W kuchni Agnieszki Filipczak
O głowie pełnej pomysłów, kulinarnej pasji i prostych, ale jakże smakowitych potrawach tym razem czytelnikom Kuriera opowie Agnieszka Filipczak z Zagórowa.
Choć Agnieszka jest młodą osobą, doświadczenie w kuchni ma bardzo duże. Wynika to w dużym stopniu z jej kulinarnego zamiłowania. – Tak naprawdę to gotuję od 12 lat. Nigdy nie męczyła mnie praca w kuchni. Lubię tu spędzać czas i tworzyć coś smakowitego – mówi na początku spotkana.
Nadmienia jednak, że w słodszym obliczu kuchni czuje się lepiej, a prawdziwe zamiłowanie do przygotowywana słodkości odkryła w sobie ponad 3 lata temu. Wówczas dla najbliższych członków rodziny zaczęła piec torty. – Po upieczeniu pierwszego zdecydowałam, że w tej materii chcę się uczyć więcej i więcej. Tym sposobem powstawały nowe – w innych kształtach – tłumaczy.
Czy jest to walentynkowy tort dla męża z nutelli, czy komunijny, czy też w kształcie słodkiego misia – wszystkie są smakowite. – To wypieki przygotowywane według staropolskiej receptury z masy masłowej. Myślę, że wielu za tymi smakami tęskni – dodaje Agnieszka.
Nasza rozmówczyni jest nie tylko autorką pysznych tortów, ale także ciast. – Niektóre z nich nie mają jeszcze nazwy…Powstały jak mówią panie domu „na szybko, pod wpływem chwili”. Jednym z ostatnich moich wypieków jest ciasto łączone z makiem, przełożone pianką z galaretki truskawkowej, biszkoptem, następnie pianką z galaretkami cytrynowymi i ponownie warstwą upieczonego ciasta z makiem. Jedna kucharka powiedziała mi jakiś czas temu, że ciasto powinno nie tylko smakować, ale i kusić wyglądem. A przyznam, wspomniany wypiek robił wrażenie. W moim domu ciasto króluje w tygodniu i na każdą okazję. Dla mnie to radość, a dla dzieci i męża słodki upominek – tłumaczy z uśmiechem.
Słodkim dodatkiem na podwieczorek dla dzieci mogą być także własnoręcznie przygotowane gofry. – Bez wyjątku, wszyscy je lubią… Dla każdego mojego domownika przygotowuję je z innym nadzieniem – czy śmietanowe z polewą czekoladową, czy z dżemem. To nasz rodzinny deser na niedzielę – mówi Agnieszka.
Podczas spotkania naszą uwagę przykuł niecodzienny przepis na kotlety z… ugotowanych jajek, które jak tłumaczy nasza rozmówczyni w jej domu są dużą konkurencją dla tradycyjnych mielonych.
– Przepis na tą potrawę pozyskałam od mojej mamy. Kotlety z jajek zazwyczaj pojawiają się na naszym stole w piątki. I powiem szczerze, że są bardziej lubiane przez moje dzieci niż tradycyjne kotlety mielone. Pomimo tego, że brakuje w nich mięsa, to idealne łączą się i smakują z ziemniakami. To z pewnością coś innego, ale zarazem i sytego i pożywnego. Myślę, że przepis jest wart polecenia – tłumaczy.
Kolejną smakowitą potrawą, a przygotowywaną przez Agnieszkę od niedawna jest A`la ryba. Potrawa z rybą może i nie ma wiele wspólnego, ale z pewnością jest godna uwagi. – A`la ryba naprawdę smakuje jak ryba. A to nic innego jak zapiekany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka w specjalnie przygotowanej zalewie. Jest doskonały jako przystawka i może być z pewnością podawany również jako danie główne – dodaje Agnieszka.
Agnieszce dziękujemy za miłe spotkanie, a Państwa zachęcamy do wypróbowania przepisów.
Szybka sałatka z rosołków Winiary
Składniki:
– 3 zupki typu rosół,
– 2 świeże zielone ogórki,
– 2 pomidory,
– 2 łyżki majonezu.
Wykonanie: Makarony zalać wrzątkiem, aż będą miękkie. Odlać wodę, ogórki pokroić w kostkę, pomidory także wrzucić w makaron. Wsypać wszystkie rosoły ze zupek i zaciągnąć majonezem.
Sałatka z ryżem
Składniki:
– ogórki kiszone,
– majonez,
– sól,pieprz,
– ketchup,
– ryż,
– por pokrojony w kostkę,
– ok. 30 dag wędliny drobiowej,
– jajka.
Wykonanie: Ogórki pokrojone w kostkę układamy na dno miski. Następnie dodajemy trochę majonezu, sól, pieprz oraz ryż, por pokrojony w kostkę w kostkę. Następnie majonez, ryż – polać ketchupem. Kolejna warstwa to wędlina pokrojona w kostkę, a potem sól, pieprz, trochę ryżu, majonez. Jajka drobno pokrojone w kostkę kładziemy na wierzch.
A`la ryba – czyli filet w cieście naleśnikowym w zalewie
Składniki na zalewę:
– 3/4 szklanki oleju,
– 2 łyżeczki soli,
– 2 łyżeczki pieprzu,
– 7 dużych cebuli,
– 4 łyżki cukru,
– liście laurowe,
– ziele angielskie.
Wykonanie: Cebulkę pokroić w półtalarki, podlać olejem, wsypać cukier, pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Podpróżyć do miękkości cebuli. Potem zalać 6 szklankami wody i gdy się zagotuje dodać 3/4 szklanki octu. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto naleśnikowe:
– 3 jaka,
– 1 szklanka mleka,
– 1 szklanka wody,
– przyprawa do mięs,
– sól, pieprz, vegeta.
Fileta z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, maczać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor. Po ostygnięciu włożyć w zalewę.
Kotlety z jajek
Składniki:
– 8-10 jajek ugotowanych na twardo,
– 1-2 surowe jajka,
– 1 bułka namoczona w wodzie,
– cebula,
– pieprz, sól,
– vegeta,
– oraz bułka tarta do panierki.
Wykonanie: Jajka ugotowane na twardo przetrzeć przez praskę (lub drobno posiekać), wbić surowe jajka, dodać namoczoną, odciśniętą bułkę, następnie startą na najmniejszych oczkach cebulkę i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Ukształtować jak na kotlety mielone. Panierować w samej bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Smacznego!