Tradycja i nowoczesność – zawsze w parze

W kuchni Ireny Pawłowskiej

Dla nas są one nieocenioną skarbnicą kulinarnej wiedzy, która z powodzeniem jest kultywowana przez nowe pokolenie… Kiedyś kuchnia była dla nich obowiązkiem, ale tym przyjemnym, który towarzyszy do dziś. O tradycji, ale tej nieco unowocześnionej tym razem opowie Irena Pawłowska – członkini Koła Gospodyń Wiejskich z Trąbczyna.

Pani Irena zdolności kulinarne posiada nie od dziś. Często korzystamy z jej przepisów na przetwory. Są proste, nieskomplikowane, ale uwielbiane przez wszystkich – tak o naszej bohaterce  mówi Renata Kałużna, przewodnicząca trąbczyńskiego koła.

Gotowanie towarzyszyło mi od dawna. Było nie tylko moim hobby, ale także życiową pasją – mówi  na początku spotkania pani Irena.

Pani Irena gotować zaczęła w młodym wieku. Potem swoje zdolności do gotowania ćwiczyła przygotowując uroczystości dla rodziny i znajomych. Miała też lekką rękę do ciast. Teraz pieczeniem słodkich smakołyków w domu Państwa Pawłowskich zajmuje się synowa.

Podczas przygotowywana potraw, pani Irena często korzysta z prowadzonych przez siebie zeszytów kulinarnych, ale gro potraw, także tych autorskich przygotowuje z głowy. Jednym z takich  są kotleciki drobiowe z zupą cebulową. Coś prostego, ale bardzo pożywnego i smakowitego. – Moje wnuki uwielbiają tą potrawę. Są to kotlety obtoczone w bułce i jajku, ale nie pieczone na patelni, a zapiekane w piekarniku. Dopełnieniem smaku tej potrawy jest sypka zupa cebulowa, dzięki czemu mają one trochę inny, bardziej wyrazisty smak – tłumaczy pani Irena.

Do kotlecików, które były daniem naszego spotkania pani Irena przygotowała także surówkę na dwa tygodnie, czy jak z uśmiechem dodała surówkę dla zapracowanych. Do jej przygotowania wystarczą tylko 3 rodzaje warzyw, a dopełnieniem wszystkiego jest zalewa.  – Dzięki temu, że jednym ze składników jest czosnek, surówka przechowywana w lodówce  może zachować swoją świeżość nawet do 2 tygodni. To dobry pomysł dla tych, w kuchni których wykorzystywane są surówki, a czasem brakuje czasu na codzienne ich przygotowanie – mówi.

Jednym z przepisów, które nas zaciekawiły są ciasteczka bez dodatku cukru.  Nie jest tajemnicą, że wiodącym smakiem większości dzieci jest słodki. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że ten smak rządzi kubkami smakowymi także większości dorosłych. – Te ciasteczka  w naszym domu pieczone są dość często. Uwielbiane są przez wszystkich domowników. Do ich przygotowana potrzebujemy jedynie  mąkę, margarynę oraz śmietanę. Formujemy ciasto, chłodzimy w lodówce , a następnie rozwałkowujemy ciasto, na środek układając owoc – na przykład jabłko. Formujemy sakiewki i zapiekamy na złoty kolor. To doskonały pomysł i dla dzieci, ale także na niezapowiedzianych gości – dodaje pani Irena.

Ale wróćmy jeszcze do polskiej tradycji. Jedną z jej elementów są pączki. W wielu domach wypiekane tradycyjnie. Również w domu pani Ireny są one jednym z tych wypiekanych produktów, które cieszą się dużym powodzeniem. Jak nadmienia, pojawią się na ich stole nie tylko na koniec karnawału, ale znaczne częściej.  – Pieczone są u nas od kilkudziesięciu lat. Wiadomo, domowe zawsze najlepsze. Jednak do ich pieczenia, jak i pieczenia ryb używamy frytkownicy. To  moim zdaniem bardzo dobry pomysł. Są naszym zdaniem o wiele smaczniejsze, niż  te pieczone tradycyjne – dodała kończąc.

Pani Irenie dziękujemy za miłe spotkanie, a naszych czytelników zachęcamy do wypróbowana przepisów.

Surówka na dwa tygodnie

* 1,5 kg kapusty,

* 25 mag marchewki,

* 2 ząbki czosnku.

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, a czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Czosnek położyć na wierzchu.

Przygotować zalewę:

* 1 szklanka oleju,

* 1 szklanka cukru,

*0,5 szklanki octu 5%,

* 1 duża  łyżka soli.

Zagotować składniki zalewy i gorącą zalewą zalać warzywa, a zwłaszcza znajdujący się na wierzchu czosnek. Poczekać, aż wystygnie. Następnie włożyć do słoiczków, zakręcić. Przechowywać w lodówce. Tak przygotowana surówka zachowa swoją świeżość nawet dwa tygodnie.

Surówka marchewkowa z ananasem

Składniki:

*5-6 marchwi,

*puszka ananasa,

* trochę oleju,

* sok z 1 dużej cytryny,

* ok 2 łyżeczki cukru do smaku.

Przygotowane: Marchewkę zetrzeć na małych oczkach, a ananasa pokroić w drobną kostkę. Dodać oliwę, sok z cytryny, sok ananasowy oraz cukier do smaku.

Kotlety drobiowe z zupą cebulową

Składniki:

* 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 podwójna. Pokroić na małe kawałki. Lekko rozbić. Każdy kawałek  posolić oraz posypać pieprzem i odłożyć na około godzinę. Następnie namoczyć w jajku i bułce tartej. Rozłożyć na blaszce i podlać lekko olejem.

1 kg pieczarek pokroić, przesmażyć z pokrojoną cebulką, a następnie położyć na kotleciki. Posypać zupą cebulową z Knorra, a na to położyć starty żółty ser. Zapiekać w piekarniku około 35-40 minut.

Ciasteczka bez cukru

Składniki:

* 3 szklanki mąki,

* 1 kostka margaryny,

* szklanka kwaśnej śmietany.

Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto. Wyciąć z niego kwadraty. Na środku każdego z nich ułożyć owoc – na przykład kawałek jabłka. A następnie z ciasta uformować sakiewkę. Piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.