W kuchni Ani Szymańskiej cz. 2
O smakach jesieni, kulinarnych inspiracjach i odnalezieniu swojej pasji w gotowaniu w drugiej części kulinarnego spotkania opowiada Ania Szymańska ze Sługocina.
Jak mówi, jesień daje jej nowe smaki oraz nowe kolory potraw. Szuka wtedy nowych przepisów, nowych potraw, przy których może rozwijać swoje umiejętności.
– Kiedy w listopadzie zbliża się Dzień Św. Marcina, dla tradycji są to rogaliki, nie te… typowo marcińskie ale takie własnej inspiracji, z makiem, czekoladą, powidłami albo z jabłkami. Jesień daje mi trochę wolnego czasu od ogrodu, którego mogę poświęcić w kuchni. Wtedy ostatnie zbiory przerabiam na potrawy albo na przetwory. Ogólnie ogród jesienią robi się pusty, coraz mniej warzyw jest tam. Ale za to piwnica wypełniona jest przetworami i to mnie bardzo cieszy- tłumaczy Ania.
Zapytana przez nas o autorskie danie jesienią, bez zastanowienia odpowiada, że jest to bigos z cukinii. Dodatki wszystkie takie same jak na tradycyjny bigos, tylko zamiast kapusty jest cukinia. – Ponadto fajnym pomysłem jest leczo z własnych pomidorów, dodatkiem pieczarek i przypraw. Tak, jak wspomniałam w poprzedniej części, potrawy przygotowuję z warzyw, a z owoców ciasta. Role podzielone z warzyw robię jako dodatek lub jako danie główne. Z owoców robię szarlotkę, kruszon z powidłami, drożdżówki ze śliwką i kruszonką. Jesienią w moim ogrodzie można też spotkać jeżyny, ale to przysmak moich dzieci, od razu znikają – dodaje Ania.
Jakie marzenia kulinarne na najbliższy czas ma nasza rozmówczyni? – Przede wszystkim podszkolić się w robieniu tortów. W grudniu ma urodziny Alanek, a w styczniu Kubuś, więc jest okazja popracować nad tym. Dodam jeszcze, że w grudniu obowiązkowo na naszym stole muszą pojawić się pierniczki, a kilka dni potem już tradycyjny wigilijny barszcz czerwony z uszkami, krokiety, pieczony karp, sernik, strucel z makiem i wiele innych potraw – powiedziała kończąc Ania.
Medaliony z cukinii
Składniki:
– cukinia,
– papryka,
– cebula,
– pieczarki,
– filet z kurczaka.
Wykonanie: Wszystko kroimy na drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce, dodajemy jajko, sól, pieprz, mąkę. Wszystko razem mieszamy. Gotową masę nakładamy łyżka formując tak zwane placki na rozgrzaną patelnie. Smażymy na złoty kolor.
Leczo z cukinii
Składniki:
– papryka
– cukinia
– cebula
– pieczarki
– kiełbaska.
Wykonanie: wszystko kroimy w kostkę, podsmażamy najpierw cebulkę, następnie dodajemy paprykę, pieczarki. Doprawiamy do smaku według własnego uznania. Dodajemy cukinię, chwilę podsmażamy, podlewamy woda z kostką rosołową albo bulionem. Dusimy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Podajemy z grzankami czosnkowym.
Racuchy drożdżowe
Składniki ok. 25 sztuk
Rozczyn:
– 40 g świeżych drożdży
– 150 ml ciepłego mleka
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżeczka cukru.
Ciasto:
– 500 g mąki pszennej
– szczypta soli
– 250 ml ciepłego mleka
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– 1 łyżka cukru
– oraz masło klarowane i/lub olej roślinny do smażenia cukier puder.
Rozczyn: Do większego kubka wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn urośnie i wypełni cały kubek. Ciasto Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka, jajko oraz cukier wanilinowy i zwykły cukier. Stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką. Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto (będzie ono raczej rzadkie, więc można wyrabiać mikserem lub mieszać łyżką). Wyrabiać tak przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia. Smażenie Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub oleju – najlepiej min. ok. 3 mm warstwa tłuszczu. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię w razie potrzeby. Warto też pozbyć się resztek smażenia z poprzedniej partii i wlać świeży tłuszcz. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Wskazówki
Jeśli po usmażeniu pierwszej partii racuchów stwierdzimy, że za bardzo czuć w cieście drożdże, możemy surowe ciasto zamieszać i odstawić na kolejne wyrastanie, na ok. 15 minut.