Z pasji do gotowania

W kuchni Małgorzaty Kopaczewskiej

O przekąskach, staropolskich pączkach na Dzień Babci i urodzinowym królewcu tym razem opowie sołtys i radna z Włodzimirowa – Małgorzata Kopaczewska.

Styczeń to dla niej miesiąc szczególny, bowiem jak mówi, to nie tylko znany wszystkim karnawał.  – To dla mojej rodziny też czas imprez rodzinnych… Urodziny, imieniny no i największe święto Dzień Babci, na który co roku jakoś szczególnie czekam – śmieje się pani Małgosia.

Warto wspomnieć, że pani sołtys już gościła w naszym kąciku kulinarnym. Zawsze zaskakuje nas nowymi przepisami, a także kulinarnymi nowinkami. Kto jak kto, ale gastronom z zawodu zawsze na ich wiele…. Wróćmy jednak do samego karnawału. Tutaj mieszkanka Włodzimirowa wspomniała o zakąskach, które w jej domu królują bardzo często.  – Jeśli chodzi o tą materię, to z reguły podaję je w formie ryb. Co do zimnych zakąsek ryba na zimno pod każdą postacią –  po grecku,  w galarecie ,w różnego rodzaju sosach. – Tak naprawdę rybę można zrobić na wiele sposobów – smażoną, gotowaną, w panierce, w cieście naleśnikowym, a do dekoracji wystarczy tylko rozbudzić wyobraźnię. Choć myślę, że nie należy też przesadzać z dekoracją. No i wychodzę z założenia, że wszystko co jest użyte do dekoracji powinno być jadalne. Bardzo często przygotowuję też śledzie i uważam, że nie nadają się tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Są wdzięcznym produktem do zimnych zakąsek. Można z nich wykonać różnego rodzaju sałatki.  A co ważne, śledzie są smaczne i mają mało kalorii. Zwykle podaję je z cebulą lub w śmietanie, a pysznych możliwości jest znacznie więcej. Polecam jeść śledzie jak najczęściej, bo dzięki nim poprawia się pamięć i wzmocnia serce. Są  też bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne – tłumaczy.

Jeśli chodzi  natomiast o “coś na ciepło”, to dobrym pomysłem na styczniowe spotkania z rodziną i przyjaciółmi jest bigos po meksykańsku, którego głównym składnikiem jest …. cebula. Aromatyczny, kolorowy zachęca smakiem chyba każdego konsumenta. A dla tych, którzy lubią w kuchni cierpliwość dobrym dodatkiem do wspomnianego bigosu są zwierzątka wykonane z ryżu.  – Zawsze lubiłam dekorować potrawy. A dlaczego akurat ryż? A dlatego, że  z powodzeniem można go podać do bigosu meksykańskiego. Co ważne i tą potrawę można ładnie udekorować! Ciekawym pomysłem mogą być rozmaite figurki właśnie z ryżu. Mam dwie wnuczki,  które jak tylko mogą pomagają babci w kuchni i są inspiracją do tego typu dekoracji. Dziecko tak jak każdy człowiek jest wzrokowcem zawsze jak coś jest smaczne i do tego ciekawie podane smakuje lepiej – mówi z uśmiechem pani Małgosia.

Gdy zadaliśmy pytanie o karnawale i słodszym obliczu kuchni nasza rozmówczyni od razu wspomniała o tradycyjnych polskich pączkach, bo jak dodaje, tradycja zajmuje duże miejsce w jej kuchni.

– Pewnie jak w każdym domu pod koniec karnawału królują pączki. To, ile pączek ma kalorii zależy od jego wielkości, nadzienia, dodatków oraz sposobu smażenia.  Może powiem tak –  jak ktoś zje pięć pączków, to zjada dzienną porcję kalorii. Ale myślę, że w tłusty czwartek można tych kalorii nie liczyć. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie tłustego czwartku bez pączka. W ten dzień gości on w każdym domu. A moje pączki? Myślę, że są bardzo dobre. Stwierdzam to głównie po tym jak szybko znikają. Słyszałam gdzieś powiedzenie o tym, że dobrą kucharkę można poznać po tym, jakie piecze pączki. To mozolna praca, która wymaga doświadczenia zbieranego przez lata oraz wprawy w odpowiednim wyrabianiu drożdżowego ciasta. Ale według mnie warto się tego nauczyć. Uważam, że domowe wypieki są jednak najlepsze! Bo są chwile, które trudno wyobrazić sobie bez smacznego ciasta to m.in. święta, rodzinna uroczystość, a czasem nawet spotkanie w gronie przyjaciół – powiedziała kończąc.

