W kuchni Kasi Wojewody
Z zawodu nauczycielka, z powołania radna, a z pasji kobieta wynalazku. O zamiłowaniu do gotowania, ulubionych potrawach jej dzieci i marzeniach kulinarnych w kolejnym cyklu naszego kącika kulinarnego tym razem opowiada Kasia Wojewoda z Ratynia.
Tematem naszego spotkania są oczywiście, z racji karnawału, potrawy karnawałowe. Ale jak dodaje nasza rozmówczyni, są one tak wdzięczne, że można je przygotowywać praktycznie przez cały rok.
– Tak jest w przypadku sałatek, których w naszym domu spożywa się naprawdę wiele, a cały czas szukam w tej materii jakiejś nowej inspiracji. Choć powiem szczerze, że sałatki greckiej nie przebije żadna inna. Uwielbiamy ją całą rodziną. Inną, proponowaną tym razem czytelnikom, jest sałatka z dodatkiem korzenia selera. Z dodatkiem słodkiej kukurydzy oraz słonawej wędliny i żółtego sera ma naprawdę fajny smak, godny wypróbowania – tłumaczy pani Kasia.
Kiedy zapytaliśmy ją o nową inspirację mięsną, bez zastanowienia wspomniała o daniu naszego spotkania, czyli roladzie z mięsa mielonego. Bo przecież mięso mielone nie musi nam zawsze kojarzyć się tylko z kotletami czy pulpetami.
– To danie przygotowuję zarówno na spotkanie rodzinne przy okazji jakiegoś święta, jak również na zwykły obiad. Wbrew pozorom nie jest skomplikowane i dość szybkie w przygotowaniu, bo właśnie takie dania w ciągu tygodnia preferuję, by było smacznie i stosunkowo szybko wykonane – tłumaczy nasza rozmówczyni.
Jednak jak nadmienia nam córka radnej Kasi, jej najbardziej smakuje domowe spaghetti i co najważniejsze, o każdej porze roku.
– To potrawa, która chyba nigdy nam się nie znudzi – mówi nam z uśmiechem Nikolka.
Widać, że pani Kasia w gotowanie dla najbliższych wkłada całe serce. Zawsze jest dla nich coś smakowitego i na obiad oraz na święta.
– Tradycją w naszym domu są urodzinowe torty, które przygotowuję dla najbliższych. Myślę nad inspiracją wypieku urodzinowego na moje walentynkowe urodziny. W święta Bożego Narodzenia, kiedy swoje święto obchodziła moja najstarsza córka, prezentem dla niej był okazały torcik w kształcie serca. Dla młodszej z kolei torem urodzinowym był wypiek z Pszczółką Mają, bo moja Majka jest jej imienniczką. Dla synka z kolei piekę zawsze tort z motywem piłkarskim. Przez ostatnie lata torty trochę urozmaiciłam i wypróbowałam sprawdzone składniki, jak na przykład serek mascarpone, w ostatnim czasie bardzo modny, bo idealnie komponuje się nie tylko z potrawami mięsnymi, deserami, ale także słodkimi wypiekami, jak masa tortowa, która dzięki jego dodaniu jest bardziej kremowa, puszysta i co najważniejsze dużo smaczniejsza. Mascarpone wykorzystuję także piekąc Tiramisu, ciasto na bazie typowego deseru włoskiego, którego ów serek jest nieodłącznym elementem. Pyszny, delikatny, jajeczno-serowy krem, przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą. Dopełnieniem całej masy jest Amaretto, włoski likier. To ciasto, które bez wątpienia zostało stałym elementem naszej kuchni. Włoski akcent w polskiej kuchni bardzo nam zasmakował – powiedziała kończąc.
Pani Kasi dziękujemy za miłe spotkanie. A naszych czytelników zapraszamy do wypróbowania przepisów. Są wyśmienite.
Tiramisu
Biszkopt na 4 jajkach,
Składniki na masę:
– 6 żółtek,
– 6 czubatych łyżek cukru pudru,
– 4 opakowania serka mascarpone,
– 4 łyżki Amaretto (można zastąpić innym wyrazistym alkoholem),
– 1 opakowanie biszkoptów „kocie języczki”,
– 1,5 szklanki mocnej kawy świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej.
Wykonanie: Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodawać stopniowo mascarpone ubijając, aż krem zgęstnieje. Z kawy i Amaretto uszykować poncz do namaczania biszkoptów. Na biszkopt wyłożyć połowę masy, na nią położyć namoczone biszkopty i posypać je kakao, wyłożyć resztę masy mascarpone. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać kakao.
Sałatka warstwowa z szynką
Składniki:
– 1 słoik konserwowy korzenia selera,
– 1 puszka kukurydzy,
– 1 plaster szynki (1 i 1/2 – 2 cm grubości),
– 3 jajka,
– 1 puszka ananasa,
– 1 majonez,
– ser żółty.
Wykonanie: Szynkę, jajka i ananasa pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Ser i kukurydzę odcedzić z zalewy na sicie. W salaterce przezroczystej układamy w kolejności składniki: seler, kukurydza, szynka, jajka, ananas, ser żółty. Każdą warstwę smarujemy cienko majonezem. Sałatkę można dowolnie udekorować, ale nie jest to konieczne.
Rolada z mięsa mielonego
Składniki:
– 1 kg mięsa mielonego,
– 25 dag pieczarek,
– 1 surowa czerwona papryka,
– 2 cebulki,
– 2 jajka,
– 20-30 dag boczku wędzonego,
– bułka tarta,
– sól, pieprz,
– rękaw do pieczenia.
Wykonanie: Paprykę, pieczarki, cebulkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Mięso mielone doprawić do smaku przyprawami (ja dodaję jeszcze trochę Delikatu do mięs, jest smaczniejsze), dodać jaka, bułkę tartą i pozostałe składniki. Z wyrobionego mięsa formujemy 2 chlebki, wkładamy do rękawa, przykrywamy plastrami boczki i zapiekamy w piecyku w temperaturze 175 stopni około 1 godzinę.
Smacznego!