• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
sobota, 28 maja 2022 17:34
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Home Kulinaria Słupeckie

„Prostota w gotowaniu jest królową smaku”

przez Dorota Rosadowska
2022-04-11
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
1
„Prostota w gotowaniu jest królową smaku”
332
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W ukraińskiej kuchni cz. 1

 

Tym razem kulinaria ze Wschodu. Tamtejsza kuchnia, bo o ukraińskiej mowa, jest bogata i zróżnicowana, a swój charakter zawdzięcza wpływom wielu kultur. Dania z jednej strony zachwycają przede wszystkim prostotą i łatwością wykonania. A z drugiej, są treściwe, aromatyczne i pełne smaku. Tutaj idealnie sprawdza się zasada, że „prostota w gotowaniu jest królową smaku”.

Iryna i Tatiana – to kolejne nasze bohaterki. Są kuzynkami. Iryna do Polski przyjechała na studia do Wrocławia  14 lat temu. Tutaj poznała męża – rodowitego słupczanina i przeprowadzili się w rodzinne strony męża. Tatiana przybyła do Polski trzy tygodnie temu. Wojna przerwała jej plany i marzenia. Z trzyletnią córką zamieszkała u Iryny. Teraz uczy się żyć w nowym kraju. Cieszy się, że spotkało ją tyle życzliwości i pomocy ze strony innych. Cały czas jednak myśli o bliskich (mamie, braciach i babci), którzy pozostali w Ruwne, miejscowości blisko granicy białoruskiej.  – Myślę, że to nasze spotkanie kulinarne jest miłym akcentem tego wszystkiego okropnego, co dzieje się wokół – mówi na początku spotkania.

Jak mówią obie, w ich domach zawsze gotowało się dużo, zawsze ze smakiem. Wieczory często spędzali rodzinnie przy lepieniu niezliczonych ilości pierogów czy pielemieni, a zapach pieczonego w piecu chleba przywołuje mnóstwo wspomnień z dzieciństwa. Tradycyjne potrawy kuchni ukraińskiej nie należą do wyrafinowanych, jednak zachwycają swoimi niepowtarzalnymi smakami i aromatami. Charakteryzują się prostotą i są oparte na świeżych składnikach. Podstawą są dania mączne, chleby oraz potrawy oparte na kaszach i warzywach. – W przygotowywanie pierogów zawsze zawsze włączała się cała nasza rodzina. Dziadek odpowiedzialny był za farsz, babcia natomiast za ciasto. M y z bratem i mamą z kolei za odpowiednie ich lepienie. Nawet nie wiadomo kiedy nasz dom zamieniał się w prawdziwy zakład produkcji. Teraz, kiedy mieszkam w Słupcy, gotowanie wygląda nieco inaczej, jednak zawsze robię to z pasją – mówi Iryna.

Również Tatiana jest pasjonatką gotowania. Ale też z zamiłowania cukiernikiem. Niedawno nawet rozpoczęła specjalny kurs kulinarny on-line, jednak wojna przerwała jego realizację. Lubi szyć, próbowała swoich sił również w fryzjerstwie. Jednak jak nadmienia, gotowanie to najprzyjemniesza rzecz, jakiej nauczyła się w życiu. – Po prostu lubię gotować, piec. Pierogi, ukraińskie krokiety to moje ulubione potrawy. Mogę przygotowywać je zawsze i o każdej porze. Przyznam szczerze, że swoje zamiłowanie oddałam chyba bardziej w temacie cukiernictwa i w tym uważam, że odnajduje się najbardziej – mówi Tatiana.

Obydwie zapytane o ulubioną  potrawę ukraińską, bez zastanowienia odpowiadają, że to właśnie pierogi.  – Nawet kiedy małe dzieci zaczynają dobrze gryźć, zaczynają jeść pierogi. To nasza narodowa tradycja – tłumaczy Iryna. Dodają, żeby zrobić dobre ciasto pierogowe, mąkę należy wymieszać z wrzątkiem, a następnie po uformowaniu ciasta poczekać, by „odpoczęło”. Farsz… to według uznania albo mięsny albo z dodatkiem sera, cebulki i ugotowanych ziemniaków. Wszystko oczywiście zależy od chęci. – Pielemieni, czyli pierogi mięsne z kolei swój smak zawdzięczają farszowi,  w środku z dodatkiem rosołku powstałego podczas gotowania nadają im wyrazistego smaku. Uwielbiamy je wszyscy – dodają.

