W kuchni Małgorzaty Kopaczewskiej
O przekąskach, staropolskich pączkach na Dzień Babci i urodzinowym królewcu tym razem opowie sołtys i radna z Włodzimirowa – Małgorzata Kopaczewska.
Styczeń to dla niej miesiąc szczególny, bowiem jak mówi, to nie tylko znany wszystkim karnawał. – To dla mojej rodziny też czas imprez rodzinnych… Urodziny, imieniny no i największe święto Dzień Babci, na który co roku jakoś szczególnie czekam – śmieje się pani Małgosia.
Warto wspomnieć, że pani sołtys już gościła w naszym kąciku kulinarnym. Zawsze zaskakuje nas nowymi przepisami, a także kulinarnymi nowinkami. Kto jak kto, ale gastronom z zawodu zawsze na ich wiele…. Wróćmy jednak do samego karnawału. Tutaj mieszkanka Włodzimirowa wspomniała o zakąskach, które w jej domu królują bardzo często. – Jeśli chodzi o tą materię, to z reguły podaję je w formie ryb. Co do zimnych zakąsek ryba na zimno pod każdą postacią – po grecku, w galarecie ,w różnego rodzaju sosach. – Tak naprawdę rybę można zrobić na wiele sposobów – smażoną, gotowaną, w panierce, w cieście naleśnikowym, a do dekoracji wystarczy tylko rozbudzić wyobraźnię. Choć myślę, że nie należy też przesadzać z dekoracją. No i wychodzę z założenia, że wszystko co jest użyte do dekoracji powinno być jadalne. Bardzo często przygotowuję też śledzie i uważam, że nie nadają się tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Są wdzięcznym produktem do zimnych zakąsek. Można z nich wykonać różnego rodzaju sałatki. A co ważne, śledzie są smaczne i mają mało kalorii. Zwykle podaję je z cebulą lub w śmietanie, a pysznych możliwości jest znacznie więcej. Polecam jeść śledzie jak najczęściej, bo dzięki nim poprawia się pamięć i wzmocnia serce. Są też bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne – tłumaczy.
Jeśli chodzi natomiast o „coś na ciepło”, to dobrym pomysłem na styczniowe spotkania z rodziną i przyjaciółmi jest bigos po meksykańsku, którego głównym składnikiem jest …. cebula. Aromatyczny, kolorowy zachęca smakiem chyba każdego konsumenta. A dla tych, którzy lubią w kuchni cierpliwość dobrym dodatkiem do wspomnianego bigosu są zwierzątka wykonane z ryżu. – Zawsze lubiłam dekorować potrawy. A dlaczego akurat ryż? A dlatego, że z powodzeniem można go podać do bigosu meksykańskiego. Co ważne i tą potrawę można ładnie udekorować! Ciekawym pomysłem mogą być rozmaite figurki właśnie z ryżu. Mam dwie wnuczki, które jak tylko mogą pomagają babci w kuchni i są inspiracją do tego typu dekoracji. Dziecko tak jak każdy człowiek jest wzrokowcem zawsze jak coś jest smaczne i do tego ciekawie podane smakuje lepiej – mówi z uśmiechem pani Małgosia.
Gdy zadaliśmy pytanie o karnawale i słodszym obliczu kuchni nasza rozmówczyni od razu wspomniała o tradycyjnych polskich pączkach, bo jak dodaje, tradycja zajmuje duże miejsce w jej kuchni.
