W kuchni Elżbiety Przygockiej cz. 2
Tym razem coś dla duszy i ciała. O tym jak zdrowo gotować i jeść wcale nie mało opowie Ela Przygocka z Giewartowa.
– Lubię gotować, tworzyć ale też to nie jest tak, że ja tylko gotuję. Właściwie cały czas coś tworzę, ale nie jest dla mnie priorytetem napisanie następnej książki. Praca nad książką, a następnie jej wydanie nie jest łatwym procesem. Mam kilka pomysłów, ale tak naprawdę na tę chwilę nie wiem czy je zrealizuje – mówi Ela.
Mieszkanka Giewartowa gotuje prosto i domowo. Zwraca uwagę na jakość i smak produktów. Unika ciężkich potraw i gotuje to na co zwyczajnie ma ochotę danego dnia. – Zwracam uwagę, żeby posiłki były urozmaicone i znajdowały się w nim warzywa. Jesienią, a zwłaszcza w obecnym czasie pandemii zwracam większą uwagę na jedzenie, które wzmacnia odporność. Dla naszego zdrowia nic nie ma tak wielkiego znaczenia, jak dobrze funkcjonujący układ odpornościowy, który chroni nas przed wieloma chorobami – począwszy od niewielkich infekcji, aż do chorób nowotworowych. Sprawny układ odpornościowy jest w pewnym sensie dziedziczony i złożony. Każdy z nas ma inny – Ty możesz być bardziej odporny ode mnie i odwrotnie. W pewnym stopniu, jednak można sterować swoim układem odpornościowym i wspomagać jego skuteczność za pomocą zdrowszego stylu życia oraz diety – dodaje.
Dobrymi produktami do zwiększenia odporności na zakażenia jest z pewnością spożywanie dużej ilości warzyw i owoców. Do warzyw zalicza się czosnek (gotowany, pieczony czy smażony), wszelkie dobrej jakości kiszonki (zwłaszcza kapusta kiszona, ogórki kiszone oraz inne warzywa kiszone) oraz warzywa bogate w beta-karoten (szpinak, marchew, sałata, dynia, kapusta, bataty, rabarbar, zielone oliwki, cukinia, ogórki, botwinka, szparagi, cebula, natka pietruszki, papryka, roszponka oraz ziemniaki). Do owoców zalicza się między innymi grejpfruty, kiwi, maliny, banany, ananasy, żurawinę, dziką różę oraz cytryny. Aby zwiększyć odporność należy unikać tłustego mięsa. Owocne będzie natomiast jadanie tłustych ryb i owoców morza oraz innych produktów bogatych w cynk (duszone chude mięso, indyk, gotowana wątróbka, pestki dyni)
– Ponadto jeśli zależy Ci na tym, aby Twój układ odpornościowy działał bez zarzutów pij naturalne probiotyki, czyli dobrej jakości jogurty naturalne i kefiry. Kolejnym produktem, który może pomóc układowi odpornościowemu są grzyby shiitake. Jeśli zależy Ci na podreperowaniu układu odpornościowego, uważaj na tłuszcze – zbyt wiele tłuszczu w diecie, zwłaszcza tego złego, upośledza odporność. Sprawne działanie układu odpornościowego zależy od rodzaju tłuszczu jaki spożywasz w swojej diecie – te zawierające omega 3, czyli tłuszcze ryb i orzechów wręcz pobudzają siły odpornościowe. Bardzo istotne w tym wszystkim jest to, jak dużo pożywienia jesz, które zawiera mnóstwo cukru. Jeśli tak jest, to Twoje ciało wytwarza toksyny, które uszkadzają system odpornościowy. A jaki z tego skutek? Ano taki, że gdy zaatakują Cię patogeny, to Twój organizm będzie miał problem, żeby sobie z nim poradzić. Zatem uważaj na cukier, bo są dowody, że osłabia organizm. Nade wszystko pamiętaj, że każdego dnia pracujesz na swoją odporność lub ją tracisz poprzez korzystanie z natury, czyli słońca, wody, powietrza, przebywaniu na łonie natury, aktywność fizyczną, sen, oddech i odpoczynek. Nie bez znaczenia jest też przyjmowanie witaminy D – tłumaczy Ela.
Zapytana o ulubione warzywa i owoce jesienne, przyznaje, że ciężko jest jej żyć bez pomidorów, więc spożywa je przez cały rok i prawie codziennie. Inne warzywa właściwe wszystkie, naprzemiennie w różnych daniach na ciepło lub na surowo. – Owoce też właściwie lubię wszystkie. Jeśli miałabym odpowiedzieć co jest moim ulubionym daniem z dużą ilością warzyw, to zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Bardzo lubię proste, ale urozmaicone jedzenie, więc u mnie wiele potraw jest improwizowanych. Dodaje produkty i zawsze coś powstanie, raczej nie trzymam się sztywno receptur. No chyba, że się odchudzam, wówczas przeliczam wszystko – powiedziała kończąc.
Pasta z bakłażana
1 duży bakłażan
1 -2 pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki czerwonej papryki mielonej
pół łyżeczki mielonego kuminu
sól
olej do podsmażenia
Bakłażana pokroić w cienkie plastry (może być ze skórką) i partiami smażyć na oleju.
Przełożyć do rondla, dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem 15 – 20 minut (lekko podlać wodą, jeśli tego wymaga).
Doprawić do smaku przyprawami i rozgnieść widelcem, jeśli warzywa same się nie rozpadły.
Na koniec zebrać nadmiar tłuszczu.
*podawać na ciepło lub zimno, z pieczywem lub do innych potraw
Szybka surówka
pół główki białej, młodej kapusty ( około 350g)
1 średnia marchew
pół cebuli
1 łyżka chrzanu
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
sól do smaku
natka pietruszki
Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać około 1/3 łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na kilka minut.
W osobnym naczyniu połączyć majonez, chrzan i śmietanę.
Dodać do warzyw i starannie wymieszać. Doprawić solą i odrobiną cukru w razie konieczności. Posypać natką pietruszki.