Koło Gospodyń Wiejskich stanęło na najwyższym stopniu podium podczas odbywającego się kilka dni temu corocznego konkursu na „Tarcie chrzanu w Chrzanie”. Tym razem nosił tytuł „Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne”.
Wydarzenie, którego tematem przewodnim są wielkanocne tradycje oraz potrawy z chrzanem skierowany był, jak już wspomnieliśmy, do Kół Gospodyń Wiejskich.
Biała kiełbasa z chrzanem to charakterystyczny element Wielkanocnego stołu. Tradycja wykorzystania chrzanu będącego dodatkiem i składnikiem wielu potraw przekazywana jest od pokoleń. Konkurs, którego celem jest zachęcenie mieszkańców Wielkopolski do uprawy i wykorzystywania tej rośliny oraz promocja walorów zdrowotnych i smakowych chrzanu. Wydarzenie sprzyja popularyzacji kuchni regionalnej stanowiącej dziedzictwo kulinarne Wielkopolski. Koła Gospodyń Wiejskich czerpiąc z lokalnych receptur i tradycji mogą zaprezentować przed szeroką publicznością swoje unikatowe i nigdzie niespotykane potrawy z chrzanem. Motyw przewodni konkursu jest także związany z okresem świąt Wielkanocnych, który sprzyja kultywowaniu świątecznych tradycji kulinarnych i wykorzystaniu w nich chrzanu. Zmagania cieszą się dużym zainteresowanie, bowiem wzięło w nim udział ponad 100 kół gospodyń wiejskich.
Panie z Augustynowa w tarciu chrzanu otrzymały wyróżnienie, natomiast w konkursie kulinarnym zajęły pierwsze miejsce. To niebywały sukces i tutaj sprawdza się doskonale stwierdzenie, że prostota jest mistrzynią sukcesu. Potrawę jaką w tym roku serwowały komisji konkursowej to pierogi z dziczyzną w sosie chrzanowym.
W konkursie wzięły udział również panie z Skokumia, Imielnego i z Trabczyna.
Gratulujemy tak wielkiego sukcesu.