W kuchni Emilii i Julii Harmacińskich cz. 1
O tym, co wykorzystują latem w swojej kuchni, o marzeniach kulinarnych oraz inspiracjach tym razem opowiedzą Julka Harmacińska oraz jej mama Emilia.
Tutaj kreatywność i zmysł plastyka bez wątpienia się przydaje. Kuchnia ma smakować, zaskakiwać, a przede wszystkim cieszyć oko. Obydwie są uzdolnione manualnie. Julka po mamie, z kolei Emilia po swojej. I właśnie o to też chodzi, by manualnie sprawdzać się również w kuchni.
– Od naszego ostatniego spotkania kulinarnego zmieniło się to, że skupiamy się na odkrywaniu większej ilości ciekawych i prostych przepisów na dania obiadowe. Inspiracje na te dania czerpiemy najczęściej z blogów kulinarnych i You Tube oraz tradycyjnych przepisów kulinarnych – mówią.
Zapytane o ulubione letnie warzywa i owoce odpowiadają, że są to: arbuz, brzoskwinia paragwajska, borówka amerykańska, malina, pomidor, ogórek i cukinia. – Z takich owoców można wykonać koktajle, lemoniadę czy sorbet w upalne dni, a z warzyw oczywiście pyszną sałatkę.
Jak dodaje Julka, jej wzorem kulinarnym jest właśnie mama. To one ze starszą siostrą uczyły się gotować pod jej bacznym okiem. I cieszy to, że tak młode osoby wykreowały kuchnię jako swoją pasję. – Lubimy po prostu eksperymentować, łączyć ze sobą smaki, różne składniki, czekać z niecierpliwością na efekt końcowy. Przyznam szczerze, że teraz też wielokrotnie mama pomaga mi w kuchni.To ona nauczyła mnie najprostszych rzeczy, które na początku wydawały się być bardzo trudne, jak gotowanie ziemniaków, smażenie jajek, czy później już pieczenie ciasta. Teraz często razem lubimy łączyć tradycyjne przepisy z tymi bardziej nowoczesnymi – mówi Julka.
Jak więc gotują? Dodają, że nie mają jakiś konkretnych pomysłów na ten czy inny dzień. – To wszystko zależy od humoru, od nastroju. Po prostu. kiedy widzimy przepis, który nam się spodoba sprawdzamy czy mamy odpowiednie składniki i robimy to – odpowiada, kończąc.
Sałatka z cukinią
Składniki:
– 2 cukinie,
– 2 zielone ogórki,
– 2 pomidory,
– śmietana 18%,
– sos sałatkowy grecki, ziołowo – czosnkowy, np Prymat.
Wykonanie: Cukinię, ogórki, pomidory kroimy w kostkę. Według przepisu na opakowaniu przygotować sos sałatkowy. Wlać go do miski z warzywami i dodać śmietanę.
Bułki z mąki pełnoziarnistej
Składniki:
– 750 g mąki pełnoziarnistej,
– 1 łyżka cukru,
– 1 łyżka soli,
– 7 g suszonych drożdży,
– 200 ml letniej wody,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 jajko.
Wykonanie: Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypać do miski. Wszystko wymieszać. Dodać wodę, oliwę z oliwek i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie wszystko wyrobić i odstawić na kolejne 30 minut. Zrobić z ciasta kulki mniej więcej po 160 gram. Wyłożyć je na blaszce. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem na wierzchu. Piec 30-40 min w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!