W kuchni Agnieszki Filipczak
O kuchni karnawałowej, smakach z dzieciństwa i inspiracjach na „ostatki” tym razem opowie nasza stała bohaterka – Agnieszka Filipczak z Zagórowa.
– U nas w karnawale inspiruję się głównie smakami z dzieciństwa. Smak oponek serowych czy chruścików, to samo chce przekazać moim dzieciom – zaczyna naszą rozmowę Agnieszka.
W tym okresie ich kuchnia zamienia się w prawdziwy zakład produkcji. W nadmiarze robią chruściki, oponki serowe, rogaliki różne ciasteczka, sałatki, zapiekanki różne. A ku zaskoczeniu wielu, rzadko uwielbiane ciasta na blaszce. – Wolimy spędzić czas razem z Szymonem i po kulać rogaliki i ciasteczka. Jak już mówiłam te przepisy te pomysły, to smaki z mojego rodzinnego domu, wszystko z moich młodych lat. Od zawsze pamiętam, że w domu te smaki były i mamuśka robi do dziś i ja chce moim dzieciom przekazać to samo. A do tego przyznam szczerze, to fajna zabawa i zajęcie dla wszystkich domowników – mówi z uśmiechem Agnieszka.
Chętnie sięga po nowości. – Co tylko u kogoś spróbuję, albo zobaczę to proszę o przepis ale jak zawsze lekko go zmieniam. Ostatnio robiłam ciasto z internetu „cytrynowiec” i sama go zmieniłam, ponieważ smak i przy krojeniu mi nie pasowało. Moim marzeniem jest spotkać Ewę Wachowicz lub iść na kurs kulinarny i jeszcze pogłębiać swoją wiedzę – powiedziała kończąc.
Roladki szynkowe z jajkiem
Składniki:
– 4 jajka,
– średni ogórek kiszony,
– szczypior,
– pieprz, sól, majonez.
Wykonanie: Ugotować jajka na twardo. Pokroić w kostkę, ogórka również. Dodać około 5 łyżek pokrojonego szczypiorku oraz sól, pieprz do smaku. dołożyć 4 łyżki majonezu. Wymieszać. Nadzienie położyć na szynkę, zawinąć w roladkę i ułożyć na półmisku. gotowe roladki można polać sosem chrzanowym.
Sos chrzanowy: łyżka majonezu, łyżka chrzanu ze słoiczka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli. Wszystko dokładnie wymieszać.
Oponki serowe
Składniki:
– 1/2 kg mąki,
– 1/2 sera półtłustego w kostce,
– 180 g kwaśnej gęstej śmietany,
– 2 łyżeczki octu lub spirytusu,
– 4 żółtka,
– 1 olejek waniliowy,
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– 80g cukru,
– cukier puder do posypania.
Wykonanie: Wszystko wymieszać ręką w misce. Wyłożyć ciasto na blat i dobrze ugnieść. rozwałkować na 1 cm i wycinać szklanką koła a kieliszkiem w środku mniejszą dziurkę. Piec na oleju na złoty kolor.
Chrusty
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej,
– 4 żółtka (temp. pokojowa)
– 1 łyżka cukru pudru
– 5 łyżek gęstej śmietany homogenizowanej 12% lub 18%,
– pół łyżeczki soli,
– 2 łyżeczki spirytusu (opcjonalnie)
ORAZ 1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju, cukier puder.
Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę i uformować kopczyk. Zrobić w nim dołek, wbić w środek żółtka, następnie dodać cukier puder, śmietanę, sól i spirytus (jeśli go używamy).Zagarniać mąkę do środka i mieszać składniki. Połączyć je ze sobą w kulę, a następnie wyrabiać aż będzie jednolite przez ok. 5 minut (ciasto będzie dość zwarte i sztywne).Wałkować ciasto wałkiem, potem składać je na pół i znów rozwałkowywać (i tak przez ok. 10 – 15 minut). W międzyczasie tłuc ciasto wałkiem (w ten sposób wtłaczamy w ciasto jak najwięcej powietrza).Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkować na jak najcieńsze placki. Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą aby nie wysychało. Nożem lub specjalnym radełkiem wycinać z ciasta paski szerokie na ok. 3 cm, a następnie kroić je na krótsze ok. 10 cm kawałki ścięte na ukos na końcach. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok. Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30 – 60 sekund z każdej strony. Faworki wyławiać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych. Posypać cukrem pudrem.