W kuchni Renaty Kałużnej
W jej kuchni zawsze jest smacznie… Bo jak mówią jej najbliźsi, robi to z prawdziwą pasją. O swoim obliczu kuchni tym razem opowie Renata Kałużna, mieszkanka Przybysławia, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Trąbczynie.
– Choć chciałabym ugotować taki sam gulasz, jak ten – mojej mamy, nigdy nie będzie on taki jak oryginał – powiedziała na początku rozmowy Ewelina, córka naszej rozmówczyni, zapytana o najlepszą potrawę swojej mamy. Tutaj gotowanie ma się po prostu we krwi. Pani Renata pasję gotowania „otrzymała” od swojej mamy, która podobnie jak ona tworzyła wyśmienite potrawy. – Często bazuję na przepisach, ale też często je modyfikuję pod tzw swój smak. Lubię je dekorować jadalnymi kwiatami. Wówczas potrawy oprócz smaku, do skonsumowania zachęcają także wyglądem – tłumaczy nam pani Renata.
W swoim ogrodzie ma też pachnące zioła, które dodaje do przygotowywanych przez nią potraw. Jej ulubionym jest tymianek cytrynowy – roślina całoroczna. Pachnie niebiańsko. Jednak? – Trzeba uważać z ilością dodawania jego do potraw z uwagi na bardzo intensywny smak. Ale dodany w małych i,ościach z pewnością poprawia smak dań – dodaje pani Renata.
Zapytana o swoją autorską potrawę, bez zastanowienia odpowiada, że jest to smalec sylwestrowy, bowiem tradycyjnie nasza rozmówczyni przygotowuje go na 31 grudnia. To smalec z wytopionych skwarek, najlepiej jeszcze ciepłych, przesmażonych z dużym dodatkiem cebuli oraz czosnku, majeranku, słodkiej sypkiej papryki, pieprzu. Na koniec jego smażenia pani Renata dodaje najważniejszy, dopełniający całą potrawę składnik, a mianowicie – przecier pomidorowy. – Dodaje od bez wątpienia mu smaku, jak również czerwonego koloru – tłumaczy pani Renata.
Potrawą naszego spotkania były żeberka, ale nie zwykłe pieczone żeberka, a zapiekane w kiszonej kapuście. Te z pewnością mogą być faworytem wśród żeberek. Mięso jest delikatne i aromatyczne, a do tego mamy genialną duszoną kapustę. Razem tworzą naprawdę świetny zestaw. – Przepis na to danie przyniosłam z któregoś balu karnawałowego. Przygotowałam i od razu potrawa ta znalazła stałe miejsce w naszym domowym menu – mówi pani Renata.
Potrawy mięsne nie są jednak jedynymi, jakie przygotowuje nasz kulinarny gość. Kolejnymi są pyszne ciasta. – Nie lubię skomplikowanych, czasochłonnych przepisów. Jedną z takich propozycji jest jabłecznik na biszkopcie, na którego przepis otrzymałam od jednej z członkiń naszego koła. Ciasto jest stosunkowo szybkie w przygotowaniu, proste, a co najważniejsze, smakowite… A jabłka są takim owocem, dodatkiem do ciast, które lubią wszyscy – powiedziała nam kończąc.
Żeberka w kapuście kiszonej
Składniki:
– 1 kg wieprzowych żeberek,
– 70 dag kiszonej kapusty,
– duża cebula,
– przyprawy,
– olej do smażenia.
Wykonanie: Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze cząstki (z 2-3 kośćmi). Natrzeć przyprawami według uznania (ja proponuję przyprawić je solą, pieprzem i majerankiem). Odstawić na kilka godzin do lodówki- najlepiej na noc. Żeberka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia z każdej strony, pozostawiając tłuszcz po ich smażeniu.Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce lub kostkę, również podsmażyć. Kiszoną kapustę posiekać, odsączyć z wody. Kapustę zagotować w zwykłej wodzie. Odcedzić. A następnie układać w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie, zaczynając od warstwy z kapusty. Na wierzch posypać zeszkloną cebulkę. Zapiekać pod przykryciem w 150- 160 stopni przez około 2 godziny.
Jabłecznik na zimno z kisielem
Składniki:
– upiec biały biszkopt z 5-6 jaj.
– 1 kg obranych jabłek,
– 2 szklanki wody,
– niecała szklanka cukru,
– 2 kisiele cytrynowe.
Wykonanie: Biszkopt przekroić wzdłuż. A następnie przygotować mus jabłkowy: jabłka pozbyć gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Jabłka, cukier, 1 szklankę wody zamieszać i zagotować do miękkości. W drugiej szklance wody rozmieszać kisiele, doda do jabłek zagotować. Jeszcze ciepłą masę wylać na przekrojoną część biszkoptu, przykryć kolejną. A wierzch ciasta udekorować według uznania cukrem pudrem lub polewą lukrową. W drugiej wersji można biszkoptu nie przekrawać, zalać masą jabłkową i wierzch utworzyć z ubitej na sztywno słodkiej śmietany.