Strażak z kulinarnym hobby

W kuchni Adama Szygendy

O swoim zamiłowaniu kulinarnym i strażackiej pasji tym razem opowie Adam Szygenda z Lądku.
Od dzieciństwa jest członkiem i zawodnikiem drużyn Ochotniczej Straży Pożarnej w Lądku. Jak mówi, ich miejscowość słynie z pożarnictwa, i dlatego i Adam stara się działać w jej szeregach. Jest sekretarzem w zarządzie OSP w Lądku i vice-prezesem w zarządzie gminnym.

– Pożarnictwo od dawna jest moją pasją. Na arenie sportowej w kraju i zagranicą nasza jednostka odniosła wiele sukcesów. Zdobywaliśmy mistrzostwa Polski mężczyzn, kobiet i dzieci w regulaminie polskim oraz zdobywaliśmy medale na 6 Olimpiadach w takich krajach jak Dania, Niemcy, Finlandia, Chorwacja, Czechy oraz  Polska. W przyszłym roku dzięki zdobyciu dwóch I-szych miejsc i dwóch II-gich w mistrzostwach Polski w regulaminie CTIF pojedziemy w lipcu na Olimpiadę do Austrii. Cztery drużyny dwie kobiece i męskie wraz ze strażakami z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Słupcy będą walczyły w miejscowości Villach – dodaje dumnie.

Jako sportowiec wie również, jak ważne jest odżywianie szczególnie, gdy zbliżają się zawody. Lubi kuchnię polską, włoską i azjatycką.

– Lubię też tradycyjne polskie potrawy, które zawsze od dzieciństwa podawała mi mama, takie jak schabowy, bigos, flaki, pierogi, ale i czasem zjem ze znajomymi pizzę, spaghetti lub gyrosa. Oczywiście, zdarzają się też dni lub święta, kiedy można skosztować dobrego serniczka lub szarlotki – dodaje.

Jednak po chwili nadmienia, że jego nieodzownym – zdrowym posiłkiem, szczególnie w okresie treningów, jest oczywiście kurczak, w szczególności z dużą ilością warzyw, ryżu lub kaszy.

– Lubię kurczaka w wielu postaciach, na przykład kurczak w pięciu smakach, z warzywami, z rożna, w cieście, filet w przyprawach oraz z makaronem. Jest tego naprawdę sporo. Każdy czynny sportowiec wie, jakie wartości odżywcze posiada kurczak. Myślę, że godnymi polecenia są roladki z kurczaka z sałatką. Danie to idealnie pasuje zarówno na wykwintniejszą kolację, jak również na niedzielny obiadZachęcam wszystkich czytelników do wypróbowania – mówi.

Roladki z kurczaka z sałatką

Składniki:

–  pierś z kurczaka,

–  sól, pieprz,

–  serek mascarpone,

–  natka pietruszki,

–  kilka plastrów szynki dobrej jakości,

–  kilka suszonych pomidorów w oliwie,

–  jajko,

–  bułka tarta,

–  masło do smażenia.

Sałatka:

–  sałata maślana,

–  pomidor,

–  cebula czerwona,

–  sól,

–  sok z cytryny,

–  szczypta cukru,

–  pomidory suszone w oliwie (kilka sztuk),

–  1 łyżka ostrej musztardy,

–  kilka ziaren słonecznika,

–  oliwa,

–  koperek.

Opis przygotowania:

Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Każdy plaster posmarować mascarpone, na serku ułożyć pietruszkę, szynkę i pomidory. Zwinąć roladki, zawinąć w folię – najpierw spożywczą, później aluminiową. Włożyć do wrzątku na 15 min. Następnie wyjąć z folii, zanurzyć w jajku, obtoczyć w bułce i usmażyć na maśle. Sałatę poszarpać do miski, dorzucić pomidory, cebulę. Musztardę doprawić solą , wycisnąć sok z cytryny, posłodzić i wymieszać. Dodać oliwę, dorzucić posiekany koperek. Podawać z ryżem lub kaszą. Korzystając z okazji chciałbym pozdrowić Ewelinę, rodzinę, przyjaciół, kolegów i koleżanki z pracy oraz strażaków ochotników. Życzę Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.