• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
wtorek, 13 maja 2025 12:05
slupca.pl
dodaj ogłoszenie drobne
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Home Kulinaria Słupeckie

Przekonaj się do warzyw… na słodko

przez Dorota Rosadowska
2024-02-26
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
Przekonaj się do warzyw… na słodko
482
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Pauli Pawłowskiej cz. 2

 

O niecodziennym zastosowaniu buraka, cieście… z warzyw i modnym gotowaniu  naszym czytelnikom opowiada Paula Pawłowska ze Słupcy.

Pisząc o Pauli, od  od razu pomyśleliśmy o zdrowej i zbilansowanej  diecie. A zapytana o ulubione warzywo, wykorzystywane w swojej kuchni, niemal od razu wspomina o cukinii.  –  Jest ona  zawsze na liście moich cotygodniowych zakupów. Pasuje za równo do ryby jak i do drobiu. Możesz z niej zrobić wszystko – od zupy po omlet, a nawet frytki. Możesz ją ugotować, upiec, usmażyć, zgrillować, zamarynować, ukisić czy zrobić nawet słodką konfiturkę. Wachlarz możliwości przeogromny. Jest wspaniała dla osób na redukcji – 100g cukinii to nawet nie 17 kcal – mówi Paula.

W swojej kuchni Paula wykorzystuje wiele nowatorskich przepisów, w tym na… pieczenie ciast  z warzyw. Novum, ale godne wypróbowania przez każdą panią domu, chcącą wprowadzić do domowego menu „trochę świeżego oddechu”. –  Wiele dostępnych w internecie przepisów na ciasta z warzyw jest w dużej mierze wegańskich, czyli bez użycia produktów odzwierzęcych. W mojej najbliższej rodzinie mam osoby, które nie mogą spożywać jaj oraz mleka. I tak szukając wegeinspiracji trafiłam na jeden przepis, spróbowałam, drugi… i okazały się rewelacyjne. Ponadto jest to wspaniały sposób na to by nie marnować żywności – gdy np zostanie mi kilka ugotowanych buraków z apetytem wraz z Olkiem przerabiamy je na babeczki – dodaje.

To właśnie mąż i dzieci są inspiracją do gotowania po prostu zdrowo. Głównie to właśnie Olek nasuwa mamie  ciekawe pomysły.  – Uwielbia wszelkie placuszki, racuszki z dodatkiem owoców. Od hasła „mama jestem głodny” takie placuszki są w stanie powstać np. w 5 minut, więc nie musi długo czekać. Do tego gdy są z dodatkiem banana lub jego ukochanych malinek i borówek jest przeszczęśliwy zarówno on jak i jego brzuszek. A  mój smak z dzieciństwa?  Ostatnio wspominałam smak zupy ze szkolnej stołówki. Podejrzewam, że to zasługa wielkiego kotła, w którym były gotowane powoli, nie w godzinę jak to robimy w domu. Zjadłabym taki krupnik! Moim kulinarnym mentorem jest moja pani dietetyk Olga Marzol-Lewandowska, która zna mnie już na wylot i doskonale wie co mi zasmakuje. Zdrowe podejście do gotowania i umiejętności, które nabyłam to zdecydowanie jej zasługa. Dość często korzystam również z popularnego tiktoka, gdzie twórcy różnej maści dzielą się swoją wiedzą, trikami i przepisami – mówi kończąc.

Pomidorowo-czekoladowy deser

-400 g mąki pszennej tortowej – około 2,5 szklanki

-300 g pomidorów z puszki

-1 duży, dojrzały banan

-130 g cukru

-100 g powideł śliwkowych

-125 ml oleju roślinnego

-przyprawa do piernika

-2 łyżki kakao

-po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

Dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce rozgnieść banana, dodać pomidory, olej. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche mieszając łyżką. Piec około 45minut, w 175stopniach, do suchego patyczka. Można polać czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.

Naleśniki z buraka

1 średni burak

2 szklanki mleka

4 jajka

2 łyżki masła

2 szklanki mąki pszennej

Buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, umieścić w garnku z 1szklanką mleka, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i po 10minutach wyłączyć. Dodać masło i resztę mleka, można zblendować na gładką masę. Dodać jajka oraz mąkę, smażyć na patelni bez tłuszczu. Podawać z ulubionym dżemem, serkiem, jogurtem bądź innymi dodatkami

DR.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Poprzedni

Poszkodowany w wypadku walczy o bezpieczeństwo 

Następny

Były burmistrz Zagórowa w Zarządzie Głównym PZŁ

Zobacz także

„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”
Kulinaria Słupeckie

„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”

2025-04-24
385
„W kuchni nie można sobie niczego odmawiać, ważne żeby to było rozsądne”
Kulinaria Słupeckie

„W kuchni nie można sobie niczego odmawiać, ważne żeby to było rozsądne”

2025-03-06
658
„Kuchnia na warsztat”. Nowe miejsce na mapie Słupcy
Kulinaria Słupeckie

„Kuchnia na warsztat”. Nowe miejsce na mapie Słupcy

2025-02-26
0
Kuchnię staram się traktować z miłością
Kulinaria Słupeckie

Kuchnię staram się traktować z miłością

2025-02-24
643
Następny
Były burmistrz Zagórowa w Zarządzie Głównym PZŁ

Były burmistrz Zagórowa w Zarządzie Głównym PZŁ

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ogłoszenia promowane > dodaj <

Volkswagen golf

przez Dorota Rosadowska
2025-05-07
0
0

Usługi ogólnobudowlane, minikoparką

przez Dorota Rosadowska
2025-04-29
0
0

Sprzedam Kurki nioski młode

Sprzedam Kurki nioski młode

przez Dorota Rosadowska
2025-04-29
0
0

Sprzedam gospodarstwo rolne – Kowalewo Sołectwo

przez Dorota Rosadowska
2025-04-23
0
0

REKLAMA

Kurier Słupecki

kurier słupecki
Dodatek medyczny
Dodatek budowlany
REKLAMA

Komentarze

  • Jakub - 22 chętnych do pracy w straży. Komenda przyjmie dwóch
  • Marcin - W nowej piosence Strumyk śpiewa o Polsce. „Jestem przerażony”
  • Subiektywny - W nowej piosence Strumyk śpiewa o Polsce. „Jestem przerażony”
  • Jurek - 22 chętnych do pracy w straży. Komenda przyjmie dwóch
  • urzędnik - Prokuratura: To nie była agitacja. Dochodzenia nie będzie
  • Ali - Prokuratura: To nie była agitacja. Dochodzenia nie będzie
  • Obserwator - Największa inwestycja w historii miasta się opóźni
  • @ - Rodzice ósmoklasistów: Nie rozumiemy tej decyzji
  • Mieszkaniec - Największa inwestycja w historii miasta się opóźni
  • JS - W Lądku o korzyściach jazdy na rowerze
REKLAMA
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki