W kuchni Aleksandry Marszewskiej cz.1
O tym co lubi gotować, a czego raczej unika, o potrawach i codziennym menu tym razem opowiada Aleksandra Marszewska z Zagórowa, z zawodu farmaceutka, z zamiłowania pasjonatka dobrej kuchni.
Przyznaje, że gotować lubiła od zawsze. Jednak w domu pani Oli role w kuchni są raczej podzielone. Mąż z synami zajmuje się potrawami typowo mięsnymi, ona z kolei tym słodszym obliczem jej rozmaitej smakowo kuchni. W tym temacie oboje z mężem nie boją się wyzwań. – Po prostu wiem, że mąż lepiej czuje smak potraw mięsnych. Przygotowuje również rewelacyjne krewetki z czosnkiem niedźwiedzim. Ja wówczas skupiam się na deserach i wypiekach – mówi nam na początku spotkania pani Aleksandra.
Zapytana o wspomniane wcześniej desery, odpowiada, że inspiruje się internetem, a głównie przepisami od znajomych. Nasza bohaterka w kuchni wyznaje jedną zasadę, żeby było jak najbardziej zdrowo. – Staramy się zwracać na to, co jemy i na to co i jak przygotowujemy. Unikamy gotowców. Większość potraw przygotowujemy sami. A część produktów, jak staramy się zastępować innymi – dodaje pani Ola.
Kiedy kilka miesięcy temu zrezygnowała z jedzenia pieczywa. Szukała ciekawej alternatywy w tym temacie. A z racji tego, że lubi kokosowe smaki, postanowiła wykorzystać tapiokę w połączeniu z mleczkiem kokosowym. – To ciekawe połączenie… smakowite i bardzo pożywne. A podane w postaci mini deserków cieszy oko każdego – tłumaczy.
Warto dodać, że tapioka wytwarzana jest z manioku – egzotycznej rośliny z rodziny wilczomleczowatych pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Jest stosowana do zagęszczania musów, sosów, kisieli czy puddingów, może zastąpić makaron lub tradycyjną kaszę, świetnie sprawdza się jako główny składnik deserów, może być też używana jako zamiennik mąki. Co ciekawe, tapioka służy do wytwarzania bubble tea, czyli pochodzącej z Tajwanu bąbelkowej herbaty, występującej w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki którym wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W tapioce znajdują się między innymi witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo.
– To właśnie jej wartości odżywcze przekonały mnie do spróbowania. Desery, czy śniadania z tapioką, można by rzec, że są zwykłe, a zarazem niezwykłe. Zwykłe, bo nie potrzeba być wyrafinowanym szefem kuchni, by móc jej przygotować z kilku naprawdę prostych i dostępnych produktów, a niezwykłe z powodu szybkości przygotowania i otrzymanego smaku deseru, a co ważne, na przykład w połączeniu z musem z mango nie zawierają ani grama cukru. Innym produktem, do którego przekonałam się jakiś czas temu to nasiona chia. Również i ten produkt bardzo często w deserach łączę z uwielbianym przeze mnie mleczkiem kokosowym.
Nasiona chia, inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, to niepozorne małe nasionka o wyjątkowych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych. Zaliczane są do superfoods, czyli żywności funkcjonalnej, która ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Te niepozorne brązowe nasionka kryją w sobie bogactwo składników.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, błonnik, pełnowartościowe białko, przeciwutleniacze (m.in. flawonoidy i kwercetyna) – substancje ważne z punktu widzenia neutralizacji wolnych rodników, co ma związek z zapobieganiem wielu chorobom i z opóźnianiem procesów starzenia się, wapń, witaminy i minerały – dodaje pani Ola.
Zapytana o to, czy aptekarska dokładność przydaje się w kuchni, odpowiada, tak, choć nie zawsze. W tym przypadku zwraca szczególną uwagę na to, jakie proporcje w gotowaniu muszą być zachowane. – Przyznam szczerze, że w kuchni jestem człowiekiem raczej odtwórczym, w dużym stopniu odwzorowuję przepis, jednak czasem zmieniam go bardziej pod mój gust – powiedziała kończąc.
Deser z tapioką
Składniki:
– 1/2 szklanki tapioki,
– 1 mleczko kokosowe 400 ml,
– 1 zmiksowane mango.
Wykonanie: Gotować tapiokę w mleczku kokosowym ciągle mieszając, żeby kasza nie przywarła do garnka do momentu aż kuleczki będą przezroczyste i miękkie. Po wystygnięciu przełożyć do kokilek lub słoiczków i na wierzch dodać, miksowane mango. Przepis na nasiona chia jest taki sam tylko na wierzch dałam zmiksowane maliny.
Przepis na rogaliki
z jednej porcji wychodzą 32 rogale
Składniki:
– 1/2 kg mąki Basi Extra,
– 1 kostka masła,
– 1 cukier wanilinowy,
– 5 dkg drożdży,
– 2 całe jaja,
– 5 łyżek mleka ciepłego,
– 1 łyżka cukru pudru.
Wykonanie: Mąkę jaja masło cukier i cukier wanilinowy wymieszać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać do ciasta i je wyrobić. Zostawić na około 1 godzinę do lodówki. Potem podzielić ciasto na cztery części każda rozwałkować w koło podzielić na 8 trójkątów nałożyć dżem albo nutelle albo krem czekoladowy albo masę makową zawijać rogale i piec w 180 °C aż się zarumienią posypać cukrem pudrem. Smacznego