W KUCHNI ANNY GIBAŁY
Kolejnym etapem kulinarnej podróży „Kuriera” jest kuchnia Anny Gibały. Mieszkanka Małachowa Złych Miejsc – gmina Witkowo, zdradzi nam tajniki swoich wypieków oraz opowie nam, dlaczego wykonywanie bardzo trudnych potraw sprawia jej tak dużą przyjemność.
Nasza bohaterka jest szczęśliwą mamą i żoną. Swoją przygodę z pieczeniem oraz gotowaniem rozpoczęła blisko 10 lat temu. Wtedy, jako nastoletnia dziewczyna bardzo aktywnie podpatrywała poczynania swojej mamy Danuty.
– Bardzo dobrze szło jej w pieczeniu. Nieco gorzej było z gotowaniem, które nie sprawiało Ani aż tak dużo przyjemności, jak pieczenie – mówi mama Ani.
Do kulinarnej sfery życia Annę przekonała również jej edukacja w Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Witkowie.
– Jeżeli ktoś chce się nauczyć gotować i piec w tego typu szkole to wszystko przychodzi łatwiej. Do tego dochodzą dobrzy nauczyciele, od których można się wiele nauczyć – uważa Anna.
W jej pamięci na zawsze pozostanie wydarzenie, w którym podczas pieczenia babki zapomniała dodać mąki. Potem było już znacznie lepiej. Specjalnością naszej rozmówczyni są różnego rodzaju torty.
– Im bardziej dany torty jest skomplikowany, tym bardziej sprawiało mi to przyjemność. Nie lubię prostych wypieków – dodaje Anna.
W jej kulinarnym życiu przyszedł również czas na gotowanie, za którym do tej pory nie przepadała. Po założeniu rodziny nasza rozmówczyni odnalazła się także w tym elemencie.
– Gotuję codziennie dla rodziny. Nie przepadam za zupami, preferuję raczej mięsa – mówi Ania.
Kuchnia mieszkanki Małachowa Złych miejsc to pasmo eksperymentów. Z trzech placków potrafi zrobić jeden. „Królikami doświadczalnymi” zdolnej kucharki są członkowie jej rodziny.
– Mamy bardzo dużo imprez rodzinnych, więc okazji do wypróbowania nowych wypieków nie brakuje – dodaje.
Anna otwiera się także na kuchnie z różnych stron Europy. Przygotowuje potrawy rodem z Grecji, czy Włoch.
Już niedługo pieczenie może stać się źródłem dochodów Anny i jej rodziny. Bohaterka naszego artykułu planuje otworzyć własną działalność gospodarczą.
– Planuję połączyć przyjemne z pożytecznym. W przyszłości planuję otworzyć działalność gospodarczą. Będę piekła na zamówienie – zapowiada nasza rozmówczyni.
Anna nie wyklucza również, że kiedyś wystąpi w jakimś programie kulinarnym. Kto wie, może już niedługo Ania stanie się dumą gminy Witkowo i wystartuje w bijącym rekordy popularności programie MasterChef. Trzymamy kciuki. Oby tak dalej!
Ciasto ze szpinakiem i śmietaną
Składniki:
Ciasto:
– 8 jajek
– 2 szklanki cukru
– 3 szklanki maki pszennej
– 1 szklanka oleju
– 450 g szpinaku mrożonego
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana:
– 500 ml śmietany 30 procentowej
– 6 łyżeczek cukru pudru
– 4 opakowania usztywniacza do śmietany
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć. Dodać 1/2 szklankę oleju i zmiksować. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić. Dodać po jednym żółtku, ubijając dodać mąkę, proszek, resztę oleju i szpinak. Wylać na blachę i piec w temperaturze 190 stopni około 45 minut.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Składniki:
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– 500 g makaronu
– 2 cebule
– 4 kiszone ogórki
– 2 pomidory
– 300 dag majonezu
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 200 ml śmietany
– 2 ząbki czosnku
– odrobina koperku
– sól
– pieprz
– 1 łyżka musztardy
Wykonanie:
Makaron ugotować, kiedy ostygnie dodać tuńczyka i pokrojone w drobną kostkę ogórki i cebulę. Pomidory sparzyć i pokroić w większe kostki. Wszystko wymieszać dodając majonez i musztardę. Wstawić do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przygotować sos. Do jogurtu dodać śmietanę, wcisnąć czosnek, dodać koperek. Sos podawać w osobnym naczyniu.
Udka nadziewane
Składniki:
– 4 udka lub podudzia z kurczaka
– 2 ogórki konserwowe
– 2 płaty papryki konserwowej
– 1 cebula
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki natki pietruszki
– sól i pierz
– przyprawa do kurczaka po węgiersku
Wykonanie:
Udka należy przeciąć wzdłuż kości i delikatnie wciągnąć kość. Następnie rozbić tłuczkiem, posolić i posypać przyprawą do kurczaka. Paprykę, ogórka i cebulę pokroić w kostkę oraz posiekać pietruszkę. Warzywa wymieszać razem z konserwantem pomidorowym. Nadzienia włożyć w mięso i delikatnie zwinąć w roladę. Przewiązać dookoła nitką. Mięso wkładać na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. Można lekko poddusić.