W kuchni Adama Szygendy O swoim zamiłowaniu kulinarnym i strażackiej pasji tym razem opowie Adam Szygenda z Lądku. – Pożarnictwo od dawna jest moją pasją. Na arenie sportowej w kraju i zagranicą nasza jednostka odniosła wiele sukcesów. Zdobywaliśmy mistrzostwa Polski mężczyzn, kobiet i dzieci w regulaminie polskim oraz zdobywaliśmy medale na 6 Olimpiadach w takich krajach jak Dania, Niemcy, Finlandia, Chorwacja, Czechy oraz Polska. W przyszłym roku dzięki zdobyciu dwóch I-szych miejsc i dwóch II-gich w mistrzostwach Polski w regulaminie CTIF pojedziemy w lipcu na Olimpiadę do Austrii. Cztery drużyny dwie kobiece i męskie wraz ze strażakami z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Słupcy będą walczyły w miejscowości Villach – dodaje dumnie. Jako sportowiec wie również, jak ważne jest odżywianie szczególnie, gdy zbliżają się zawody. Lubi kuchnię polską, włoską i azjatycką. – Lubię też tradycyjne polskie potrawy, które zawsze od dzieciństwa podawała mi mama, takie jak schabowy, bigos, flaki, pierogi, ale i czasem zjem ze znajomymi pizzę, spaghetti lub gyrosa. Oczywiście, zdarzają się też dni lub święta, kiedy można skosztować dobrego serniczka lub szarlotki – dodaje. Jednak po chwili nadmienia, że jego nieodzownym – zdrowym posiłkiem, szczególnie w okresie treningów, jest oczywiście kurczak, w szczególności z dużą ilością warzyw, ryżu lub kaszy. – Lubię kurczaka w wielu postaciach, na przykład kurczak w pięciu smakach, z warzywami, z rożna, w cieście, filet w przyprawach oraz z makaronem. Jest tego naprawdę sporo. Każdy czynny sportowiec wie, jakie wartości odżywcze posiada kurczak. Myślę, że godnymi polecenia są roladki z kurczaka z sałatką. Danie to idealnie pasuje zarówno na wykwintniejszą kolację, jak również na niedzielny obiad. Zachęcam wszystkich czytelników do wypróbowania – mówi.
Roladki z kurczaka z sałatką Składniki: – pierś z kurczaka, – sól, pieprz, – serek mascarpone, – natka pietruszki, – kilka plastrów szynki dobrej jakości, – kilka suszonych pomidorów w oliwie, – jajko, – bułka tarta, – masło do smażenia. Sałatka: – sałata maślana, – pomidor, – cebula czerwona, – sól, – sok z cytryny, – szczypta cukru, – pomidory suszone w oliwie (kilka sztuk), – 1 łyżka ostrej musztardy, – kilka ziaren słonecznika, – oliwa, – koperek. Opis przygotowania: Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Każdy plaster posmarować mascarpone, na serku ułożyć pietruszkę, szynkę i pomidory. Zwinąć roladki, zawinąć w folię – najpierw spożywczą, później aluminiową. Włożyć do wrzątku na 15 min. Następnie wyjąć z folii, zanurzyć w jajku, obtoczyć w bułce i usmażyć na maśle. Sałatę poszarpać do miski, dorzucić pomidory, cebulę. Musztardę doprawić solą , wycisnąć sok z cytryny, posłodzić i wymieszać. Dodać oliwę, dorzucić posiekany koperek. Podawać z ryżem lub kaszą. Korzystając z okazji chciałbym pozdrowić Ewelinę, rodzinę, przyjaciół, kolegów i koleżanki z pracy oraz strażaków ochotników. Życzę Smacznego. |