W karnawale zawsze inspiruje

W kuchni Moniki Kozerskiej

 

O tym, co smakowitego przygotować w karnawale, jak połączyć ze sobą składniki, żeby wyszło prawdziwe kulinarne dzieło tym razem opowie Monika Kozerska z Kosewa.

Dla niej  tak naprawdę każdy okres jest dobry dla inspiracji, ale karnawał jest takim… dość szczególnym.  – Ten rok jest inny niż wszystkie, nie spotykamy się z przyjaciółmi i znajomymi więc i moja aktywność w kuchni jest nieco  mniejsza. Ale rzeczywiście czas  karnawału był tym, który zawsze mnie inspirował, żeby zaskoczyć swoich gości czy nawet domowników jakimiś nowościami spod mojej ręki. Przyzwyczaiłam ich do tego,  że zawsze serwuje im coś nowego – mówi nam Monika.

Tak,  jak już kiedyś wspominała,  uwielbia eksperymenty w kuchni. Tłumaczy, że tradycja nie daje zbyt wielkiego pola manewru do wprowadzania nowoczesności,  przynajmniej w jej tradycyjnej kuchni,  więc tutaj  zdecydowanie stawia na nowoczesność. Ona daje nieograniczone pole do popisu, tym bardziej teraz,  gdy produkty z różnych regionów świata są ogólnie dostępne.

– Uważam, że  inspiracją do karnawałowych przysmaków może być avocado, nieodłączny składnik mojej kuchni. Nauczyłam nawet dzieci do używania go zamiast masła. Bardzo je lubimy, ma dużo walorów zdrowotnych. Przyprawione, podane z odpowiednimi składnikami jest naprawdę rewelacyjne. U mnie sprawdza się raczej w zimnych przekąskach, sałatkach, pastach, czy po prostu z dodatkiem odrobiny soli i soku z cytryny.  Innym składnikiem może być cukinia. I tutaj swobodnie można obalić stereotyp, że cukinia to tylko leczo. Latem w moim ogródku nie może jej zabraknąć. Jemy ją na surowo w postaci surówki z pietruszką i papryką, roladek z pastami, serkami, z dodatkiem wędlin, łososia, czy pomidorów, grillowaną z czosnkiem i oliwą, robimy z niej placki podobne do ziemniaczanych, gotujemy kremy, ale oczywiście jest i leczo w tradycyjnej tym razem wersji – śmieje się Monika.

Zapytana o ulubione inspiracje karnawałowe, praktycznie bez zastanowienia odpowiada, że najsmaczniejsze według niej są babeczki. – Nie zawsze podaję je z mięsem,  bo czasem zastępuję je wędzonym łososiem czy po prostu gotowanym jajkiem. Moje dzieci je uwielbiają. Lubię też przełamywać smak kwaśnymi owocami. No i oczywiście babeczki łamią starodawny pogląd,  że babeczki muszą być tylko i wyłącznie słodkie – powiedziała kończąc.

 

Kruche babeczki z Avocado i pieczona cielęciną

Składniki:

– 1,5szkl mąki,

– pół łyżeczki soli,

– 1jajko,

– pół kostki margaryny Kasi,

– 2 avocado,

– serek śmietankowy,

– pół cytryny,

– sól,

– świeżo mielony pieprz,

– 500g cielęciny,

– pół szklanki mleka,

– koperek.

Wykonanie:  Cielęcinę moczę w mleku ok 4-5godz. Po tym czasie wyciągam z mleka. Posypuję pieprzem, nacieram koperkiem i odstawiam na noc. Następnego dnia wyciągam z lodówki,  tak,  by uzyskało temp pokojową. Obsmażam delikatnie, wrzucam do rękawa i piekę ok.  3 godzin w temp.  110-120’C.  Odstawiam do wystudzenia. Z mąki, jaj, margaryny i szczypty soli zagniatam kruche ciasto. Odstawiam do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie wykładam ciastem foremki do mufffinek. Piec ok 20min  w temp 180’C. Avocado obrać, dodać sok z cytryny, serek śmietankowy, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładnie zblendować. Wystudzone babeczki wypełnić musem, na wierz położyć pokrojone plastry cielęciny. Udekorować zieleniną, można dać też truskawki lub maliny dla finezji.

Roladka z szynki i serków śmietankowych

Składniki:

– 12 plastrów szynki konserwowej,

– 2 serki śmietankowe typu Pfiladelfia,

– 2 ugotowane na twardo jaja,

– 2-3rzodkiewki,

– ogórek konserwowy,

– koperek,

– szczypiorek,

– 1/3szkl mleka,

– 1,5 łyżki żelatyny.

Wykonanie: Szynkę rozłożyć na arkuszu folii spożywczej. Serki wrzucić do miski. Dodać pokrojone w kostkę jajka, rzodkiewki i ogórka. Dorzucić poszatkowany koperek i szczypiorek. Przyprawiać solą i pieprzem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować. Rozpuścić w niej namoczoną wcześniej żelatynę i przelać do miski z serkami. Masę rozłożyć na szynkę. Zwinąć ciasno w roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

Przekąski z cukinii

Składniki:

-2 cukinie,

– 4 łyżki oliwy z oliwek,

– sok z cytryny,

– ser biały twaróg,

– 150 g serka typu Philadelphia,

– szynka parmeńska ( boczek może być zamiennikiem).

Wykonanie: Cukinię myjemy i osuszamy. Tniemy wzdłuż na bardzo długie ale bardzo cienkie plastry. Następnie nacieramy je oliwą oraz sokiem z cytryny. Grillujemy. Do miski wkładamy serki i przyprawiamy solą i pieprzem. Można dodać posiekane suszone pomidory. Szynkę parmeńską tniemy w plastry grubości plastrów cukinii. Następnie na każdym plastrze cukinii kładziemy szynkę parmeńską, smarujemy serkiem i zwijamy w roladkę. Opcjonalnie każdą roladkę obtaczamy w sezamie.

 

Śmietankowe deserki

Składniki:

– 1jajko,

– 2 żółtka,

– kostka margaryny,

– 1,5szkl cukru,

– 0.5litra kwaśnej śmietany,

– 3 łyżki żelatyny,

– 3/4szkl mleka,

– ewentualnie kakao.

Wykonanie:  Jajka, cukier i margarynę utrzeć. Dodać kwaśną śmietanę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, później rozpuścić w gorącym mleku i dodać do utartej masy. Masę można podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Rozlać do pojemników. Najpierw jedną część, gdy stężeje dopiero druga. Udekorować owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.