Sąsiedzkie zaprawy zawsze na czasie

W kuchni Anety Borowskiej i Agnieszki Fimiak

O pomocy sąsiedzkiej, zaletach zapraw zimowych i wykorzystaniu ich w codziennych posiłkach tym razem opowie – Aneta Borowska i jej przyjaciółka Agnieszka Fimiak z Michalinowa Oleśnickiego (gm. Zagórów).

Nasze rozmówczynie  z pasją prowadzą swoją kuchnię. Tłumaczą, że jest to i przyjemny obowiązek, ale też życiowa pasja. O niej opowiadały już naszym czytelnikom wcześniej.

Kuchnia nie musi być nudna i monotonna. Na stole nie muszą pojawiać się tylko te tradycyjne potrawy. Lubię nowości, ale też potrawy szybkie i nieskomplikowane,  w których wykorzystuję też zaprawy ze swojej spiżarni – mówi Aneta.

Zarówno ona, jak i Agnieszka w tej materii są prawdziwymi mistrzyniami. Ich spiżarnie “pękają w szwach”, ale jakimi zaprawami? – Nie są to skomplikowane rzeczy. Po prostu lubimy wykorzystywać wszystko to, co daje wiosną i latem nam natura. A potem dzięki przetworom ten smak możemy nieco przedłużyć – dodaje Agnieszka.

Takim sposobem na spotkaniu pojawił się truskawkowiec. Chyba widać było nasze zdziwienie, kiedy na zadane pytanie, o potrawę,  w październiku usłyszeliśmy właśnie taką odpowiedź.  – To ciasto piekę tak długo dopóki w zapasach mam mus truskawkowy –  powiedziała z uśmiechem Aneta.

To nic innego jak zblenderowane truskawki, następnie zamrożone. Idealnie smakują w cieście na każdą okazję. – Piekę je bardzo często, bo to ulubiony wypiek moich dzieci, a w szczególności męża – mówi. Takim sposobem może powstać mus z malin, a także z jabłek (tylko te ostatnie wymagają lekkiej pasteryzacji w słoiczkach).  – Obecnie na topie są śliwki, więc przygotowujemy z nich Nutellę – powidła z dodatkiem gorzkiej czekolady, dzięki czemu smak jest nieco inny i mniej kwaśny, uwielbiamy przez dzieci – mówią wspólnie.

Nie są to tylko przetwory na słodko, ale także te trochę bardziej pikantne, jak ogórki ( zwykłe, kiszone, octowe, z carry, kurkumą), pomidory koktajlowe przetworzone na sos, jak również całoroczne surówki.  – Jedną z nich jest czteroskładnikowa –  z kapusty białej, papryki, cebulki i marchewki. Jest łatwa w przygotowaniu, a kiedy jej w spiżarni zabraknie, można ją “zaprawić” praktycznie o każdej porze roku, bo wszystkie produkty w niej zawarte są praktycznie na wyciągnięcie ręki – mówi Agnieszka. Ciekawym pomysłem jest wspomniany wcześniej sos pomidorowy  z pomidorków koktajlowych, który ma wszechstronne zainteresowanie –  nadaje się zarówno do pizzy, staropolskich gołąbków,  spaghetti jak i szybkiego obiadu z pulpecikami mięsnymi.

Fantastycznego zapachu  w nim dodaje bazylia i smażona cebulka – tłumaczy Agnieszka.

Jak dodaje jej sąsiadka, nawet obiadowe dania można łatwo i sprawnie przygotować, łącząc ze sobą kilka podstawowych składników jak na przykład filet z kurczaka, pieczarki zabielone serkiem topionym, podawane z makaronem.   – Szybko i smacznie, w końcu o to w kuchni chodzi – dodaje Aneta.

Paniom dziękujemy za spotkanie, a naszych czytelników zapraszamy do wypróbowania przepisów. Są godne polecenia!

Truskawkowiec

Biszkopt:

– 5 jaj,

– 1 szklanka mąki tortowej,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 6 łyżek oleju,

– 1 szklanka cukru,

– 1 łyżka octu.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem olej. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia. Jak urośnie dodać do białek. Ubijać chwilkę. Dodać mąkę w delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni około 40 minut.

Masa:

– 1,5 litra musu truskawkowego (zmiksowane truskawki),

– 3 galaretki truskawkowe.

Mus złożyć do garnka i podgrzać. Do gorącego musu wsypać galaretki, rozpuścić, przestudzić i wylać na biszkopt. 0,5 litra śmietany kremówki ubić z 3 łyżkami cukru pudru i 1 serkiem homogenizowanym truskawkowym ( najlepszy Danio). Wyłożyć na masę truskawkową.

Placuszki z kaszy mannej

 

Składniki:

–  1 szklanka kaszy mannej,

–  1 szklanka mleka,

–  2 jajka,

–  2 łyżki cukru pudru.

Wykonanie: Kaszę manną zalewany zimnym mlekiem odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i żółtka. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do kaszy. Placki smażymy z obu stron bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni. Można podawać na zimno posypane cukrem pudrem lub na ciepło z dodatkiem dżemu.

Surówka z białej kapusty

 

Składniki:

– 2 kg kapusty,

–  3 papryki różnego koloru,

–  0,5 kg marchwi,

–  3 białe cebule.

Zalewa: 1/2 szklanki octu 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki soli 3 łyżki musztardy stołowej Kapustę poszatkować, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć ma tarce o grubych oczkach. Zalewę zagotować i zalać nią wymieszane w garnku warzywa. Odstawić na pół godziny co jakiś czas mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

 

Potrawka z makaronem

 

Składniki:

– 3 filety z kurczaka,

– 30 dag pieczarek,

– 1  cebula.

Cebulkę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju, kurczaka kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli. Chwilkę razem smażymy, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Całość dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę zaprawioną delikatnie mąką lub 1 serek topiony – wówczas sos będzie bardziej kremowy. Osobno gotujemy makaron (rurki lub kokardki). Dodajemy do sosu. Mieszamy. Całość można posypać natką pietruszki.

Smacznego!

 

2 komentarze

  1. Z kaszy manny 😉

  2. Jeszcze dziś wypróbuję przepis na placki z kaszy manny. Pani Aneto czy moge prosić o przepis na sos z pomidorków koktajlowych? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.