sera mozzarella tartego,
– 500 ml sosu pomidorowego.
Naleśniki:
– 200ml mleka,
– 120ml wody,
– 30 ml oleju,
– 2 jaja,
– 160g mąki pszennej,
– 2 łyżeczki cukru,
– szczypta soli.