• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
niedziela, 26 marca 2023 16:52
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

Nowoczesność TAK, ale nie zawsze

przez Dorota Rosadowska
2023-01-30
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
1
Nowoczesność TAK, ale nie zawsze
787
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Basi Jakubowskiej cz. 2

 

O tym, co używa na co dzień i od święta w swojej kuchni, o gotowaniu z podstawowych produktów i wykorzystaniu ich w codziennym menu w drugiej części kulinarnego spotkania opowie sołtys Nowej Wsi – Basia Jakubowska.

Jak powiedziała w pierwszej części, jej kuchnia jest głównie tradycyjna, bo jak nadmienia lubią ją praktycznie wszyscy. Jest jednak otwarta na nowości, szczególnie teraz, w okresie karnawału. – Teraz wachlarz inspiracji kulinarnych jest naprawdę spory. Uważam, że z prostych, podstawowych produktów można naprawdę wyczarować fajne, szybkie, cieszące oko potrawy. Jedną z takich są ślimaczki sylwestrowe. Szybkie, proste danie, a smakuje wszystkim bez wyjątku – dodaje pani sołtys.

Ciasto francuskie wykorzystywane jest w produkcji rogalików, ciastek z nadzieniem owocowym czy nawet serowym. Ciekawie prezentują się ciasteczka z ciasta francuskiego, dodatkowo posmarowane jajkiem i posypane cukrem. Wyśmienicie smakują też  ciastka z nadzieniem np. z kremu budyniowego, śmietankowego, masy makowej czy konfitur.

Jeśli chodzi o wykorzystanie ciasta francuskiego w słonej odsłonie, to znalazło ono wykorzystanie np. w przyrządzeniu pasztecików, paluszków. Ze słonym ciastem francuskim świetnie komponują się nadzienia nawet z buraczków, botwinki, porów czy cukinii.  – Przygotowanie ślimaczków najmuje dosłownie kilka minut, a upieczone prezentują się na prawdę bardzo fajnie. Kolejnym, lekko unowocześnionym karnawałowym pomysłem może być wykorzystanie placów tortilli. Zawijane z warzywami, pastami też uważam smakują fantastycznie, a tutaj możemy dodać dosłownie wszystko, co lubimy – sałatka lodowa, pomidor, ogórek… Następnie wystarczy zawinąć tylko w rulon o ostrym nożem pokroić w drobne plastry – mówi nasza rozmówczyni.

Zapytana za czym można tęsknić nawet w karnawale, odpowiada, że jest to z pewnością staropolski sernik – wypiek nadający się bez wątpienia na każdą okazję. – Zawsze towarzyszy nam z racji świąt, ale też z innych okazji. Tutaj, w przeciwieństwie do poprzednich potraw, najlepiej trzymać się tradycji. Ten staropolski, z przepisu jeszcze mojej mamy, udaje się zawsze i smakuje wyśmienicie i co najważniejsze, lubiany jest przez każdego bez wyjątku – powiedziała kończąc.

Przekąska z tortilli

Placek tortilli posmarować serkiem topionym lub innym ulubionym serkiem, ułożyć liść sałaty, pokrojoną paprykę, ogórka, zwinąć w rulon, schłodzić, przed podaniem pokroić na plasterki, spiąć wykałaczką.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, następnie ułożyć żółty ser i szynkę, zwinąć w rulon, pokroić na talarki o grubości 1cm i piec w piekarniku 15minut.

 

Staropolski sernik

Składniki:

– 1,5 kg sera,

– 10 żółtek – białka ubić,

– 1,5 szklanki cukru,

– 3 budynie śmietankowe,

– 0,75l śmietany ubić.

Podkład:

– 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,

– 0,5 szklanki mąki pszennej,

– 0,5 kostki margaryny,

– 0,5 szklanki cukru,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 2 jajka.

Wykonanie do sernika. Margarynę utrzeć z cukrem , dodać jajka, mąkę proszek, wyłożyć na blachę

Ser utrzeć z cukrem, dodać po kolei żółtka, następnie budyń, ubitą śmietanę, na koniec pianę z białek, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Piec ok 1godz/180 stopni.

 

 

Poprzedni

Podsumowali 31. finał WOŚP. To jeszcze nie koniec…

Następny

Dzień Babci i Dziadka w Kotuni

Zobacz także

„Obojętnie jak, zawsze lubię gotować” 
Kulinaria Słupeckie

„Obojętnie jak, zawsze lubię gotować” 

2023-03-22
698
O kuchni fusion i śledźburgerach…
Kulinaria Słupeckie

O kuchni fusion i śledźburgerach…

2023-02-14
563
Bo tradycja zawsze jest w modzie
Kulinaria Słupeckie

Bo tradycja zawsze jest w modzie

2023-01-30
403
Najmłodsi przygotowują święta
Kulinaria Słupeckie

Najmłodsi przygotowują święta

2022-12-29
139
Następny
Dzień Babci i Dziadka w Kotuni

Dzień Babci i Dziadka w Kotuni

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Kurier Słupecki

Komentarze

  • osiem kropek - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Fanky - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Robert Milewicz - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Stefania - Słupczanin objął ważną funkcję
  • tropiciel - Urszula Radosiewicz pozostaje w fotelu dyrektora LO
  • tbs - Urszula Radosiewicz pozostaje w fotelu dyrektora LO
  • Anonim - Agnieszka Chylińska wystąpi niedaleko Słupcy
  • Stefan - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Anonim - Słupczanin objął ważną funkcję
  • Motocyklista - Słupczanin objął ważną funkcję

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?