W kuchni Anety Borowskiej i Agnieszki Fimiak
O pomocy sąsiedzkiej, zaletach zapraw zimowych i wykorzystaniu ich w codziennych posiłkach tym razem opowie – Aneta Borowska i jej przyjaciółka Agnieszka Fimiak z Michalinowa Oleśnickiego (gm. Zagórów).
Nasze rozmówczynie z pasją prowadzą swoją kuchnię. Tłumaczą, że jest to i przyjemny obowiązek, ale też życiowa pasja. O niej opowiadały już naszym czytelnikom wcześniej.
– Kuchnia nie musi być nudna i monotonna. Na stole nie muszą pojawiać się tylko te tradycyjne potrawy. Lubię nowości, ale też potrawy szybkie i nieskomplikowane, w których wykorzystuję też zaprawy ze swojej spiżarni – mówi Aneta.
Zarówno ona, jak i Agnieszka w tej materii są prawdziwymi mistrzyniami. Ich spiżarnie „pękają w szwach”, ale jakimi zaprawami? – Nie są to skomplikowane rzeczy. Po prostu lubimy wykorzystywać wszystko to, co daje wiosną i latem nam natura. A potem dzięki przetworom ten smak możemy nieco przedłużyć – dodaje Agnieszka.
Takim sposobem na spotkaniu pojawił się truskawkowiec. Chyba widać było nasze zdziwienie, kiedy na zadane pytanie, o potrawę, w październiku usłyszeliśmy właśnie taką odpowiedź. – To ciasto piekę tak długo dopóki w zapasach mam mus truskawkowy – powiedziała z uśmiechem Aneta.
To nic innego jak zblenderowane truskawki, następnie zamrożone. Idealnie smakują w cieście na każdą okazję. – Piekę je bardzo często, bo to ulubiony wypiek moich dzieci, a w szczególności męża – mówi. Takim sposobem może powstać mus z malin, a także z jabłek (tylko te ostatnie wymagają lekkiej pasteryzacji w słoiczkach). – Obecnie na topie są śliwki, więc przygotowujemy z nich Nutellę – powidła z dodatkiem gorzkiej czekolady, dzięki czemu smak jest nieco inny i mniej kwaśny, uwielbiamy przez dzieci – mówią wspólnie.
Nie są to tylko przetwory na słodko, ale także te trochę bardziej pikantne, jak ogórki ( zwykłe, kiszone, octowe, z carry, kurkumą), pomidory koktajlowe przetworzone na sos, jak również całoroczne surówki. – Jedną z nich jest czteroskładnikowa – z kapusty białej, papryki, cebulki i marchewki. Jest łatwa w przygotowaniu, a kiedy jej w spiżarni zabraknie, można ją „zaprawić” praktycznie o każdej porze roku, bo wszystkie produkty w niej zawarte są praktycznie na wyciągnięcie ręki – mówi Agnieszka. Ciekawym pomysłem jest wspomniany wcześniej sos pomidorowy z pomidorków koktajlowych, który ma wszechstronne zainteresowanie – nadaje się zarówno do pizzy, staropolskich gołąbków, spaghetti jak i szybkiego obiadu z pulpecikami mięsnymi.
– Fantastycznego zapachu w nim dodaje bazylia i smażona cebulka – tłumaczy Agnieszka.
Jak dodaje jej sąsiadka, nawet obiadowe dania można łatwo i sprawnie przygotować, łącząc ze sobą kilka podstawowych składników jak na przykład filet z kurczaka, pieczarki zabielone serkiem topionym, podawane z makaronem. – Szybko i smacznie, w końcu o to w kuchni chodzi – dodaje Aneta.
Paniom dziękujemy za spotkanie, a naszych czytelników zapraszamy do wypróbowania przepisów. Są godne polecenia!
Truskawkowiec
Biszkopt:
– 5 jaj,
– 1 szklanka mąki tortowej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 6 łyżek oleju,
– 1 szklanka cukru,
– 1 łyżka octu.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem olej. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia. Jak urośnie dodać do białek. Ubijać chwilkę. Dodać mąkę w delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni około 40 minut.
Masa:
– 1,5 litra musu truskawkowego (zmiksowane truskawki),
– 3 galaretki truskawkowe.
Mus złożyć do garnka i podgrzać. Do gorącego musu wsypać galaretki, rozpuścić, przestudzić i wylać na biszkopt. 0,5 litra śmietany kremówki ubić z 3 łyżkami cukru pudru i 1 serkiem homogenizowanym truskawkowym ( najlepszy Danio). Wyłożyć na masę truskawkową.
Placuszki z kaszy mannej
Składniki:
– 1 szklanka kaszy mannej,
– 1 szklanka mleka,
– 2 jajka,
– 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie: Kaszę manną zalewany zimnym mlekiem odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i żółtka. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do kaszy. Placki smażymy z obu stron bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni. Można podawać na zimno posypane cukrem pudrem lub na ciepło z dodatkiem dżemu.
Surówka z białej kapusty
Składniki:
– 2 kg kapusty,
– 3 papryki różnego koloru,
– 0,5 kg marchwi,
– 3 białe cebule.
Zalewa: 1/2 szklanki octu 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki soli 3 łyżki musztardy stołowej Kapustę poszatkować, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć ma tarce o grubych oczkach. Zalewę zagotować i zalać nią wymieszane w garnku warzywa. Odstawić na pół godziny co jakiś czas mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.
Potrawka z makaronem
Składniki:
– 3 filety z kurczaka,
– 30 dag pieczarek,
– 1 cebula.
Cebulkę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju, kurczaka kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli. Chwilkę razem smażymy, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Całość dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę zaprawioną delikatnie mąką lub 1 serek topiony – wówczas sos będzie bardziej kremowy. Osobno gotujemy makaron (rurki lub kokardki). Dodajemy do sosu. Mieszamy. Całość można posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Z kaszy manny 😉
Jeszcze dziś wypróbuję przepis na placki z kaszy manny. Pani Aneto czy moge prosić o przepis na sos z pomidorków koktajlowych? Pozdrawiam