W kuchni Moniki Kałmuckiej
O rodzinnej kuchni, gotowaniu z pasją i ze smakiem tym razem naszym czytelnikom opowie żona sołtysa z Mariantowa – Monika Kałmucka.
W tym domu zawsze pachnie smakowitym ciastem, bo jak mówią najbliżsi naszej rozmówczyni, z sercem prowadzi swoją kuchnię.
– Gotowanie dla czterech mężczyzn czasem bywa trudne. Ale największą satysfakcję daje mi ich zadowolenie z tego, że dana potrawa im smakowała – mówi nam na początku spotkania pani Monika.
Jej mąż, a także trzech synów: Hubert, Wojtek i najmłodszy Antoś mają swoje ulubione potrawy. Jednak jak dodaje pani Monika, mają też podobne gusta kulinarne, co bardzo ją cieszy.
Żona sołtysa przygotowuje potrawy i tradycyjne, i te lekko unowocześnione. Nowych inspiracji kulinarnych szuka w gazetach. Niezbędny bywa też czasem internet.
– Te przepisy, które są smakowite i które chcę wykorzystywać w mojej kuchni wpisuję do mojego kulinarnego zeszytu. Część z nich oczywiście modyfikuję, jak na przykład masę budyniową do ciasta. Mam swoją sprawdzoną, która zawsze się udaje i jest bardzo smakowita. Kiedy znajduję ciasto z tym rodzajem masy, wykorzystuję tę właśnie moją. Dodam, że szczególnie smakuje ona w królewcu. Ciasta często pojawiają się w mojej kuchni. Nie jest tajemnicą, że w domu mam małych łasuchów. Ale przyznam, bardzo lubię dla nich piec i gotować – mówi.
Pani Monika gotuje już sporo czasu. Swoich sił zaczęła próbować będąc jeszcze uczennicą szkoły podstawowej. Jej pierwszą potrawą, a raczej wypiekiem był sernik z rosą. Niezwykle trudny jak na początkującą osobę wypiek. Udał się jej jednak znakomicie.
– Jednym z moich ulubionych wypieków jest Biały Lion – ciasto biszkoptowe z masą kajmakową wymieszaną z ryżem preparowanym. Ciasto to wbrew pozorom jest naprawdę bardzo lekkie. Ulubionym ciastem moich domowników jest natomiast Milky Way – ciasto biszkoptowe z masą na bazie mleka w proszku. Jest smakowite, godne polecenia i zapewniam, że z pewnością szybko zniknie ze stołu – śmieje się nasza rozmówczyni.
Przyznaje też, że w kuchni oprócz tych ciekawych i smakowitych wypieków, zdarzały się czasem i kulinarne gafy.
– Ostatnio jest modny zielony mech, ciasto z dodatkiem szpinaku. Wygląda bardzo ciekawie i efektownie. Więc i ja postanowiłam upiec go swoim najbliższym. Okazało się jednak, że za mało odcisnęłam rozmrożony szpinak z wody. Niestety skutkowało to tym, że pojawił się mały zakalec. Więc pierwsza próba upieczenia ciasta okazała się być tą nieudaną. Kolejne na szczęście były już lepsze – dodaje pani Monika.
Pani Monice dziękujemy za miłe spotkanie, a naszych czytelników zapraszamy do wypróbowania przepisów. Są wyśmienite.
Sałatka z czerwoną fasolą i jajkami
Składniki:
– 2 puszki czerwonej fasoli,
– puszka kukurydzy,
– słoik czerwonej papryki marynowanej,
– 6 jajek,
– duża cebula,
– natka pietruszki lub szczypiorek,
– majonez,
– ketchup pikantny,
– sól, pieprz.
Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Fasolę, kukurydzę i paprykę osączamy. Paprykę kroimy w paski, cebulę obieramy i siekamy. Warzywa układamy warstwowo, każdą warstwę posypujemy niewielką ilością cebuli oraz solą i pieprzem. Na spód wykładamy fasolę i smarujemy ją ketchupem. Następnie układamy jajka i obficie smarujemy majonezem. Wsypujemy kukurydzę i również pokrywamy grubą warstwą majonezu. Na wierzchu kładziemy marynowaną paprykę. Natkę pietruszki myjemy i starannie osuszamy. Siekamy i posypujemy sałatkę.
Schab po włościańsku
Składniki:
– 1 kg schabu,
– 1 kg ziemniaków,
– 1 kg marchwi,
– 500g cebuli,
– garść zieleniny (najlepiej natka pietruszki),
– pieprz, sól, olej do smażenia,
– 1 litr rosołu, może być z kostki.
Wykonanie: Mięso myjemy i porcjujemy. Kotlety lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy, obsmażamy na tłuszczu z obu stron. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce. Cebulę obieramy i również trzemy na tarce z dużymi oczkami.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, podsmażone kotlety, marchewkę i cebulkę. Całość zalewamy rosołem. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut i pieczemy w temp. około 220 stopni (20 minut pod przykryciem i 25 minut bez przykrycia). Przed podaniem dekorujemy gałązką pietruszki lub posypujemy posiekaną natką.
Ciasto Milky Way
Składniki:
– 6 jajek,
– 1 szklanka cukru,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 szklana mąki pszennej,
– 2-3 łyżki kakao.
Masa mleczna:
– 1/2 szklanki mleka,
– 3/4 szklanki cukru,
– 2 opakowania cukru waniliowego,
– 25 dag margaryny,
– 2 szklanki mleka w proszku „pełnego”,
Polewa:
– 15 dag czekolady mlecznej,
– około 6 łyżek mleka.
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 cm x36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić i podzielić na 2 części. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną i przykryć drugą częścią biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Smacznego!