W kuchni Julii Harmacińskiej cz. 1
O tym, co gotuje w wakacje, ale i nie tylko, o pomysłach kulinarnych i inspiracjach tym razem opowiada Julka Harmacińska z Łukomia w gminie Zagórów.
Julka była kiedyś już naszą kulinarną bohaterką. Pomimo swojego młodego wieku, często czas spędza w kuchni, a gotowanie traktuje jako przyjemną pasję, którą realizuje nie tylko w porze letniej. – Od ostatniego naszego spotkania sporo zmieniło się w moim gotowaniu, przez nowości, tzn… inny obraz tradycyjnej kuchni. Pewnego razu postanowiłam sobie, że chcę udoskonalać w sobie umiejętności przygotowywania, wyrabiania, a następnie wypiekania ciasta drożdżowego. wiem, że ciasto to nie jednej pani domu spędza sen z powiek, ale naprawdę jest godne polecenia – zaczyna naszą rozmowę Julka
Zapytana o to, czego latem unika gotując, odpowiada, że są to zdecydowanie dania czasochłonne. skupiam sie na daniach lekkich i szybkich, przygotowywanych głównie na bazie owoców i warzyw oraz jogurtów. A inspiracje na te dania biorę oczywiście z social mediów. Unikam też przygotowywania dań gorących np zup. Skupiam się natomiast na tym, co o tej porze roku daje nam sad i warzywnik, czyli dużą dawkę witamin – dodaje.
Kuchnia, jak już dodaliśmy wcześniej, gotowanie jest dla niej pasją, wypoczynkiem, a przede wszystkim sposobem na odstresowanie. Natomiast kulinarnym wzorem dla Julii, jest jej mama Emilia i gotowane przez nią potrawy. – W przygotowywaniu potraw najbardziej cieszy mnie , to gdy smakuje przede wszystkim najbliższym , to co przygotuje, a największym recenzentem jest oczywiście moja mama, a także starsza siostra Marta. Zawsze przyjmuję od nich pochwałę, ale i czasem krytykę. Uważam, że gotowanie jest taką dziedziną, której uczysz się przez całe życie – mówi.
Domowe borówkowe ciasto
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
– 5 białek z dużych jaj,
– szczypta soli,
– 2 szklanka cukru,
– 5 żółtek z dużych jaj,
– 2 szklanki mąki pszennej,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 3/4 szklanki oleju,
– 400g borówek.
Wykonanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, bardzo powoli dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka. do całości przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować tylko do połącznia składników i powoli, partiami dodawać olej. Do ciasta dodać borówki i delikatnie wymieszać. ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem . Piec ok. 50 min w temp 180 stopni.
Makaron z mielonym mięsem drobiowym i kremowym sosem
Składniki:
– ok. 150g mięsa mielonego,
– 100g makaronu,
– 2 łyżki oliwy,
– pół cebuli,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 łyżeczka oregano,
– 1 łyżeczka tymianku,
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
– 2 łyżeczki sosu worcestershire,
– 1/2 szklanki bulionu,
– 1/2 szklanki śmietany kremówki,
– 5 łyżek tartego parmezanu,
– świeża bazylia.
Wykonanie: Makaron ugotować al dente.
Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy będzie miękka dodać mięso mielone i obsmażyć je. w między czasie dodać oregano i tymianek, a na koniec dodać starty czosnek. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez około 1-2 minuty. Wlać sos, a następnie bulion, zagotować. Gotować przez około 5 minut, cały czas mieszając. Dodać śmietankę i gotować przez około 5 minut. Następnie starty parmezan i znów mieszać Wyłożyć na patelnię makaron wraz z kilkoma łyżkami wody z makaronu, wymieszać i podgrzać, posypać startą bazylią.
Drożdżowa chałka
Składniki:
– 500g mąki pszennej,
– 1 szklanka lekko ciepłego mleka,
– 80g prawdziwego masła,
– 30g świeżych drożdży,
– 5 płaskich łyżek cukru,
– szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
– 50g maki pszennej,
– 30g prawdziwego masła,
– 30g cukru.
Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać szczyptę soli, drożdże i wymieszać składniki. Jeśli są to świeże drożdże najlepiej zrobić zaczyn – odlać niewielką ilość mleka i rozrobić drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć Do miski z dobrze wymieszanymi składnikami dodać szklankę lekko ciepłego mleka oraz trochę mniej niż pół kostki masła. Ciasto wymieszać najpierw drewnianą lub sylikonową szpatułką, a następnie przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Wyrobione ciasto pozostawić w wysokiej misie, przykryć ściereczką i pozostawić na około 1,5 godziny. Ciasto powinno potroić objętość. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich zawinąć w rulonik. Spleść warkocz. Posypać kruszonką. Można podzielić również na cztery części i wykonać dwie chałki. Pozostawić jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 175 stopni przez 25 minut.
Smacznego!