Pani Małgosi dziękujemy za kolejne kulinarne spotkanie, a naszych Czytelników zachęcamy do wypróbowania potraw.

 

Bigos po meksykańsku

Składniki:

– 2 kg cebuli,

–  1 kg papryki czerwonej,

–  1 kg papryki żółtej,

–  1 kg mięsa mielonego,

–  1 kg pieczarek,

–  2 puszki czerwonej fasoli,

– przyprawa meksykańska ,

– 1 mały koncentrat pomidorowy,

– olej,

– przyprawy,

–  2 jajka.

Wykonanie: Mięso mielone doprawić do smaku.  Wbić jajka dobrze wymieszać,  uformować kotleciki wielkości złotówki, podsmażyć na oleju. Paprykę umyć ,pieczarki  wypłukać i obgotować,cebule pokroić w półksiężyce – zeszklić na oleju ,pokroić paprykę w paseczki długości 5 cm i grubości około pół cm. Pieczarki pokroić w paski dodać razem z papryką do cebuli i dusić na małym ogniu około 20 min. Dodać koncentrat podlać niewielką ilością wody, wrzucić kotleciki i fasolę razem z sosem w której się znajduje….Wszystko zagotować.

Staropolskie pączki

Składniki:

– 1 kg mąki,

– 9 żółtek,

– 1 jajko,

– O,5 litra mleka,

– 0,75 szkl. oleju,

– 10 dag drożdży,

– 0,75 szkl. cukru,

– 4 łyżki spirytusu,

– szczypta soli,

– cukier waniliowy,

– powidła.

Wykonanie:  Drożdże rozrobić w pół szklanki ciepłego mleka z łyżką mąki i niewielką i,ością cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mleko podgrzać. Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wysypać na miskę. Dodać szczyptę soli. Wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować pączki nadziewać powidłami. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim rozgrzanym oleju około 5 min. Z porcji wychodzi około 40 sztuk.

Królewiec

Składniki:

– 1 jajko,

– 3 szklanki mąki,

– 1/2 szklanki cukru,

– 2 łyżki miodu,

– 1 kostka

margaryny

– 1 łyżeczka sody

Wykonanie: Ciasto zagnieść na stolnicy ,następnie rozwałkować na dwie blachy. Piec około 20 minut.

Biszkopt:

– 6 jajek,

– 3/4 szklanki cukru,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 1 szklanka mąki pszennej,

– 2 budynie śmietankowe,

– 2 łyżki wody.

Wykonanie:  Białka ubić na sztywną pianę.  Dodać cukier i ubijać tak długo,  aż się nie rozpuści następnie dodać żółtka,  miksować chwilę,  aż nie połączą się dobrze z białkami. Mąkę, budynie i proszek wymieszać i przesiać do jajek, nie ubijać wymieszać tylko delikatnie, aż się zrobi jednolita masa. Na koniec dodać 2 łyżki wody piec około 20 minut.

Masa:

– 2 szklanki mleka,

– 1 kostka margaryny,

– 2 cukry waniliowe,

– 1/2 szklanki cukru,

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

– 2 łyżki mąki pszennej.

Wykonanie:  1/2 szklanki mleka ,margarynę ,cukier waniliowe i cukier zagotować, mąkę ziemniaczaną i pszenną rozmieszać w pozostałej części mleka i wlać do gotujących się składników, zagotować gorące wylewać na ciasto. Układamy ciasto ciemne ,masa,biszkopt masa i ciasto ciemne. Na wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą.

 

Jeden komentarz

  1. ZAGOROWIANIN

    Ta pani nie jest RADNĄ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.