Fenyloalanina to aminokwas egzogenny, którego organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego też musi być dostarczany do ustroju wraz z codzienną dietą. Fenyloalanina pełni wiele istotnych funkcji w organizmie – wspiera pracę układu nerwowego i korzystnie oddziałuje na zdolności poznawcze. Ponadto aminokwas stanowi prekursor hormonów tarczycy i jest niezbędny do produkcji istotnych neuroprzekaźników. Jakie jeszcze właściwości wykazuje fenyloalanina? Czy warto ją suplementować?
Czym jest fenyloalanina?
Fenyloalanina to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego też muszą być dostarczane do ustroju z zewnątrz, wraz z codzienną dietą lub, w razie konieczności, w formie suplementów diety.
Fenyloalanina to jeden z dwudziestu aminokwasów kodowanych przez DNA, będących budulcami większości naturalnie występujących białek. Aminokwas ma dwa enancjomery, dlatego też może występować jako L-fenyloalanina, czyli aktywna forma, która naturalnie znajduje się w produktach spożywczych, a także jako D-fenyloalanina, czyli syntetyczna postać związku, która w organizmie człowieka może być częściowo przekształcana do L-fenyloalaniny.
Źródła fenyloalaniny w żywności
Fenyloalanina to aminokwas szeroko rozpowszechniony w produktach spożywczych. Związek występuje przede wszystkim w składnikach o wysokiej zawartości białka, takich jak np.:
- mięso,
- ryby,
- mleko i produkty mleczne,
- jaja,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- orzechy, pestki i nasiona.
Fenyloalaninę można znaleźć jednak również w kakao, ryżu, makaronie czy niektórych warzywach i owocach. Aminokwas może występować również w powszechnie wykorzystywanej substancji słodzącej, jaką jest aspartam.
Fenyloalanina – właściwości
Fenyloalanina wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest niezbędna do właściwej pracy układu nerwowego, gdyż m.in. może wzmacniać procesy poznawcze, wspierać koncentrację i poprawiać ogólną zdolność przetwarzania informacji. Dodatkowo substancja uczestniczy w powstawaniu innych aminokwasów – w organizmie może ulegać przekształceniu w tyrozynę. Ponadto związek w sposób pośredni uczestniczy również w syntezie hormonów tarczycy, a także w powstawaniu neuroprzekaźników, takich jak dopamina czy noradrenalina, które odpowiadają m.in. za nastrój i samopoczucie.
Fenyloalanina może przyspieszać uwalnianie hormonu stymulującego apetyt, co sprawia, że aminokwas może być cennym wsparciem podczas procesu odchudzania, wspomagając kontrolę apetytu. Istnieją również przesłanki, że związek może być pomocny w terapii bielactwa – może wzmacniać działanie promieni UV i przyczyniać się do ciemnienia białych plam na skórze.
Suplementacja fenyloalaniny – czy warto ją stosować?
Ponieważ organizm ludzki nie jest zdolny do naturalnej syntezy fenyloalaniny, aminokwas należy dostarczać do ustroju wraz z codzienną dietą. Niekiedy jednak dobrym rozwiązaniem może okazać się również przyjmowanie suplementów diety zawierających ten związek. Kto powinien rozważyć stosowanie preparatów bogatych w fenyloalaninę?
Fenyloalanina to substancja, której suplementację powinny przemyśleć osoby stosujące dietę niskobiałkową. Ponadto suplement diety może okazać się pomocny wśród osób, którym zależy na poprawie kondycji skóry i redukcji przebarwień. Fenyloalanina może także pozytywnie wpłynąć na koncentrację, pamięć i zdolność uczenia, a także na motywację i samopoczucie. Związek może być cennym wsparciem również wśród osób, którym zależy na redukcji masy ciała i kontroli apetytu oraz zmniejszeniu łaknienia.
Wśród osób zdrowych fenyloalanina nie powinna przyczyniać się do występowania skutków ubocznych. Aminokwas może jednak okazać się niebezpieczny dla osób, które borykają się z chorobą genetyczną, jaką jest fenyloketonuria. Z tego względu osoby chore powinny maksymalnie ograniczyć spożycie fenyloalaniny.