W kuchni Marty Łuczak
O tym, co letniego wykorzystuje w swojej kuchni, o prostych, ale zdrowych i pożywnych potrawach tym razem opowiada Marta Łuczak.
Lato to przede wszystkim bogactwo smaków… tych prosto z ogrodu i sadu. Tych, za którymi czkamy cały rok. Tutaj wachlarz inspiracji bywa niezwykle urozmaicony. Wystarczą proste składniki, a efekt końcowy bywa wyśmienity. – To właśnie tak jest, że prostota jest królową smaku – naszą rozmowę zaczyna Marta.
Zapytana o to, jaką potrawę uwielbia przygotowywać latem, bez zastanowienie odpowiada, że są to zdecydowanie omlety. A omlet to nic innego jak potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka, które po doprawieniu wylewa się na nagrzaną patelnię z masłem i smaży do ścięcia się masy. Można przygotować omlet na słodko jak i na słono, z ulubionymi owocami i warzywami. – U mnie o tej porze roku one wręcz królują – dodaje.
Tego, czego unika nasza bohaterka w swojej kuchni to żywność przetworzona, bo jak tłumaczy, kuchnia powinna być przede wszystkim zdrowa. – Moim ulubionym warzywem jest pomidor, a owocem truskawki, wcinam na surowo i bardzo, bardzo często dodaje je do przygotowywanych przeze mnie potraw – tłumaczy.
Inspiracją dla niej jest internet. Jakiś czas temu na instagramie utworzyła własną stronę pt: fit_i_niefit. Tutaj właśnie dzieli się swoimi pomysłami, a każda z nich cieszy oko, a przede wszystkim żołądek, bo wiele osób korzysta z pomysłów kulinarnych Marty. To dla niej też duża motywacja to tworzenia czegoś nowego. – Kolejną z inspiracji jest… również moja lodówka, bowiem nie lubię wyrzucać niczego i wszystko praktycznie co zostaje, przetwarzam. Uważam też że czas w gotowaniu odgrywa istotną rolę. Lubię bowiem obiady szybkie, które można przygotować w ok 30 min – powiedziała kończąc.
Pomysł na bezmięsny obiad
Składniki:
– 3 jajka roztrzepane,
– 40g cebuli,
– 50g selera naciowego,
– 140g cukinii,
– 100g pieczarek,
– 5g oliwy.
Wykonanie: Pieczarki zetrzeć na tarce, resztę warzyw pokroić. Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, cukinię, smażyć chwilę. Dodać pieczarki i smażyć na wolnym ogniu. Jak już trochę warzywa zmiękną dodać je do jajek i wylać całą masę na rozgrzaną patelnię. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem do ścięcia jajek. Podawać z sosem czosnkowym.
Czekoladowa rolada
Składniki:
– 4 jajka,
– 5 łyżek mąki owsianej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– płaska łyżka kakao,
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać żółtka i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia . wymieszać delikatnie i wlać na blaszkę, 24cm x24 cm. Piec w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu odkleić papier i jeszcze ciepła roladę zrolować za pomocą bawełnianej ściereczki. Wystudzić krem: 1 średni banan, skyr naturalny cały, 1 łyżeczka erytrytolu, 3 łyżeczka chia, 2 łyżeczki kakao, owoce np: borówki. Banana rozgniatamy, dodajemy pozostałe składniki. ciasto rozwijamy, nakładamy 3/4 kremu, układamy borówki, zawijamy resztę.
Szybka sałatka letnia
– rukola,
– awokado,
– feta,
– suszone pomidory,
– sól, pieprz.