Kulinaria z KGW w Szetlewku
Takie motto towarzyszy członkom Stowarzyszenia Koła Gospodyń Wiejskich, działającego na terenie Szetlewka. W ubiegłą sobotę zorganizowano tutaj pożegnanie lata, a panie raczyły gości swoimi wspaniałymi potrawami.
Warto nadmienić, że stowarzyszenie prężnie działa od ponad roku, kiedy to po latach stagnacji Koło Gospodyń Wiejskich postanowiono reaktywować. Do wspólnego działania na rzecz sołectwa zmotywowało pierwsze spotkanie założycielskie. W ubiegłym roku również zorganizowano pożegnanie lata, a także Dzień Kobiet. Widać, że panie chcą ze sobą współpracować, a także integrować pokolenia. Ostatni festyn pokazał, że mieszkankom sołectwa nie brakuje kulinarnych pomysłów, co bardzo cieszy wszystkich mieszkańców. Były i tradycyjne wypieki i te nieco nowsze, wyszukane sałatki i potrawy z grilla.
– Dzięki tej integracji, również my, kobiety bardziej współpracujemy ze sobą. Wymieniamy się kulinarnymi doświadczeniami, kulinarnymi inspiracjami, jakich przy tego typu imprezach nie brakuje. Dzięki takim działaniom nasze sołectwo się zintegrowało. Strażnica Ochotniczej Straży Pożarnej w Szetlewku to miejsce naszych spotkań. A takie imprezy jak dzisiejsza są także okazją do wspólnej wymiany kulinarnych doświadczeń. Imprezy plenerowe cieszą się dużym zainteresowaniem. Planujemy już organizację kolejnych. Przez lata w naszym sołectwie nie działo się nic. Cieszymy się, że to wszystko drgnęło. Mamy już kolejne pomysły i plany na przyszłość – powiedziały nam panie.
Paniom ze Szetlewka dziękujemy za zaproszenie. A naszych czytelników zapraszamy do wypróbowania sałatkowych przepisów. Są wyśmienite!
Sałatka buraczana (przepis poleca Anna Żelek)
Składniki:
– kilka ugotowanych, obranych ze skórki buraków,
– ogórek kiszony,
– jabłko,
– por,
– majonez,
– jogurt naturalny,
– kwaśna śmietana,
– sól, pieprz, cukier.
Wykonanie: Buraki kroimy w kostkę, tak samo ogórka oraz jabłko, a por w cienkie plasterki. Z pozostałych składników (majonezy, kwaśnej śmietany i jogurtu) przygotowujemy sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Szybka sałatka z kapusty pekińskiej (przepis poleca Marzena Żelek)
Składniki:
– kapusta pekińska,
– pomidor,
– ogórek,
– ser feta,
– olej,
– trochę wody,
– czerwona papryka,
– sól, pieprz,
– sos koperkowy z Knorra.
Wykonanie: Kapustę pekińską poszatkować. Pomidora, ogórka, paprykę oraz ser feta pokroić w kostkę. Natomiast sos koperkowy przygotować według przepisu na opakowaniu, polać warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z tortellini (przepis poleca Ania Żelek)
Składniki:
– opakowanie makaronu typu tortellini,
– ogórek zielony,
– majonez,
– jogurt naturalny,
– pokrojony na drobno koperek.
Wykonanie: Makaron ugotować do miękkości. Ogórek zielony pokroić w plastry, posypać koperkiem. Przygotować sos z majonezu oraz jogurtu naturalnego. Na koniec sałatkę doprawić do smaku.
Smacznego!