– Pewnie jak w każdym domu pod koniec karnawału królują pączki. To, ile pączek ma kalorii zależy od jego wielkości, nadzienia, dodatków oraz sposobu smażenia. Może powiem tak – jak ktoś zje pięć pączków, to zjada dzienną porcję kalorii. Ale myślę, że w tłusty czwartek można tych kalorii nie liczyć. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie tłustego czwartku bez pączka. W ten dzień gości on w każdym domu. A moje pączki? Myślę, że są bardzo dobre. Stwierdzam to głównie po tym jak szybko znikają. Słyszałam gdzieś powiedzenie o tym, że dobrą kucharkę można poznać po tym, jakie piecze pączki. To mozolna praca, która wymaga doświadczenia zbieranego przez lata oraz wprawy w odpowiednim wyrabianiu drożdżowego ciasta. Ale według mnie warto się tego nauczyć. Uważam, że domowe wypieki są jednak najlepsze! Bo są chwile, które trudno wyobrazić sobie bez smacznego ciasta – to m.in. święta, rodzinna uroczystość, a czasem nawet spotkanie w gronie przyjaciół – powiedziała kończąc.
Pani Małgosi dziękujemy za kolejne kulinarne spotkanie, a naszych Czytelników zachęcamy do wypróbowania potraw.
Bigos po meksykańsku
Składniki:
– 2 kg cebuli,
– 1 kg papryki czerwonej,
– 1 kg papryki żółtej,
– 1 kg mięsa mielonego,
– 1 kg pieczarek,
– 2 puszki czerwonej fasoli,
– przyprawa meksykańska ,
– 1 mały koncentrat pomidorowy,
– olej,
– przyprawy,
– 2 jajka.
Wykonanie: Mięso mielone doprawić do smaku. Wbić jajka dobrze wymieszać, uformować kotleciki wielkości złotówki, podsmażyć na oleju. Paprykę umyć ,pieczarki wypłukać i obgotować,cebule pokroić w półksiężyce – zeszklić na oleju ,pokroić paprykę w paseczki długości 5 cm i grubości około pół cm. Pieczarki pokroić w paski dodać razem z papryką do cebuli i dusić na małym ogniu około 20 min. Dodać koncentrat podlać niewielką ilością wody, wrzucić kotleciki i fasolę razem z sosem w której się znajduje….Wszystko zagotować.
Staropolskie pączki
Składniki:
– 1 kg mąki,
– 9 żółtek,
– 1 jajko,
– O,5 litra mleka,
– 0,75 szkl. oleju,
– 10 dag drożdży,
– 0,75 szkl. cukru,
– 4 łyżki spirytusu,
– szczypta soli,
– cukier waniliowy,
– powidła.
Wykonanie: Drożdże rozrobić w pół szklanki ciepłego mleka z łyżką mąki i niewielką i,ością cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mleko podgrzać. Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wysypać na miskę. Dodać szczyptę soli. Wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować pączki nadziewać powidłami. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim rozgrzanym oleju około 5 min. Z porcji wychodzi około 40 sztuk.
Królewiec
Składniki:
– 1 jajko,
– 3 szklanki mąki,
– 1/2 szklanki cukru,
– 2 łyżki miodu,
– 1 kostka
margaryny
– 1 łyżeczka sody
Wykonanie: Ciasto zagnieść na stolnicy ,następnie rozwałkować na dwie blachy. Piec około 20 minut.
Biszkopt:
– 6 jajek,
– 3/4 szklanki cukru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 2 budynie śmietankowe,
– 2 łyżki wody.
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać tak długo, aż się nie rozpuści następnie dodać żółtka, miksować chwilę, aż nie połączą się dobrze z białkami. Mąkę, budynie i proszek wymieszać i przesiać do jajek, nie ubijać wymieszać tylko delikatnie, aż się zrobi jednolita masa. Na koniec dodać 2 łyżki wody piec około 20 minut.
Masa:
– 2 szklanki mleka,
– 1 kostka margaryny,
– 2 cukry waniliowe,
– 1/2 szklanki cukru,
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 2 łyżki mąki pszennej.
Wykonanie: 1/2 szklanki mleka ,margarynę ,cukier waniliowe i cukier zagotować, mąkę ziemniaczaną i pszenną rozmieszać w pozostałej części mleka i wlać do gotujących się składników, zagotować gorące wylewać na ciasto. Układamy ciasto ciemne ,masa,biszkopt masa i ciasto ciemne. Na wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Ta pani nie jest RADNĄ