Kulinaria z Iwoną Bączkiewicz
Z naszą kolejną wizytą udajemy się do Trąbczyna, gdzie jedna z najmłodszych członkiń Koła Gospodyń Wiejskich – Iwona Bączkiewicz opowiedziała nam o swojej kulinarnej pasji. – W moim domu królują schabowe i myślę, że to bez wątpienia najlepsza potrawa mięsna, którą konsumują moi mężczyźni i jak mówią, schabowe są zawsze „na czasie”. Są też inne – znany wszystkim kotlet devolay, czy filet z kurczaka z pieczarkami. Kiedy umówiłyśmy się na spotkanie kulinarne, zakomunikowałam synkom o nim, pytając, co mogłabym na spotkanie przygotować. Bez bez dłuższego zastanowienia powiedzieli, że może to być zapiekany kalafior i brokuł z serem. Przepis nieskomplikowany, a potrawa zawsze wszystkim smakuje. Kiedyś zapiekane warzywa przygotowałam na imprezę rodzinną. Potrawa zasmakowała wszystkim, więc przepis na stałe zagościł w naszym domu – mówi Iwona. Nasza rozmówczyni ma trzy siostry, więc to głównie od nich, a także od swojej teściowej pozyskuje przepisy. – Internet też jest cennym źródłem informacji, jednak korzystam z niego rzadziej. Z moimi siostrami praktycznie non stop wymieniamy się jakimiś przepisami. Przynajmniej takie są zawsze sprawdzone – dodaje. Z tych przepisów powstają też znakomite ciasta, jak ptasie mleczko, ulubione ciasto syna Jakuba, czy mega kaloryczna kostka alpejska – pieczona dla Konrada. – Tak, kostka alpejska jest chyba najbardziej kalorycznym ciastem, jakie przygotowywałam. Dodatkiem do niego jest i słodka beza i bita śmietana oraz masa krówkowa. Ciasto myślę, że jest godne polecenia. Pomimo swojej kaloryczności, cieszy podniebienie – dodaje Iwona. Nasza rozmówczyni poleciła nam także staropolski przepis na ugniatany sernik. Mówi, że to jest najlepszy wypiek, jaki do tej pory wykonała. Prosty, szybki i smakuje wszystkim. – To w wypiekach najważniejsze – mówi z uśmiechem. Jak dodaje, sernik też należał też do jej gaf kulinarnych. – Kiedy prowadzimy kuchnię, to normalne, że każdej z nas przytrafi się jakaś wpadka kulinarna, a z reguły zdarza się ona wtedy, gdy przygotowujemy coś na rodzinną uroczystość. Tak też było ze wspomnianym sernikiem. Otóż pewnego razu chciałam go upiec ze zwiększonej ilości sera…. W piekarniku rósł wspaniale… aż do momentu, kiedy do otworzyłam. Okazało się, że piekł się za krótko… W pośpiechu więc trzeba było przygotowywać następne ciasto. Myślę, że do pieczenia każdego ciasta potrzebna jest odrobina „serca” oraz czasu i cierpliwości. Wówczas każdy wypiek może być udany. Lubię gotować. Kuchnia to moje królestwo. A motywuje mnie do tej pracy to, że smakuje najbliższym, a zdanie „to jest wspaniałe” jest najlepszym motorem napędowym do dalszej pracy – dodaje. Iwonie dziękujemy za spotkanie, a naszych czytelników zachęcamy do wypróbowania potraw. Są wyśmienite.
Zapiekany brokuł z kalafiorem – 1 średni kalafior, – 1 brokuł, Gotujemy brokuł i kalafior z osolonej wodzie, tak, aby był prawie miękki. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy, by przestygł. Następnie na przemian układamy w naczyniu żaroodpornym doprawiając solą i vegetą. Polewamy całość sosem. Sos: – 0,5 kostki margaryny, – 0,5 szklanki mleka, – serek topiony śmietankowy cały, – 1 łyżka mąki. Roztapiamy margarynę w mleku. Gdy się roztopi dodajemy serek i gotujemy do całkowitego roztopienia serka. Na koniec dodajemy mąkę, uważając jednak, by nie zrobiły się grudki. Gdy sos będzie już gotowy, polewamy kalafior z brokułem i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 30 – 45 minut.
Placki z piersi kurczaka Składniki: – 4 piersi z kurczaka, – pieczarki, – cebula, -2,3 jajka, – sól, pieprz, – czubata łyżka mąki ziemniaczanej. Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę. Przyprawić nieco solą, pieprzem i vegetą. Pieczarki i cebulkę pokroić, podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, dodać 2, 3 jajka, w zależności od tego, ile jest piersi. Dołożyć czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Następnie upiec na złoty kolor.
Staropolski sernik od Zosi
Składniki: – 9 żółtek, – 1,5 szklanki cukru. Te dwa składniki utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać 1,5 kg sera, 2 łyżki mąki kartoflanki, olejek i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki ugniatamy. Do przygotowanej masy dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na spód z herbatników. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. DR. |