Tatiana, jak wspomnieliśmy wcześniej,  zaczyna nowe życie tutaj, w Polsce. Chciałaby rozwijać się w cukiernictwie. Obecnie rozpoczyna produkcję pierogów. Może je oczywiście przygotować dla Państwa  na zamówienie.  Można je składać pod nr tel. 794 250 577.

 

Pierogi

Składniki na ciasto:

– 3 szklanki mąki,

– 1 szklanka wrzątku,

– 1 jajko,

– 1 łyżeczka soli,

– 0,5 łyżeczki cukru,

– 1-2 łyżeczki oleju.

Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę. Wbijamy jajko, zasypujemy mąką, dodajemy cukier, olej, sól, zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy przykryte, by „odpoczęło”.

 

Farsz na pielemieni

– 0,5 kg łopatki lub karkówki wieprzowej,

– 300 gram cebuli,

– sól pieprz,

– 2-3 łyżki wody lub rosołu. Mięso mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wodę. Cebulę ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Mieszamy. Surowy farsz nakładamy na pierogi, dodrze zlepiamy.

 

Farsz serowo – ziemniaczany

Składniki:

– 0,5 kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków,

– 300g twarogu,

– 300g cebuli,

– sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: Ugotowane ziemniaki mielimy, dodajemy twaróg i podsmażoną cebulkę, również mielimy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Poprzedni

Sławomir Adamczewski

Następny

Muzycznie i sportowo dla Kamila

Zobacz także

Kuchnia nie musi być zawsze tylko… tradycyjna
Kulinaria Słupeckie

Kuchnia nie musi być zawsze tylko… tradycyjna

2022-05-10
311
Wielkanoc również może być inspiracją
Kulinaria Słupeckie

Wielkanoc również może być inspiracją

2022-04-27
273
Po tym jak wymówisz „Palanyca” poznasz Ukraińca
Kulinaria Słupeckie

Po tym jak wymówisz „Palanyca” poznasz Ukraińca

2022-04-25
195
Po tym jak wymówisz Palanyca, poznasz Ukraińca
Kulinaria Słupeckie

Po tym jak wymówisz Palanyca, poznasz Ukraińca

2022-04-08
319
Następny
Muzycznie i sportowo dla Kamila

Muzycznie i sportowo dla Kamila

Comments 1

  1. Klakier says:
    1 miesiąc temu

    Pyszne, jadłem!! Ale redaktorze… „Ruwne” tu jednak chodzi o Równe ( ukr. Riwne ) miasto, należące kiedyś do Polski.

    0
    0
    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Ogłoszenia promowane

Praca | Dam pracę
zatrudnimy stolarza
Inne
Dodaj ogłoszenie

Kurier Słupecki

KUP WYDANIE ONLINE!

Komentarze

  • Toki - Nocna impreza w Powidzu. Mieszkańcy oburzeni.
  • Hipokryzja - Nocna impreza w Powidzu. Mieszkańcy oburzeni.
  • Anna - Nocna impreza w Powidzu. Mieszkańcy oburzeni.
  • Wstyd!!! - Nocna impreza w Powidzu. Mieszkańcy oburzeni.
  • Slupczanin - Nocna impreza w Powidzu. Mieszkańcy oburzeni.
  • robotnik - Nocna impreza w Powidzu. Mieszkańcy oburzeni.
  • Czytelnik - Nocna impreza w Powidzu. Mieszkańcy oburzeni.
  • Oli - Przy drodze powiatowej powstaje ścieżka rowerowa
  • rodzic - Dyrektorzy na kolejną kadencję
  • Zniesmaczony - Nocna impreza w Powidzu. Mieszkańcy oburzeni.

Reklama

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?