W kuchni Izabeli Goślińskiej
O tym, co smakowitego serwuje swoim najbliższym, o inspiracjach i kulinarnych pomysłach tym razem opowie Izabela Goślińska z Zagórowa.
Nasza kolejna bohaterka w swojej kuchni kieruje się zasadą: szybko, zdrowo i kolorowo. I to cały sekret jej kulinarnej pasji. – Lubię gotować, jednak nie zawsze jest na to czas. A przy dwójce dzieci z dużą różnicą wieku trudno jest sprostać wymaganiom. Trzeba naprawdę mocno się natrudzić, aby potrawy im smakowały i jednocześnie nie absorbowały mnie za nadto. Stąd na talerzu musi być dużo warzyw, sałatek czy surówek, które są przecież kolorowe i swoim wyglądem zachęcają do jedzenia (szczególnie młodsze dziecko – niejadka). Bardzo lubię podawać kurczaka pod różnymi postaciami, duszonego, pieczonego, w sałatkach czy daniach z makaronem, które uwielbiamy. Unikamy natomiast dań tłustych – tłumaczy nam Iza.
Zapytana przez nas o tradycję i nowoczesność odpowiada, że nie dzieli swojej kuchni na tradycyjną i nowoczesną, a łączy je ze sobą. Bardzo często są więc dania, które bazują na przepisach kuchni polskiej, połączone z nutą nowoczesności. – Tradycyjna kuchnia polska jest bardzo smaczna, dlatego chętnie po nią sięgam. Natomiast kuchnia nowoczesna wprowadza do tych dań trochę szaleństwa. Bardzo często inspiruję się różnymi blogami internetowymi, lubię odkrywać nowe smaki i dzielić się nimi z rodziną. Jednak zawsze choć trochę je modyfikuję, np. zamieniam mięso na ulubionego kurczaka, czy mocno redukuję ilość cukru, którego unikamy. Potrawy nabierają wówczas indywidualnego charakteru i smakują mojej rodzinie, która ma swoje wymagania – dodaje.
Jeśli chodzi o kuchnię letnią Izy i jej rodziny, to jest ona lekka, obfitująca w owoce i dużą ilość warzyw, które podaje w różnych postaciach: przede wszystkim różnego rodzaju sałatki, surówki,ale również zupy i dodatki do dań głównych. – Jednak najbardziej lubiane przez wszystkich członków mojej rodziny potrawy to wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe, chińszczyzna i pizza domowej roboty – powiedziała kończąc.
Sałatka z kaszą jaglaną
– sałata lodowa (lub inna)
– rukola
– pomidorki koktajlowe ( ćwiartki)
– czerwona cebula ( pokroić wg uznania)
-ugotowana kasza jaglana
– kiełki rzodkiewki
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszać.
Rogaliki mamy
– kostka margaryny do pieczenia
– 4 szklanki mąki
– 10 dkg drożdży
– 1 szklanka gęstej śmietany
– 2 łyżki cukru
– 4 jajka
Składniki połączyć, wymieszać ze sobą. Następnie rozwałkować. Pokroić ciasto w trójkąciki i zawijać w rogaliki. Nadziewać np. wiśniami lub powidłami. Piec w temperaturze 180 st przez ok. 20-25 min. Posypać cukrem pudrem.
Makaron z łososiem wędzonym i pesto
-Opakowanie makaronu ( dowolny, ulubiony)
– wędzony łosoś (pokrojony na małe kawałki)
– sól, pieprz
-rukola
-oliwa z oliwek( 3 łyżki)
– ząbek czosnku
– 3-4 łyżki wody
– pomidorki koktajlowe
Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Czosnek, rukolę, sól, pieprz, oliwę z oliwek i wodę miksujemy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dekorujemy pokrojonymi pomidorami koktajlowymi.